Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Az egeret felejtsd el, csak a lézereseknek van ekkora felbontása.
Egy járható út lenne, a tintasugaras nyomtatók szalagját és optikáját, vagy más encoder optóját felhasználni.
Elvileg egy jó levílágítóval a szalagot levilágítatva a 4 százados felbontás kivitelezhető lenne.
Csak kérdés mekkora a film hőtágulása?
Egyszer majd megpróbálom kimérni..

s7manbs8

Az egérre rá lehet csatlakozni az encoder részére közvetlenül, de hogy azt mechanikailag hogyan csatlakoztatod a géphez, az már más tészta.

svejk

Az előbb hülyeséget írtam, kitöröltettem.

s7manbs8

Ha konkrétan van valami leírás, ami alapján látható, mit hogyan kell értelmezni, pl. egy PIC 16F627-tel meg tudok oldani ilyesmit. Megszakításból fogadni a soros kimenet parancsait, aztán értelmezni, utánna pedig kijeleztetni kijelzőn, pl. sokjegyű számjegyes LED-del, vagy akár pixeles kijelzővel.

43pbwjg8s

Látod! Engem pedig a mechanika nem ejt kétségbe.
hogyan kellene egy ilyen egeret bekötnöm? (vezeték szín, és hova?)
Az, hogy mekkora felbontást tudna az emnber elérni vele az most nem is érdekes. Csak az elméleti megoldhatóság.

43pbwjg8s

Igen! Emlegették már nekem ezeket a szalagokat.... Valaki a multkor már ajánlott is ilyesmit nekem. Csak az elektronika rész ismerete nélkül én nem mertem bevállalni.

s7manbs8

Lehet találni leírásokat a neten, pl. 'encoder from mouse' szerintem erre lesz találat, én már találtam régebben ilyesmit, még egyet csináltam, is szétszedtem, hogy a Z irányban méréseket végezzek vele, ott van valahol a polcon a többi dolgok közt.

s7manbs8

Ez elég jónak néz ki pl. :

http://www.seattlerobotics.org/encoder/200311/johnson/Mousebot.html" TARGET=_fnew>Encoder egérből

43pbwjg8s

Én most elkavarodtam itt.....
A soros kimenet jeleit??? Ezt most nem értettem.
Ezek az egerek ugye manapság már USB-sek.
Itt jön az, hogy az ilyen perifériák működésével nem vagyok igazándiból tisztában.
Az alapkérdésem:
Egy ilyen egérből ki tudom csalni az elmozdulásra jellemző jeleket anélkül, hogy a számítógéppre kötném?
Tápot (ha az kell a jelhez) persze valahonnan adnék neki.

s7manbs8

Ki lehet venni a jelet úgy, hogy a belső komparátor kimenetére kell csatlakozni, vagy közvetlenül a fototranzisztor kimenetére, csak van ezekből az egerekből nem egyféle, így érdemes megnézni többet is, szerintem a régebbiekben érdemes vizsgálódni.

43pbwjg8s

Ez egy kicsit latin nekem... :)
tehát levehetem a jelet optikai egérről is közvetlenül és levehetem régebbi görgős egérről is?
Természetes, hogy ha megvan ez a választás, az ember a nagyobb felbontást adó optikai egeret választhja.
Ha ténylegesen jól levehető és feldolgozható a jel, akkor már megint csak az a kérdés, hogy hogyan dolgozza fel az ember (erre írtad gondolom, hogy egy PIC-kel megoldható a dolog) és hogyan teszi ki az eredményt egy kis kijelzőre a legegyszerűbben.
A mnásik kérdés még mindig adott:
A lineáris encoder jelével mit csinál a MACH?
Ha hiba van kompenzál a vezérlésen?

svejk

Felejtsétek már el azt az egeret..

A Mach nem tud semmit kezdeni a jellel, csak kijelezni tudja a poziciót mint DRO és átírni vele az eredeti számlálóállást.

000000000

MODBUS-on keresztül megoldható bármilyik Mach3-as DRO értékének kiküldése és akár LCD-n való megjelenítése is, de jelenleg én ilyesmivel nem foglakozok.

000000000

Csak mint érdekesség: a MODBUS technológia nem kötődik szállítóközeghez, így létezik Ethernetes és WiFis átvitele is! Ezzel dróz nélküli és Interneten keresztüli CNC(?) I/O kezelés is megoldható![#nevetes1]
Természetesen a MODBUS nem CNC találmány (lakás vezérlésre is kiváló)![#vigyor3]

43pbwjg8s

:) Az eszköz alapja végülis indifferens.
A lényeg az, hogy mit tudunk kezdeni vele. :)
Az, hogy átírja az eredeti számlálóállást így talán még kevés nem? a vezérlést is illene módosítania annak megfelelően. kompenzálnia kellene az eltérést valahol. Vagy rosszul gondolkodok újra? Mert egyébként nem sok értelme van az egésznek.