Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Igen jól érted! A lényeg, hogy javítani csak akkor lehetne ha van tartaléka (méghozzá tetemes, hogy a hiba idejét alacsonyan lehessen tartani) a motorban, de léptecs pont ott kezd el hibázni (megáll) amikor elfogy az ereje (tehát zéró tartalék)!
A lin-encoder szerintem (de csak gyanítom) a mechanikai hibák (pl, kottyanás) kimutatására, esetleg kezelésére való, de sosem használtam, teszteltem ezt a részét a Mach-nak.

43pbwjg8s

Látod István!
Ezzel a két hozzászólással többet elmondtál most nekem mint a lentebbi sok comment. :)
Köszönöm!
Ugyhogy visszatérek a rotary encoderhez és ahhoz, hogy azt hogyan lenne érdemes elkészíteni.
Ha úgy döntök, hogy az elmozdulás értékét nem a MACH-ból olvasom ki, hanem egyszerűen magán a kézi eszközön számlálom és számítom, akkor van-e valami ötleted arra, hogy hogyan lehetne ezt a legegyszerűbben kijelezni magán az eszközön?

000000000

De a G-kódod a Mach DRO-ja alapján hajtódik végre! A kijelzett értékkel mit szeretnél kezdeni? Csak tájékoztatás lenne? Ismétlem, nem tudom, hogy a visszaadott koordinátákkal a mach mit tud kezdeni!

43pbwjg8s

Igen...
Most azon gondolkodok, hogy ezt a kézi módot ugyan teljesen elválasztva használja az ember a G-kódtól. Ugye nem programozott mozgatásról van szó, és ugye valahol lesz éppen az orsó akkor amikor elkezdem ezt a módot. Ez lehet valami állandó alaphelyzet is (pl. gépi nullpont) de megeshet, hogy éppen valami művelet után állok valahol és utána akarok valamit kézi vezérléssel csinálni.  
Lehet hogy mégis ki kellene olvasni a DRO értékét és azt használni? Már csak azért is, mert pl. ha nullázok a nullapont felvételnél, akkor itt az eszközön is is nullázni kellene. Értelmetlen két helyen is megtenni.
Akkor a kérdés az, hogy hogyan lehet a legkönnyebben kivenni ezeket az értékeket és kitenni egy kis kijelzőre.

43pbwjg8s

Igen. Csak tájékoztatás. Semmi más!

43pbwjg8s

bocsánat hoyg hozzáfűzök még, de azt is el kell dönteni, hogy ez a kis eszköz működjön-e folyamatosan amikor a gép működik, vagy csak esetenként, amikor leakasztja az ember a gép oldaláról akkor kapcsolódjon be.
Tudom nem nagy dolog, de minek fogyasszon bármit is ha nem kell.
Persze az állandó géppel együtt működés az ésszerűbb és talán egyszerűbb is.

000000000

Nem teljesen értem mit szeretnél, de egy biztos, hogy minden mozgatás alapja a Mach salyát DRO állapota (legyen az kézi , vagy G-kód álltal programozott)! Ha bármilyen módon ezt az értéket megváltoztatod, az kihatással van az egész rendszer koordináta vezérlésére.
eleve beadni 3 encodert, az 2. LPT portot foh igényelni (3×2=6 bemenettel, 3D esetén)!
Szerintem túl akarod komplikálni a dolgot...

000000000

Akkor neked DRO Axis Computer kell! Lásd a weblapon, vagy lentebb a topic-ok között!

000000000

A MODBUS nem kapcsolható ki, mivel ha integráltad egyszer, akkor a Mach3 szerves résévé válik, amit nem szabad szétszakítani (logikailag beleszövődik a működéssébe).
A DRO Axis Computert sem szabad kikapcsolni, mert akkor elveszíti a "fonalat"!

43pbwjg8s

Igen...
Mivel még nem tudom a lehetőségeklet biztos, hogy túlkomplikálom. Ezt érzem én is.
Minden jel arra mutat, hogy egyszerűen "integrálódni" kell az eszköznek a MACH alá és azzal együttműködnie.
A 3 tengelyre vezetett encoder jelre nem lehetne valami hasonló megoldást alkalmazni, mint amit lentebb a felbontás változtatására ajánlott valaki? Mármint, hogy egy jelbit bevitelével léptetni azt, hogy melyik tengely encoderként értelmezi azt az egy pár (A+B) bemenetet?

43pbwjg8s

Igen!  
Ezért is emlitettem már lentebb a DRO AXIS Computert.
Még nem olvastam el mélyen a dolgot, de el fogom.
A lelke kellene. A kijelzést valami kissebb módon meg lehetne oldani? Hogy felférjen egy ilyen kis kézi kütyüre?

43pbwjg8s

nem is gond....  
A folyamatos működés egyértelműbb már nekem is.

43pbwjg8s

Inkább mutatok valamit amihez hasonlón gondolkodok:
http://www.cnczone.com/reviews/showproduct.php/product/54/cat/1" TARGET=_fnew>VistaCNC

000000000

Mármint LPT porton? Szerintem nem (ha nem MPG-t akarsz), mivel ki garantálja, hogy 1 időben mindig csak 1 tengely fog menni egyszerre és azt időben ki is választja valaki?! Erre nincs felkészítve a Mach (szerintem a Földön csak Te szeretnél ilyesmit...[#alien2])!

43pbwjg8s

A gyártó honlapja:
http://www.vistacnc.com/" TARGET=_fnew>VISTACNC