Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Mi ez a reverse run funkció? Visszafele "játsza" a G-kódot?

Rinaldo

Ha jól emlékszem feed hold -al kell megállítani a normál futást és reverse run-al visszafelé "játsza" a kódot.:-)

000000000

Igen elvileg visszafelé kezdi végrehajtani a programot

000000000

Igen a dokumentációk szerint így kéne hogy működjön, de nem mindíg megy. Pl. a leállítom a Feed hold-al akkor a státusz ablakban villog egy üzenet hogy "No reverse or jogging!". Tehát a mach tud vmit ami én nem hogy mikor lehet és mikor nem lehet egy tesztőleges pontról a programnak visszafelé futását előidézni. Volt olyan eset amikor ugyan azt a programot egyik nap tudtam visszafelé másnap már a fenti üzenet fogadott [#confused]

Rinaldo

Bevallom túl sokat nem foglalkoztam vele, de az valóban lehetséges hogy nem mindent tud visszafelé megcsinálni ahogy Te is írod. Hogy egyik napról a másikra elfelejti amit korábban tudott nos ez viszont már elgondolkodtató....  

000000000

Elkészült még egy újabb "lecke": VI. Analóg-Digitál átalakítók használata.

000000000

Már csak egy fejezetet írok, aztán kész a "Tananyag". Szerintem ilyen részletes ismertető (jól szájbarágva), mág az Arto-nak sincs...

jw8ykuay

Hello!

Lehet, hogy közvetlenül egy körinterpoláció után nem tud visszafelé dolgozni (számolni), viszont egy egyenes szakasz után megállítva, majd visszafelé futtatva megy gond nélkül.

Vagyis, ha adott programon belül ugyanonnan egyszer megcsinálja, egyszer nem, az már gáz.

000000000

Hali!

Hát ami azt illeti megküzdöttem a MACH-al, de végül megvan hogy mi a kulcsa a dolognak. Ha nincs a kódod körül M3-M5 utasítás akkor egyszerűen nem tudja visszafelé. Amint beillesztem a M kódokát már megy is. Nem számit hogy kör interpoláció vagy egyenes tudja folytatni oda-vissza onnan ahol megállítod. Érdekes hogy pl. szegmens váltásakor (G00) sem tudja a visszát rendesen. Felmerül bennem a kérdés hogy akkor mit tegyek így egy kis trükkel átverem: M4-M5 -el lehet vele kínlódni (persze ha az M4-en nincs kikapuzva semmilyen kimenet) [#hawaii]

svejk

A leírtak tükrében viszont nem értem a #2903 utolsó mondatát.
Valaki éjszaka kilopta a G-kódodból az M parancsokat? :))
Csak azért írtam mert az első leveleddel azt tükrözöd hogy a Mach egy megbízhatatlan progi, míg most másodjára rájöttél hogy mi volt a bibi és mégsem "össze-visza" dolgozik a Mach, mindennek meg van a miértje.
Az más kérdés hogy nem tudjuk esetleg még a miértet... :(

000000000

Hát az hogy beleírtam a M kódokat az a véletlen műve, és ha azt nézem érthető de nem következetes, főleg hogy nincs ez ledokumentálva sehol vagyis pontosan nincs leírva.

3k74cecek

Nekem többen nem akarták elhinni, hogy a Machban sajnos van néhány nagyon sunyi hiba.
Persze ők sosem karnak saját maguknak G-kód programot írni, meg szerszám korrekciót használni, hanem más CAM programmal generáltatják a G-kódot. Az pedig néha annyira primítív programot generál, hogy pl. a kőrívek néha 1500 egyenes szakasszal írja le azt amit egyetlen utasítással is lehetne. Meg nem használ alprogramokat, stb. Így persze sosem futnak bele az általam szinte elsőre eltrafált hibákba.
A legnagyobb baj azonban, hogy egyelőre a fejlesztők sem foglalkoznak vele, hiába írtam meg nekik.

s7manbs8

Az általad talált hibát reprodukálni is tudod ? Van valami tesztkódod ?

3k74cecek

Igen. Reprodukálhatóság nélkül nem lehetnék biztos abban, hogy a Mach a hibás.
Nem tesztkód, egy egyszerű program ami mindíg hibázik, ha egy adott sorrendben csinálom vele a dolgokat.  
De már nem foglalkozom vele, mert látom, hogy reménytelen elérni, hogy kijavítsák.
Ingyen program, és nekem már az is marad.
Tud amit tud. Majd ha profi felhasználásra akarom használni a gépemet, akkor keresek valami jobb programot.

000000000

Kész a MODBUS I/O leírásom utolsó fejezete, mely a THC szabályzást tárgyalja (MBIO oldalról)! Ezzel egynlőre befejeztem az oktatóanyag írását. Már készül a 0 szériás MBIO V1.0...