Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Annak idején még a Mach2-essel http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/habv%e1g%e1s.JPG" TARGET=_fnew>ezt kellett kivágni habból. Fent ugyanazon az útvonalon kellet be-ki menni a kört kivágni, hogy minél kisebb legyen a rés.
A többi részen viszont jó lett volna a szerszámkorrekciót használni mert nem volt tapasztalat mennyit visz a vágószál. De ugye a be/kimenetnél ki/be kellett kapcsolni a korrekciót. Na ez nekem nem jött össze...
Esetleg havalaki tudna erre írni egy korrekt G kódot a hosszú hideg estéken azt megköszönném.
Indulás valamelyik alsó sarokból volt.
Kelleni már nem kell mert empírikus úton meg lett csinálva korrekciózás nélkül, de tanulni biztos tudnék belőle.

3k74cecek

Közben még próbáltam. Érdekes a dolog, mert van amelyik régi program hibátlanul működik, van amelyik pedig rossz, ahogy azt már írtam.
A 3.042.020-as verzióval pedig mindegyik jó.
Szóval van valami furcsa rejtett hiba.
Na mindegy maradok az előző verziónál.

3k74cecek

Az ilyen hibákat utálom egyébként a legjobban.  
Egyrészt izgulhatok, hogy a következő munkánál vajon jelentkezik-e vagy sem. Másrészt elég nehéz biztosan reprodukálható állapotot találni, amit már meg lehet írni nekik.
Ugyan egyelőre nulla hatása volt a kb. 6-7 hiba leírásának, mert a 3.042.020-ig egyet sem javítottak az elmúlt 6 hónap alatt. [#szomoru1]

t334wehtf

Sziasztok!

Lenne egy Smoothstepperes kérdésem:

Jól értelmezem, hogy a Smoothstepper egy USB-s illesztő, amire köthetem a step-dir rendszerű tengelyvezérlőket meg akár kézi kereket is, ami felől megy vissza adat a Mach3-felé? (Tehát ha kézi kerékkel mozgatom a gépet, arról a Mach3 is tud?)

Mennyire használható ez a kártya?

Tom

HJózsi

A rövid válasz: Igen.
A SmoothStepper USB-n keresztül csatlakozik a PC-hez, helyettesít két printer portot, vagyis csak át kell kábelezni ( + driver telepít ) és megy is... Egyúttal átveszi a step engine szerepét, szép egyenletes pulzusokat generál és a step freki határa 100kHz ről 4MHz-re növekszik ...

3k74cecek

A korrekció ki/be kapcsolásánál mindíg vannak átmeneti szakaszok, hiszen más pozicióban kell lennie ha be van kapcsolva, és másban ha nincs.
Megteheted, hogy elmész egy adott pozicióig kikapcsolt korrekcióval (nevezzük ezt 1-es poziciónak),  
ott bekapcsolod és mész tovább a következő (ez legyen a 2-es) pozicióba.
Van a leírásban ( 9.2.2.2 pontjában) egy olyan, hogy az 1-es és 2-es pozició távolságának nagyobbnak kell lennie mint a kivánt korrekció értéke amit éppen bekapcsolsz. Habnál ez gondot jelenthet, hiszen ha csak előtolás sebességet változtatsz, vagy megálsz a szállal,  
már akkor elkezd a szál körül nőni a hézag. Ha van lehetőség kellően eltávolodni a négyzet külső kontúrjától, és a belső kőrből  
kieső részre sincs szükség (bele lehet menni a szállal), akkor (ha a Mach jóisten is úgy akarja) szerintem ez megoldható.
Ez talán elég egyszerű alak ahhoz, hogy még ne álljon fejre a korrekciót végző része a Machnak.
Nekem az alakjaim sajnos sok egymáshoz csatlakozó ívből és egyenesből állnak, és sajnos az esetek kb. felében képtelen vagyok elérni, hogy végig jól csinálja a korrekciót. Addig eljutottam, hogy az ivek, vagy ívek és egyenesek csatlakozási ponjában a két csatlakozó rész érintőjének azonosnak kell lennie (nem találkozhatnak szöget bezáróan), mert különben ott mindenképpen hibázni fog, de ez esetleg kihat későbbi, de ott jó találkozásokra is. Volt mikor később is hibázott, de volt mikor nem.
Egyelőre nem tudtam rájönni egyértelműen, hogy mitől függ a hibás vagy hibátlan végrehajtás.
Néhány stabilan reprodukálható esetet megírtam nekik, de egyenlőre  semmi sem lett javítva.
A hibák között egyébként olyan is volt ahol semmi korrekció nem volt, csak alprogram hívás, amiből hibás volt a visszatérés bizonyos reprodukálható esetekben. Ezt sem javították még. Szóval egyelőre nem vagyok elájulva tőlük, illetve lassan el leszek, de negatív irányba.
De biztosan bennem van a hiba, mert nagyon maximalista vagyok, a világ meg tele van felületes emberekkel.

svejk

Most már nem emlékszem nálam milyen jelenségek voltak, de javarészt nem végezte el az általam logikusnak vélt parancsot, aztán azóta sem foglalkoztam vele. (Persze tudom,nekem kellene a gép logikáját megtanulni :( )
Azt se értettem a logikájában hogy oké hogy a hegyeszögnél a belső korrekcióval ugyan nem lesz sarkos a munkadarab, ezt épp ésszel nem is várja el senki, de legalább végigmenne...
De mint írtam mostanában nem is foglalkoztam vele, lehet hogy az újabb verzióknál már az én aggályaimra van gyógyír. A Mach2-esnél írták is hogy ez még fejlesztés alatt van.

s7manbs8

Szerinted azt a programot hányan fejlesztik, lehet olyan hiba van benne, hogy azt se tudják edönteni, hogy azt a részt ki csinálta ? Vagy nincs benne csak te hiszed azt.

svejk

Igazából én a manuáljában is a példákat keveslem. A CNC-s oktatási jegyzetek is túlnyomórészt példákból állnak. Csak ugye a speciális G-kódok általában nem teljesértékűen futnak más gépeken.

s7manbs8

Most nézem jobban miről írsz, a korrekció az amúgy is elég kényes téma, és lehet nem is egyértelmű megoldások vannak rá, ha nem tévedek, és ez esetben nem lehet csodálkozni, hogyha nem teljesen ismerjük a logikáját, akkor nem azt fogja csinálni amit mi gondolunk.

8kakgh7c

Szervusztok !

Segitsegre lenne szuksegem a MACH3-ban esztergalassal kapcsolatban !

Hol lehet megadni pl "leszurokes szelesseget".
Miert is van erre szuksegem.
Szeretnek alatet leszurni, es a leszurt munkadrab merete 0.01mm kulonbseg lehet koztuk.
A kes az gyorsacelbol koszorult es ennek a merete mindeg valtozik ha eltorik, ekkor ujjra kell irni a programot.
Ugyanis egyszerre 4db-ot szurok le es a munkadarabok kozott hozza van adva leszurokes merete "1.2mm".
Hogyan lehetne megcsinalni hogy a leszurokes meretet beirnam es bemernem es nem kellene az egesz programot ujjrairni.Megmaradna a 3mm szeles alatet es mindeg a "valtozo 1.2-1.5mm" leszurokes.
Roviden a problemamrol ennyi, ha valakinek otlete van nagyon szepen megkoszonnem.

Koszonom elore is a segitsegeteket.

Sys_m

Sziasztok!

Elkészült az első famarási tesztem (sok javítani való van még rajta [#szomoru1])

Ilyen lett:
http://www.magmasys.hu/cnc/cnctests/famaras.jpg" border=0>

Maráskor a motor a marás elleknkező irányába mozult el a bölcsőben, több ponton kell felfogatni a gravírmocit.

Sys_m

Miki2

Szervusz Laci !
Szerintem a legegyszerűbb módja, ha a szélességi értéket egy változóba beírod, és ezzel a változóval számoltatod ki a kés következő helyzetét.

#1=1.2 (A kés szélessége)
#2=2.5 (A darab szélessége)
#3=[#1+#2] (Együttes szélesség)
G0 Z[0-#3]
G0 Z[0-[2*#3]] ... stb.
VIGYÁZZ! Csak szögletes zárójelek szerepelhetnek az egyenletekben !!!
Van elegánsabb megoldás is. Ha magát a leszúrást  egy alprogramból hívod meg, Két sorban ki lehet számoltatni a Z következő pozícióját.

Ezután mindíg csak a #3 értékével kell a tokkmányhoz közelebb állni.
Ha a kés szélessége változik, csak a #1 értékét kell módosítani.

000000000

Szia!
Az én esztergavezérlő progimban van olyan lehetőség,  
hogy egy paraméterezett leszúró rutin behívásával
még a leszúrások darabszámát is megadhatod
a kés szélesség mellett. Egy soros program ez a
feladat.

Jozs

Klassz. Publikus a G-kódja ?

Jozs