Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszi! Már a nyák-ot tervezem...[#vigyor3]

HJózsi

Na..., akkor már nemsokára tesztelhetjük ... [#vigyor2]

HJózsi

Hosszukásra tervezd ! ... [#heureka]

000000000

HJózsi

Hogy remote controllerbe beférjen ... pendant ...

000000000

Más a koncepcióm...[#vigyor4]
Lesz egy Cubic báziskártya, mely tartalmaz mindent (CPU, I/O portok, táp, csatlakozók, stb.). Lesz rajta egy UTP csatlakozó (ez lesz a Remoate Control kábel csatija). Ebbe bármilyen Ethernet True kábel mehet, akár 5m hoszban is. Erre jön a Remote Control, melyben (a kábelen keresztül) benne van 1db MPG, 1db analóg port (poti, fokozatkapcsoló (R létrás), és 3db nyomógomb (köztük a pl. a tengely selector, zéró, stb.)! Így nem kell a tápkábelét és feleslegesen az RS232/USB kábelét cipelni! A Cubic kártyán lesz ezenkívül még szabadon felhasználható 8db relé(!), 8db Input (köztük 3db megosztva az UTP-vel), 2db Analóg (1 megosztva) és 1db PWM nyitott kollektoros tranzisztor kimenet (valamint persze a táp és az Rs232(USB) portok is).

HJózsi

Én azért gondoltam a kézi vezérlőbe, mert ha LCD kijelző is lenne benne, akkor már kevés az UTP kábel... Igaz akkor ide kellene hozni a relé stb. jeleket, ha használja valaki ...  

43pbwjg8s

Ahogy látom megelőztök... :)
Persze ez nem baj. A programozható mikrokontroller sem lett volna gond, persze a programozása már sok fejfájást okozott volna.
Sajnos a másik fórumba nem vagyok regsiztrálva, így ott nem tudok hozzászólni.
Én azért sokkal egyszerűbben gondoltam ki a dolgot, minthogy egy LCD kijelző legyen benne. Egyszerűen a három tengelyt jelző kis fólia alatta egy-egy leddel. Az aktuálisra állított alatt világított volna a led, valamint ugyanezen módon három led és kis ikon a három különböző felbontásnak.
Nagyon örülök neki István, ha megcsinálod a dolgot. Lehet, nem is foglalkozok akkor az én egyszerű megoldásommal, hanem megvárom a Te minden egyébb finomsággal felszerelt egységedet.
Hajrá és várjuk a tesztpéldányt! :)

000000000

Ez azért nem mostanában lesz (már 2 hónapja építgetem holtidőkben)...
a MODBUS protokol 5 szinten már működik, most jön a nyák, utána szoftver I/O része és szolgáltatások.

43pbwjg8s

Te ugyis mindenre képes vagy. :)
Azt láthatod, hoyg az én igényem alapjában véve nem akkora most még, mint aminek a kiszolgálására Te készülsz, de lehet hogy azért találok majd funkciót a plusz szolgáltatásaidhoz.
Azt hiszem azért mi összeülünk a haverral és megnézzük ezt az egyszerű eszközt amit szeretnék. De ehhez egy kérdés:
Ha mikrokontrollert használok, megtehetem azt, hogy a jelet többszörözve "más felbontásúvá" tegyem az eszközt.
Ismét fordítom magamat:
Ha alapból egy 100 egység felbontású encodert ugy állítok be a Machban, hogy az egy elfordulás 1 mm mozgást jelentsen az aktuális tengelyen, akkor, ha valami elektronikával az encoder jelét mondjuk megtízszerezem és úgy küldöm be a port megfelelő tűjén, akkor az eredmény az lesz, hogy egy elfordulásra 10 mm-t megy az aktuális tengely?
Igazából nem is ez a kérdés, hanem az, hogy van-e ennek a többszörözésnek valamiféle határa, esetleg akadálya?

43pbwjg8s

közben gondolkodok.... két bemeneti jelem van, ugye ami z irányt is meghatározza. Tehát nem csak egyszerűen jelet kell többszöröznöm, hanem jelpárt.

s7manbs8

Akkor úgy állítsd, hogy 10mm legyen egy körülfordulás. Vagy a felbontást akarod növelni ?

43pbwjg8s

Gyakorlatilag igen, de nem ez a lényege. A lényeg az, hogy a vezérlő számítógéptől külön, egy kicsi kütyün tudjak tengelyt mozgatni, de úgy hogy a forgó encoderem egy elfordulására (100 jel) ha akarom a tengely 1mm-t menjen arrébb, ha akarom 10mm-t, ha pedig úgy akarom, akkor pedig egy tizedet. Mindezt úgy, hogy a vezérlő számítógép közelébe se kelljen mennem.

s7manbs8

Ja értem, akkor csak csinálni kell egy olyan kis kütyüt.

000000000

Van azért más probléma is (amennyire sikerült ezt a részét felderítenem)! A MODBUS-on nem az encoder A és B impulzusait küldöd be (erre lassú lenne), hanem az encoder Rol-Over regiszterét (számlálóját) és ezt a Brain Controllal össze kötöd a Mach3 belső MPG Rol-Over regiszterével (kvázi, közvetlenül írod az encoder szálálását bele)! A Mach programozott elmozdulást végez (nem 1:1 lépéseket) az MPG-re, de egy adott sebesség felett (ez is állítható az MPG Wizarddal) áttér folyamatos sebességü mozgássá (ilyenkor a számláló változása már nem elmozdulásokat állít, hanem a sebességét. Ezzel lehet exponenciálisan gyorsítani a tengelyt (lassú mozgásnbál meg programozott értékeket mozdul)! Ezt ha te "rángatod" kívülről, akkor a beállított értékekekt átlépve "bekavarhat" a mozgásba (mivel Te nem tudod időben szétteríteni egyenletesen a "megnövelt" számokat, kvázi egységugrások lesznek!
Nem tudom mennyire érthető...