Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Egyszerűen a rotary jelet nem engeded rá közvetlenül a vezérlőre, hanem közbeszól az elektronika és mindaddig nem fog a vezérlő enkóder jelet kapni amíg a lineáris meg nem mozdul.

svejk

Pontosan arra való az encoderbemenet amire leírtad.
Vagyis a kézi tekerővel(MPG) mégy mint hagyományos gépnél és ezt az encoderbemenet érzékeli ha van jeladód, ha nincs akkor küzvetlen az MPG jelét számolja a mach DRO-ja.
Közben a G-kód(program) számlálója nem változik
Aztán a program számlálót vagy a DRO számlálót tudod egyikkel a másikat átiratni.

svejk

Azt a mechanikát amelyik kotyog azt már b@szhatod, azt már hiába kompenzálod.
Szerintem a hosszú fölösleges eszmefuttatások elkerülése végett dobj össze egy bútorlapos mechanikát a hétvégén és sok minden meg fog világosodni, hidd el.

000000000

Ehhhh! Feladom! valósítsd meg az "álmodat" és meghajlok előtted...[#worship][#nevetes1]

3k74cecek

"Egyenlőre örülnék, ha 0.01 pontosságot el tudnék érni (nem fogom szerintem). "

Jól gondolod. Favázas géppel még az 1 tizednek is örülhetsz. Legalábbis fém (akár alu) megmunkálás esetén.

000000000

Sziasztok!
Tudna valaki segíteni nekem? (kezdő vagyok) Van egy EdgeCAM 11.5-progim, de nem tudom használni a MACH3-mal.Kellene hozzá egy Mach3 driver, megköszönném ha valaki küldene, vagy segítene, vagy valami tippet adna hogy is kell ezt csinálni.

x4rhew5r3

Ha feltelepítetted, akkor ez EC mellett van egy külön program, a CodeWizard. Ezzel lehet a Mach3-hoz a postprocessor-t megcsinálni.
De CNCzone-n is ez volt valakinek a gondja és http://www.cnczone.com/forums/attachment.php?attachmentid=25676&d=1163601870" TARGET=_fnew>ezzel a Mach2 postprocesszorral Mach3-hoz is korrekt G-kódot tudsz generálni.

x4rhew5r3

Figyelmedbe ajánlom még http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1140683142" TARGET=_fnew>ezt itt a fórumon.
(#74-#75)

43pbwjg8s

Bár a leírásaitok alapján már sejtegetek valamit, azért egyszerűsítsünk. Inkább kérdezek, nem találgatok mert ez úgy látszik ellenérzést kelt:
Mire használja a lineáris encodert és annak jelét a MACH?

43pbwjg8s

Ej István! :)
Én nem azért erőszakoskodok, hogy mindenképpen azt akarom, hogy úgy működjön valami amit még nem ismerek ahogy én akarom, hanem azért, hogy megértsem a működését.
Nem azért irok ide annyi mindent mert annyira értek hozzá, hanem azért mert nem. :)

43pbwjg8s

Az általam felhasználni kívánt "fáról" némi információ:
http://www.sika-tooling.com/Overviewbrochure_1106.pdf" TARGET=_fnew>Sikablock
Ez nem az a fa amire Te gondolsz.

43pbwjg8s

Bocsánat rossz az előző link.
Ez már jobb:
http://www.sika-tooling.com/SikaBlock_M2010_eng.pdf" TARGET=_fnew>SikaBlock

000000000

Ok...
A lényeg, hogy ne tekintsd ideális léptetőnek semelyik motort+vezérlést! eleve van szórása a lépéseknek és ez a szórás 1 fordulaton belül is más és más. Ráadásul a motor belépése után néhány mS-ig csillapodó rezgésekkel áll be a pozícióba, ami sebesség, terhelés, hajtásmód függő is! Ha erre raksz egy encodert, akkor nincs az a jó szoftver, ami meg tudja külömböztetni időben a hibát az egyébb jelenségek közül! Ha meg már egyértelmű a hiba (pl egy 5-10 Step eltérés), akkor meg már úgy is fujhatjuk a kompenzációt (az már selejt)! Arról nem is beszélve, hogy ha a léptecs hibázik, az álltalában azt jelenti, hogy blokkol nagy sebességen, ami a határérték túllépése miatt van, és ezt a marhanagy kését hogyan hozatnád be a motrral, ha már az "alap" sebességet sem bírta????

000000000

Ehhez kapcsolódik a Léptetőmotorok topic #1629 környéki beszélgetések! Érdemes megnézned...

43pbwjg8s

Ezt köszönöm István.
Értelek. Tehát lépésenként nem igazán lehet értelmeztetni a hibát. Ha az pedig nagyobb, várhatóan a hibát okozó egység a megszüntetésére indított javítás alatt, nagyobb terhelés alatt méginkább problémás lesz.
Eleve ha próbálnék kompenzálni valamit akkor az a kompenzáció nagy valószínűség szerint ugyanúgy hibás lehet. Tehát ez csak egy ördögi körré válna.
Jól értem a dolgot?
Bocsánat a lassú felfogásomért!
Azt még mond el nekem, hogy a lineáris kódolót miért jó használni? Mennyivel más a dolog, mintha csak a szoftver saját maga által kiírt pillanatnyi értékeit nézem?