Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

"mi a bánatért nincs ez még magyaritva?"
Előtted a lehetőség![#papakacsint]
Az, hogy van valai is a Mach-ból egyáltalán lefordítva (Magyarra), az csak ennek a közösségnek és fórumnak köszönhető!

HJózsi

de gondolom a magyar fordítások megvannak, Mill, Turn... ?

000000000

még jo hogy!az első volt hogy letőltőttem,annélkűl nem is érdemes a Mach-al foglalkozni!csak nem tudom hogy nem e jelent már meg estleg egy ujjabb verzioja.

000000000

István,nem dicséret,de ezt a forumodat az elsők kőzt jegyzik a nagy világban,és rengeteget tett ezért a programért!:)))én a program 100%-os magyaritására értettem!:)

43pbwjg8s

A főorsó fordulatszáma az most nem számít, ugyanúgy ahogy a Z irányú elmozdulás sem.

Igazából adagolni szeretnék a munkaterületre, de úgy hogy az egységnyi területre/útra mindig azonos mennyiség jusson.
Ehhez kellene tudnom azt, hogy az adagolás időpontjaiban milyen sebességekkel mozog a főorsó helyére felhelyezett adagoló a munkaasztalhoz képest. Ehhez keresem a megoldást. Egyelőre az lenne a legjobb, ha nem kellene csak ezekért encodereket feltenni a tengelyekre a pozíció érzékeléséhez. Jobb lenne ha szoftverből megoldható lenne a dolog.
Ezért a sok kérdés.

000000000

Tehát Te a menükre gondolsz?
Van néhány speckó verziójú Mach3-as (régen a download lap alján volt betükkel kódolva), azok talán (de csak talán) nem angol verziók, de nem biztos (nem teszteltem őket). Nem találtam utalást, módot arra, hogy magát a programot hogyan, kinél kell átültetni idegen nyelvekre (ez sajnos nem olyan mint a JediCut, ahol egy file-ban minden nyelvi modul benne van)!

HJózsi

Az egyik megközelítés valóban a számolgatás lehet, bár szerintem nem arról van szó, hogy nekünk kell kiszámolni mit is csinál a gép, hanem mi írjuk elő neki... Az még nem világos számomra, hogy nálad mi lenne a szerszám, 1, 2, v 3 fénysugár ( esetleg lézer) de nyilván kritikus a fókuszált pont besugárzási ideje... 2D-ben van olyan alkalmazás Mach3-al aminél szintén kritikus az egyhelyben állás, pl. habvágás ... Itt az a megoldás, hogy cv (constans velocity) bekapcs, viszont nagyon dinamikus mechanika kell (sarkon fordulás esete - Csillagteszt Tibor45-től... )... a másik a plazmavágó, érdemes azt is megnézni, ők hogy csinálják ...  
Az esztergánál van olyan hogy css, azaz constans surface speed, vagyis állandó felületi sebesség, ahol az előírt felületi sebességet biztosítja a Mach az átmérő változásakor, a főorsófordulatszám változtatásával...  
Marásnál alíghanem szakaszonként kellene megadni a főorsó fortulatot ( esetedben besugárzás intenzitást ) CAD/CAM progikban ez megoldható

HJózsi

Ja, 2D-ben ez így tipikus habvágó beállítás a Mach-ban... nem kell számolgatni ( csak ha akarsz ... :D )

000000000

most nem bonyolodok bele,és lekopogom műkődik,és végűl is,én nem csinálok extra dolgokat,és igy megfelel,a magyaritás csak hab lenne a tortán!:))))

43pbwjg8s

Egy adagolón keresztül szeretnék egy 2 és 1/2D CAM szoftver által legenerált G-kód szerint UV fényre gyorsan megkötő ragasztót felvinni a munkaterületre, és ebből szintenként lépve felépíteni a 3D modellt.
Közben megelőzendő a kérdéseket, a modell anyaga mellett természetesen szükséges egy ugynevezett táémaszanyag kijuttatása is a szükséges helyekre! De ez egyelőre még nem ez a kérdés.
Mivel ez az adagoló szekezet, a tengelyek mechanikája és a kész modell súlya igen alacsony, ezért a lehető legkisebb motorokat alkalmaznám. Ilyen pl. az EPSION EM-34-es motor.
Ha ilyen kis motorokat alkamazok akkor viszont problémás lehet az előbb általad említett dinamizmus.
Ezért lenne egyszerűbb tudni, hogy hol jár éppen az adagolószelep tűje és ebből tudhatjuk azt, hogy milyen gyakorisággal kell az adott adagot kijuttatni.
Az amit mondasz jónak néz ki, de ahogy írtam: A mechanika ilyen alapfelállásnál nem biztos, hogy képes lenne erre.

Azt, hogy mikor adagolok könnyen meg lehet határozni, hiszen a 2 és 1/2D rétegenként vágja ki (építi fel) a modellt. vagyis a Z irányban tulajdonképpen egyetlen mélységgel dolgozik.
Az adagolás be és kikapcsolása összeköthető a Z mozgásával. Ha megmunkálás esetében lenn lenne az anyagban, akkor kell adagolnom. A legmezeibb megközelítés az, hogy egy olyan kapcsolót helyezek be ami érzékeli, hogy a Z mikor megy le ebbe a megmunkálási/adagolási mélységbe.
A kjérdés csupán az, hogy hogyan tudom azt biztosítani, hogy egyenletesen történjen a kiadagolás.
Ehhez a kérdéshez azt kell tudni, hogy az adagolás nem folyamatosan történne (mintha egy tubusból nyomnám ki a fogkrémet), mert az egyéb gondokat okoz, hanem egységnyi adagokat szeretnék "kilőni" a fúvókán keresztül.

Remélem nem voltam nagyon érthetetlen.
Ha igen csak kérdezz(zetek)!
Most ezt itt összefoglaltam, de az elvről ezentúl a 3D nyomtatás topicban írok. Nem szemetelem ezt a topicot is tele vele.

HJózsi

Szerintem élőben kellene elkezdeni a teszteket, habvágó beállításokkal. Az adagolás lehet kézi szabályozású először, potival a csepegtetést, majd a poti helyett Spindle PWM szabályozást kialakítani a Mach-tól ill egy porton ki/be kapcsoló.
A mozgás sebességéhez is tesztek kellenek, már csak azért is, hogy tudjad hol a határ. Ez visszahat a csepegtetésre...  
Az aktuális előtolási sebességet kijelzi a Mach (ez az általad keresett szerszám munkadarab "relatív sebesség" ), esetleg ezzel kellene arányositani csepegtetést - D/A feladat, talán az MBIO-val tényleg megoldható ...

000000000

teljesen megfertőztél!szoval most már elég jol értem mire gondolsz,és az lenne a kérdésem,hogy a gyanta a fényhatására olyan gyorsan kőt,mint ahogy adagolod?egyébbként a fogorvosok is használják tőmésnél a polimerizálodáshoz ezt az eljárást,csak hát az elég lassu!

43pbwjg8s

Mindenképpen kísérletezgetni kell. Ebben az egyben biztos vagyok. :)
Nem tudom mennyire számít, de kényszer adagolást szeretnék, semmiképpen nem csepegtetést. Azt tudnám is vezérelni. Mármint az adagolódugattyú frekvenciáját.
Ennek a kiszámításához kellene a relatív sebesség.

Mindenesetre elgondolkodok ezen a habvágás megolldáson, hogy hogyan lehetne adaptálni.

De jó lenne most az a kis plotter amit anno valaki megvásárolt az ADOK-VESZEK topicban!
A mechanika jó része készen lenne. Rákérdezek ki vette meg. Hátha továbbadja!

43pbwjg8s

Menjünk át a 3D nyomtató topicba! Ott válaszolok.

HJózsi

relatív sebesség = ToolPath Velocity (Blended) DRO ( UNITS/MIN DRO a Program Run ablakban - OEM kódja : Blended Velocity DRO  = 13)  nem kell számolgatni, ott van, használni kell ezt a regisztert ( változót v. minek nevezzem ) !
Ez tényleg a pillanatnyi sebességet mutatja. Ezt modbus-on keresztül ( osztva-szorozva persze ) kiadod az MBIO pwm-jébe és csókolom! Problem solved, már csak a kalibrálás marad hátra...  
 [#papakacsint][#vigyor2]