Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Értem. Azt a pwm jelet hova, hogyan adja a Mach? Illetve hogy kell beállítani, hogy én az x lpt pin-re szeretném?

hyuekyh7a

Port pin, utánna spindle setup, use spindle motor output ide pipa és a PWM hez is pipa, ezután a motor output-on beállítod a step kimenetet amelyik pinre akarod.PWM base frekvencia 250, Aztán config spindle pulleys min speed 1, max speed 100, ratio 1 . Ettől kezdve százalékosan tudod szabályozni a lézer teljesítményt. De ez csak vágásnál működik, mert a gravir plugin csak a kimeneti lábat veszi figyelembe ,és a kép alapján a program adja a teljesítményt a kép és a sebesség alapján.

000000000

Köszönöm! Holnap kipróbálom.

000000000

Hello mindenki

Kés vezérlést szeretnék vezérelni Mach3-ban ezt hogy kell beállítani? EZt úgy szeretném hogy az X-Y kordinátából kiszámolja hogy a kést hány fokbe fordítsa el. linkbe beteszem hogy mire gondoltam

http://www.youtube.com/watch?v=FQfIKaq3MZo

HJózsi

Próbáld meg így :  
- a késforgatót konfiguráld be "A axisnak" ( ports and pins , motortuning stb...  slave axis Z-A)  
- a Settings ablakban kapcsold be a Tangential Controll-t ...
- Futtass egy próbát kör kivágásra ...

43pbwjg8s

Csak felületi kérdés ha nem haragszotok.
Most csak az X és Y-ról lenne szó.
Azt tudom, hogy a motortunningnál állítom be, hgy a két irányban milyen sebességgel fusson a két tengely. Ugye a mechanika ettől fogva ezt a sebességet fogja tartani mindenáron ezekben az irányokban?  
Ha igen akkor jönne a lényegi kérdés:
Mivel ez a két sebesség állandó, így a két irányból egy idejűleg összetett mozgások esetében a főorsó és a munkadarab relatív sebessége más és más lehet.  
Tudom (olvasom), hogy a Mach igen széles eszköztárral rendelkezik a kapocslatok, a makrózás kezelésére. Van-e lehetőségem arra, hogy valamilyen módon a futás közben számoljam a munkadarab és az orsó közötti relatív sebességet? Ha igen akkor arra is van lehetőség, hogy ezt a sebességet kiküldjem egy szeköznek? (pl. MBIO vagy bármi más)
Ha van lehetőség, akkor kérlek mondjátok meg merre keressem!

43pbwjg8s

Persze ha van encoder a tengelyeken, akkor ez megoldható másképpen is tudom, de azért érdekelne a megoldás (vagy egyáltalán a lehetősége).

HJózsi

A motortuningban felbontást,  sebesség határ és gyorsulás határ adatokat adsz meg ...  
A tengelymozgás sebessége majd a G-kódból jön, az a 0 és a megadott határ adat között bármi lehet ( + és - irányban is). A szerszám mozgás sebeségét az előtolással adod meg, pl. F200, ami 200mm/perc előtolást jelent a szerszámpálya (munkadarab) mentén ...

000000000

Ezt holt találom mert egyik menüben sem találtam

(a Settings ablakban kapcsold be a Tangential Controll-t ...)

előre is köszönöm

000000000

Már meg találtam bocs az előző kérdésért kicsit este van már

43pbwjg8s

Nagyon köszönöm.
A gondot ismét a tudalanságom okozhatja.
A feed rate érték 100% felettire váltása nem változtatja meg a futási sebességet?
Ugyanúgy áll ez a probléma a tengelyek elmozdulására kiadott scale értékre.

Ezek milyen hatással is vannak a főorsó és a munkadarab relatív sebességére?

000000000

szia Péter!ha a motor tuningba mondjuk 300mm/percre van állitva a tengelyed,és neked a g-kodban mondjuk az f 1000mm/perc,akkor sem fog gyorsabban menni 300mm/perctől gyorsabban,ha a feed ratét 200%-ra állitod!amugy a Mach nagyon okos progi,és a tengelyeket egymáshoz szinronizálja,és a leg lassubb tengely az alap érték nála,ehez állitja a tőbbi tengelyt.nem tudom érthető volt e amit irtam,nem vagyok jo előado!

43pbwjg8s

Termésszetesen érthető.
Köszönöm!
Azt kell kitalálnom, hogy hogyan tudom a mindenkori fizikailag létező relatív sebességet a legegyszerűbb módon érzékelni/számolni/akármi.
SZükség lenne rá, hogy a 3Dnyomtatás topicban beszéltekhez tudjam milyen intenzitással kellene kiadagolni.

HJózsi

A feed rate override a 100% körül +/- állítható és meglepő módon az előtolás sebességét változtatja... ;) ( a főorsó fordulatszámhoz nem nyúl ). A főorsó fordulatszámot is lehet "override-olni" Spindle speed +/- ( ha amúgy engedélyezted a G-kódban az override-ot ).
A scale érték véleményem szerint a munkadarab méretét befolyásolja, a megmunkálási sebességet nem, de ezt ki kell próbálni. Sajnos a Mach leírása nem túl bőbeszédű...

000000000

ezt jol látod Jozsi,és van az angol nyelvű leirásában olyan kifejezés,amit még spéci műszaki szotárral sem lehet normálisan leforditani!mi a bánatért nincs ez még magyaritva?