Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Tegyél a portra egy 74245-ös IC-s meghajtást, akkor bírni fogja, az kijön vagy 100 forintból.

Miki2

Szervusz Papp laci !
Szerintem ez így jó.
G80
G95
%  Beállítandó értékek !

#1=30   (A darab külső átmérője)
#2=10   (A furat átmérője - ha van - )
#3=5    (A darab szélessége)
#4=2.3  (A leszúrókés szélessége)
#5=4    (Egy kifogásból készítendő darabszám)
#6=0.2  (Előtolás ford/mm)
#7=1000 (Fordulatszám)
#8=2    (Az anyag és a kés közötti távolság továbblépésnél)

%  A "Z0" a darab végénél !
%  A MACH3 DIAMETER módba állítva !

%  Számított értékek, nem kell átírni !

#10=[#3+#4]  (A darab és a kés együttes szélessége)
#11=0        (Z tengely alap pozíciója)

%  És a program

S#7 M3
G0 Z1         (Elállás az ütközési pozícíóból)
G0 X[#1+[2*#8]]    (Alaphelyzetbe állítás)
G0 Z0
G1 X[#2-1] F#6    (Oldalazás)
G0 Z0.5
G0 X[#1+[2*#8]]
M98 P001  L#5 (Alprogram hívása)
G0 X[#1+[2*#8]]
G0 Z0.5       (Ütköztetési pozíció)
G0 X[#1-[[#1-#2]/2]]    (Ütköztetés a leszúró késhez)
M5
M30

O001           (Az alprogram)
G0 X[#1+[2*#8]]
#11=[#11-#10]
G1 Z#11 F[#6*3]
G1 X[#2-1] F#6
G0 X[#1+[2*#8]]
M99

Kipróbáltam, működik.
Üdv

juh0557j0

Sikerült beszereznem 2db LPT kártyát próbára és mindkettővel működik a habvágóm! Legalább kipucoltam egy ismerősöm raktárkészletét. 2002-es beszerzés volt [#vigyor]

jw8ykuay

Sziasztok!

Van egy kis problémám. Gondolom a "Segítség, béna vagyok"- ba is nyugodtan pályázhatnék vele... A gondom a következő:
Demo verzióban használom a Mach 3- at. A verzió:R2.0.065. (1000 sorig fut)
Az előzőt letelepítettem, majd ezt a verziót tettem fel. A szöveg gravírozásnál (Wizard) értelmetlen G- kódot generál. (bármelyik betűtípusra igaz)
Kipróbáltam DXF- fel, a LazyCam jó kódot csinál pl. egy spirálról.
A progit az előző verziónak megfelelően konfiguráltam, ami egy ehhez közeli verzió volt.
Egy példa a szöveg generálásra:
a szöveg: "AZ" (A kód csak részlet.)

G00 G49 G40  G17 G80 G50 G90  
G21
M04 S0
G00 Z10
G00 G90 X0Y0
F500
G00 Z10
G00 X0 Y0 I0 J0
G00 Z5
G01 Z3
G01 X0 Y0 I0 J0
G01 X0 Y0 I0 J0
G01 X0 Y0 I0 J0
G01 X0 Y0 I0 J0
G01 X0 Y0 I0 J0
G01 X0 Y0 I0 J0

Van valami ötletetek, mi lehet a gond?

Köszi!

Miki2

Biztos, hogy vonalláncként hívtad be?

jw8ykuay

Hello!

Megoldódott a dolog!

Az volt a gond, hogy nem állítottam be, hogy milyen irányban akarok írni. (Direction)

Azért köszi!

27idyu84u

Sziasztok!
Szeretnék az épülő gépemre a 6 végálláskacsoló mellé 3 ref. kapcsolót is felszerelni. Ebben az esetben hogyan állítsam be a config-ban az inputot?
Köszi

000000000

És lesz elég input portod is hozzá (9db)???
Csak 2 LPT portal vagy MODBUS-os I/O-val tudom elképzelni, mivel 1 LPT-n 5db input port van 3×2 motor bit mellett...
Egyébként a ref. kapcsolókat Home-nak kell beállítani az Input pin-nél!

27idyu84u

Szia István!
Természetesen nincs. De korábbi hozzászólásokban olvastam, hogy meg lehet csinálni 1 LPT-vel is. Sajnos számomra nem teljesen világos ebben az esetben a Pin Number-ek kiosztása. Ha leírnád, hogy 9 kapcsoló (és 1 LPT) esetén Te hogyan csinálnád, nagyon megköszönném.
(Kezdő vagyok, még csak most tanulom a dolgokat...:-))

000000000

Ne 9 kapcsolóval csinál, hanem csak 6-al!
Nézd meg a H1 vagy a Profi2B leírását, benne részletesen írom a megoldást (csak 4 bemenetet használva, így még marad 1 plusszod is, amit másra használhatsz)!
Előljáróban: az alsó gégállás kapcsolók egyben Home kapcsolók is (2 funkció egy kapcsolón). A többi az említett leírásokban, részletesen...

27idyu84u

Köszönöm.
Üdv. süsü

43pbwjg8s

István!
Ha van egy kézi rotary-enkóderem és ezt szeretném kézi mozgatáshoz használni mind a három tengelyre, akkor van-e arra valami megoldás, hogy ne foglaljak vele 6 bemenetet?

juh0557j0

Sziasztok!

Most próbálkozom első alkalommal végállás kapcsolók felszerelésével. Mechanikailag meg is oldottam. A portokat is beállítottam.
A Mach leírását olvasgatva annyit elértem, hogy megállítja a gépet amikor a kapcsolóhoz ér, de két dolog nem tetszik :  

1: mindig resetet kell nyomni, ha el akarok mozdulni a géppel,de ebben az esetben is engedi bármelyik irányba, tehát túlhajthatom a végálláson, ha rossz irányba indítom
2:ha az egyik tengely kapcsolón áll, akkor a másikat már nem állítja meg

ezen kívül nem lenne rossz, ha a home kapcsolóknál nullázná is a Mach magát.Úgy kötöttem, mint a H1 leírásában van, tehát az X-- az X Home és az Y-- az Y home is egyben.
Kérem aki tud erre megoldást segítsen!
Köszi!

000000000

Igen, van! 1 encoder bemenetet használsz és mellé egy bitet. A bitet hozzárendeled (kis képernyő szerkesztéssel) az MPG selector funkcióhoz, ezt nyomkodva cilikusan váltogatja a kijelölt tengelyt, amit az MPG-vel mozgathatsz.

000000000

"1: mindig resetet kell nyomni, ha el akarok mozdulni a géppel,de ebben az esetben is engedi bármelyik irányba, tehát túlhajthatom a végálláson, ha rossz irányba indítom "
A Mach így működik! A lejövetel meg van fogva, hogy ne tudj gyorsan menni míg a kapcsoló nyomva van.

"2:ha az egyik tengely kapcsolón áll, akkor a másikat már nem állítja meg "
Ezt nem értem. Kézi működtetésnél, vagy G-kód végrehalytásakor?