Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

juh0557j0

Kézi működtetésnél amikor a kurzorgombokkal mozgatom.  
Persze ennek sok jelentősége nincs, mert ha a programban az egyiket megnyomja, akkor úgyis megáll az egész.

Közben rájöttem, hogy a RefAllHome gombbal nullára mozgatja ( eddig csak nulláztam vele a gép kordinátákat a soft limit miatt)

43pbwjg8s

Hűha. Ez így még sok nekem.
Lehet ezt is az alapoknál kell kezdenem, hogy értsem.

Azt hiszem nem adtam elég információt.
Nekem egy két kimenetes encoderem van (A és B) emi mellett persze ott van a +5V és a GND is. Nem két bemenet kell a MACH3-nak egy ilyen encoderhez, hogy értelmezni tudja az irányt is?
Ugye a konfigurációban az MPG's-nél ott az A port A pin mellett a B port B pin is.

Vagy ugy gondolod, hogy egy illesztő elektronikát csinál az ember és az adja a jelet és a bitet, egy-egy bemeneten?
Az általad irt jel ugye maga az elmozdulás jelzése. Ez egy bemenet.
A tengelyt jelző bit egy másik jel, egy másik bemeneten.  
Nincs szükség még egy irány jelre is egy harmadik bemeneten, hogy tudjuk merre is forgatom az encodert?

Kérlek magyarázzátok el nekem röviden! Igérem igyekszek kevés időtöket elvenni.

43pbwjg8s

Még egy valami.
Akkor az encoder egy egységnyi elfordulásához rendelt tengely elmozdulást is érdemesebb a szoftverből megoldani ugye?
Ahhoz megint egy bit kellene egy bemeneten?

(sajnos ezt a bit-et még nem tudom értelmezni csak sejtem hogyan is működne, de igyekezni fogok megérteni)

HJózsi

Természetesen az encoder A és B bemenetét be kell kötni a párhuzamos port valamelyik két bemenetére (+Gnd és az encodernek +5V ).
István egy nyomógombot javasolt ezen kívül, amit szintén egy bemenetre kell kötni (egy ellenállással felhúzni +5V-ra, kapcsoláskor Gnd...) és ezt pl a Mach képenyő szerkesztőjével be lehet konfigolni, hogy megnyomásával választhass a tengelyek közül aztán tekerhess ...

000000000

Nekem is sikerült MPG-hez encodert kapcsolni a Mach-hoz, (HJózsi segítségével) Kb. 3 oldallal ezelőtt olvasható. Én egy usb-s numpadot kapcsoltam a géphez és azon állítottam be néhány gombot. Lehet rajta váltani a tengelyeket is. Így nem kellett még egy bemenő portot lefoglalnom az lpt-n.

Szedlay Pál

Fórumtársak!

Mi a baj ezzel a G kóddal.
Ez egy fúró ciklus mélyfúráshoz.

Bizonyos szakaszokon őrült reccsenés a léptető motor környékéről lépés tévesztéssel. Csak ennél a kódnál csinálja. Miért?
Ha valakinek módja van rá próbálja ki levegőben anyagnélkül és írja meg a tapasztalatát.
Köszönöm.

%
G0G90T1
S1500M3
G0X34.222Y15.653
Z23.285
X31.1Y9.2
G83G99Z-5.545R4.954Q.5F100.
X29.075Y17.705
X38.763Y14.639
X35.532Y22.758
G80
M9
Z60
M2
%

Szedlay Pál

Az előzőhöz tartozik, MACH3 programmal.

Rinaldo

Én megnéztem és a következőt tapasztaltam:Z irányban halható megtorpanás akkor amikor a le vagy fel irányban áthalad a nulla értéken de csak akkor.Nálam lépés vesztés ennek ellenére nem volt.Átírtam a kódsort olyanra ,hogy a ciklus során ne legyen Z nulla átlépés és úgy nincs megtorpanás..
%
G0G90T1
S1500M3
G0X34.222Y15.653
Z23.285
X31.1Y9.2
G83G99Z0.0015R10.5Q.5F100.
X29.075Y17.705
X38.763Y14.639
X35.532Y22.758
G80
M9
Z60
M2
%

Szedlay Pál

Köszi Rinaldó!

juh0557j0

Ma kipróbáltam, de azzal sem működik az alaplapi porton!

43pbwjg8s

Et eddig nagyon köszönöm és megértettem.
Van-e lehetőség arra, hogy hasonlóan meghatározzam egy másik nyomógombbal, hogy a manuális encoder egy jelére a MACH mekkora távolsára futtassa az aktuális tengelyt?
Ugyanugy, ahogy azt a TAB megnyomása után a felbukkanó részképernyőn meg tudom adni, csak most ezen különálló kis eszközről szeretném megtenni.
Magyarul:
Azt szeretném elérni, hogy az egyik esetben az encoder egyteljes elfordulására 1mm-t, a másik esetben mondjuk 0.1mm-t menjen az a tengely, amelyre éppen aktuálisan ráállítottam az encoder bemenetét.

HJózsi

Az MPG konfigolása a Config -> Ports&Pins -> Encoder/MPG fülön lehet, van ott pár beállítandó mező. Ezek közül a Counts/Unit lenne az amit változtatni kellene tudni pl nyomógombbal. Az OEM kódok között csak a Velocity-t találtam amit át lehetne írni...  Talán össze lehetne hozni az alábbi kódokból, a léptetés mértékét pedig a TAB-ra előjövő ablakban a step-nél átírni :
Set MPG jogging mode = do single eaxct steps 305  
Set MPG jogging mode = do multiple exact steps 306  
bár ezek is kapcsolhatók ezen az ablakon, MPG SingleStep Mode ...  
Még nem próbáltam, csak tervben van, de szerintem a fórumtársak közül többen is használják ...

HJózsi

Még annyi, hogy külső eszközről lehet adatot beküldeni a Mach-ba, de az már egy kicsit összetettebb dolog.  A Mach ismeri a Modbus-t , ezen keresztül oldható meg. Ehhez egy mikrokontroller kell a dobozkádba, megfelelő programmal... Kész Modbus megoldás kapható, amivel meg lehet oldani a kézitekerő  feladatodat, de azt is még programozgatni kell ( vagy inkább csak konfigurálni) :   http://homanndesigns.com/store/index.php?main_page=product_info&products_id=4" TARGET=_fnew>ModIO ...  Letölthető a kézikönyve, ill egy kész megoldás,  http://homanndesigns.com/store/index.php?main_page=product_info&cPath=15&products_id=28" TARGET=_fnew>ModIO Pendant

000000000

HJózsi

[#eljen][#wave]