Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Nekem fut....
Hogy tudom gyorsabbá tenni a futást? (bocs a kezdő kérdésért. A feed rate 250% ra lett állítva de igy is elég lassú a dolog.
Így egy év mulva sem megy a végére.

43pbwjg8s

Már a 3. hengeres cuccot marja és nics gond.

Szedlay Pál

Azt honnan tudod hogy nincs gond?
Nekem is tökéletesen leszimulálja és lefut, csak a végeredmény tragédia a munkadarab.
A kérdésedre válaszolva állitsd át az F500-at arra a legmagasabb értékre amit a motortuningban megadtál.
Amikor lefutott x koordinátában 2mm eltérés y koordinátában 1mm eltérés volt a valós helyzethez képest. A DRO-ban a koordináta adatok jól jelennek meg csak a tengelyek nem ott vannak a valóságban.
Előszőr lenagyolja mind a 12-őt és utána kezdi simítani ekkor jön a gubanc és ott is a 4. után legalábbis nálam.

43pbwjg8s

LÁtod ez jó kérdés.
Kicsit nehéz ezt igy eldönteni.  
Ami fontos. Én csak a gépen tudom nézni (PC) Ami tudok és látok az az, hogy az 5000. sor után is szépen megy előbbre és előbbre és a szerszámpálya egybeesik az előzetesen kirajzolt hengerekkel. A páylák azt utatják, hogy az aljuk mintha ferdén lenne "betömve".
Ha ezt kell csinálnia, úgy tűnik eddig követi a szeszámpályát a toolpath képernyőn.
Ahogy a futó értékeket néztem és a G-kódokat az is egyezett.
Tehát! Mit gondolsz, hogyan tudom megnézni azt neked, hogy jól lefut-e? Csak mond meg és azt csinálom amit kérsz!

43pbwjg8s

Megkérdezhetem? Utat mérsz vagy a MACH DRO-ja a G kód programját követi?

Szedlay Pál

Lineáris útmérő van felszerelve minden tengelyre ami teljesen független a Mach-tól.
Mielőtt elindítom a programot felveszek egy x0y0 pontot és a lineáris útmérőket lenullázom.
Amikor vége a programnak akkor is elviszem x0y0-ba és a lineáris encoderek nem 0-át mutatnak, hanem teljesen mást.

Vegyél fel egy poziciót ami jól reprodukálható, vagy mérhető. Itt felírod a DRO értékeit és utána lefuttatod a programot majd ezekre a DRO értékekre viszed a koordinátákat és akkor ugyan abba a pozicióba kell lenni e mint induláskor.
Ezt például meg lehet tenni két mérőórával vagy pupitasszal.

000000000

Egyszerübbet mondok! Vegyetek fel egy ref. 0 potot, majd a levegőben karistoljatok a G-kóddal és utána vissza a 0 pontra és mérni a külöbséget!
Szerintem a Vezérlővel van gond és és téveszt! Az is lehet, hogy a G-kódban van olyan irányváltás(ok), amik a határon futó Step/Dir időzítésekből kilépve a vezérlő ipulzust tévesazt! A nagy G-sor csak előhozza ezeket az apró hibákat.

e6bkdgi5f

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a Mach3-nál és a többi komolyabb proginál be lehet állítani egyesével, hogy a DB25-ös csati melyik lába micsoda?

000000000

Te azért megnézted a leírását???
Igen...

43pbwjg8s

Szia Pali!
Ahogy írtam, csupán szofvrekörnyezetem van kéznél, így sajnos nem tudok segíteni neked.
István!
Látod! Itt a legjobb példa arra, hogy a lineáris encoder jeléát miért kellene összahasonlítani a mach kivezérlésével és kompenzálni.
Ha ez működne nem lenne most semmi probléma.
Ugyanis ez az értelme az útmérésnek.

000000000

Ezt a "jelenséget" egy normális CNC tesztsorozattal el lehet dönteni és utána csak a beállítást kell normális értékre emelni, oszt felejtős az egész...

43pbwjg8s

Csak úgy gondoltam szeretnénk valamelyest hasonlytani a valós felhasználásokra.

Szedlay Pál

Megvan a megoldás, egy soremelő kellett a végére.

43pbwjg8s

Gratula! :)
Csak magad oldottad meg. :)

D.Laci

http://www.sasovits.hu/cnc/Mach3/5fejezet.htm#5.3 _A_használandó_be-_és_kimenő_jelek_definiálása" TARGET=_fnew>http://www.sasovits.hu/cnc/Mach3/5fejezet.htm#5.3 _A_használandó_be-_és_kimenő_jelek_definiálása