Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Varga István

A Min speed: 0-val is próbáltam.
A főorsóm fordulata max: 280
Hatpólusú aszinkronmotor 970 f/min, 3.5 lassító áttétel.  
A frekiváltó max 50Hz-re van programozva 10V-nál. A 0-10V-ig átalakító jól működik, kimértem. A Mach ad ki magasabb jelet, azért gondoltam, hogy valami beállítási probléma lehet.

HJózsi

Például az, hogy nem mondtad, hogy áttételezted a főorsómotort ... ámbör!!! ... [#csodalk][#ijedt]
A Ratio-ba írd be az áttételezés értékét, 1/3,5 ha lassító , vagyis 0,2857 ...

000000000

Szervusztok !
Érdekes dologra lettem figyelmes a Mach3 3.042.015 Programban.
Az eztergáló részben nem akart működni a Home kapcsoló. A képernyő "ledek" nem reagáltak, a szán futása nem állt le. A diadnusztika panelon nem voltak funkciók hozzárendelve a Home ledekhez. Miután kijavítottam, a Home felvétel nomálisan működik.
A másik furcsa jelenség: ha a Home kapcsolót működtetem, egy véletlenszám íródik az STrue mezőbe (pufferbe). Ez azután magától, több lépésben, viszonylag gyorsan törlődik.
Kíváncsi leszek a menetvágást hogyan fogja ez befolyásolni. Menet közben még nem vettem észre, hogy ez a puffer átíródna, kizárólag a Home kapcsoló működtetésekor.
Ha valaki tudja az okát, kérem íron mindanyiunk okosodásáért.

Varga István

Köszönöm szépen! Holnap kipróbálom.

HJózsi

Én nem az eredeti eszterga screenset-et használom, nálam nem volt semmi probléma a gombokkal, ledekkel...

Varga István

Köszi Józsi! Kipróbáltam, dem változott semmi.
A probléma továbbra is megmaradt. Na nem gond dolgozom így, kicsit gyorsabban. A talin megbeszéljük!

HJózsi

A Mach3 3.042.015 -el kapcsolatos tapasztalatom az, hogy legjobb "uninstallni" az előzőt és úgy telepíteni. Bizonyos anomáliák a rátelepítéskor jelentkeznek ...

e7c897sd8

Rémlik valami.. Valaha minha az oldalukon is írtak volna hasonlót...

dg8n4i8x

Sőt! A registry-ből is ajánlatos kipucolni minden mach-os bejegyzést! Amikor nekem egyszer megőrült a mach csak a reg. kipucolása után lett jó, hiába uninstalláltam telepítés előtt! Először azt hittem a vezérlőm halt be, lépésvesztés volt az egyik tengelyen...

HJózsi

Jött ki pár frissítés a napokban és ma a lezárt változat:

Lockdown : http://www.machsupport.com/downloads/Mach3Version3.042.018.exe" TARGET=_fnew>Mach3Version3.042.018.exe

Sys_m

Sziasztok!

Segítséget kérnék tőletek, van pár kérdés, ami nem tiszta a Mach-ban!

1.)
Adott egy 3 tengelyes gép. A Z tengely alsó végállásával vagyok bajba, hogy hova is kerüljön. A marómotorba befogott szerszám úgymond "asztalra koppantva" lehet a végállás alsó pontja, vagy a szerszám nélküli (ez a kézenfekvőbb). Mindenképp állítható lesz, csak nem tudom kilogikázni a helyesebb megoldást...

2.)
Másik kérdésem, hogy a home és a ref.  pot között pontosan mi a különbség. Az én értelmezésemben a referencia pont az, amiből minden érték (ballra-jobbra, fel-le, előre-hátra) mozgást számol a program, a mozgási tartomány függvényében. A home pedig a végállás kapcsolók kapcsolt (felütköztetett) pontjai. Induláskor a gép felveszi (illetve fel lehet venni) a home pontokat, ezek segítségével állítható a Mach-ban a tengelyek nulla pontja. Ezek tetszőlegesen áthelyezhetők nullázhatók. A végállás kapcsolók nem adnak tökéletes ráállási pontosságot ugyanazon esetben, ezért kell a referencia pont, ami egy nagy pontosságú pozíció pontot ad egy százados kapcsolóelemmel?

3.)
Melyik tengely merre halad egy szabványos 3 tengelyes cnc gépnél?
Ezt olvastam erről:
” Egy hagyományos 3-tengelyű marógép esetében, a gép előtt állva az X tengely balról jobbra mozog, az Y tengely Önhöz közeledve és távolodva, a Z pedig felfelé és lefelé.”  
(távolodik, süllyed: negeatív irány;  
közeledik, emelkedik: pozitív irány)
Elvileg jó a beállításom, mert tudtam plotterelni a géppel, a gkód formáját jól rajzolta le, csak egy "megerősítés" kell a profiktól, hogy mindenben helyesen gondolkodtam-e.

Köszi a segítségeteket: Sys_m  

fs9s63xkf

3.)
Mach kézikönyvből :)  
http://www.t2cnc.hu/images/coord.JPG" border=0>

2.)
A Mach-ban nincs külön Home és Referencia pont, az ugyan az a fogalom.
Két koordináta rendszer van, az egyik a gép koordináta rendszere, a másik a munkadarab koordinátarendszere.
Van külön végállás kapcsoló és van külön referencia kapcsoló.  
Két módszert szoktak alkalmazni hobby keretek között:  
Vagy felraknak 6 végállás kapcsolót, és megáll a gép ha valamelyiket elérte a gép, vagy feltesznek 3 referencia kapcsolót.
Az első esetben, nem kell a referenciát felvenni, a munkadarab koordináta rendszere tetszőlegesen elhelyezhető. Ilyenkor, a gép kikapcsolásakor, nincs mód szoftveresen visszaállni mondjuk az előző napi nulla pontra természetesen.
A második esetben, ha van referencia kapcsoló, akkor minden gép indítás úgy kezdődik, hogy referenciát vesz a gép. Beállítjuk a gép méreteit, és a szoftver nem engedi ezen méreteken kívül a tengelyeket.
Természetesen a két módszer egyszerre történő alkalmazása a legbiztonságosabb, de az már 9 kapcsolót jelentene, ami egy kicsit felesleges :)
Én a második módszert javasolnám, sok előnye van, például szól a Gcode futtatása előtt, ha az a gép méretein kívülre akarna menni.

1.)
Én a szoftveres alsó határt úgy szoktam beállítani, hogy szerszám nélkül a marómotor ne érje el az asztalt, szerszámmal együtt persze megmarhatja az asztalt, de erre figyelni kell úgyis. Ha meg egy nagyon rövid gravírozótűt fogok be, akkor nem érne le a tű. Mindig állítani egy kicsit macerás...

Sys_m

Szia Psychobilly!

1.)
Köszi a segítséget. A mozgási koordináták tiszták, találtam róla egy segítséget is:
http://kepfeltoltes.hu/view/081114/x_y_z_Kords_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/081114/x_y_z_Kords_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu" TARGET=_fnew>http://www.kepfeltoltes.hu

2.)
A home és a ref pot akkor egy ugyanaz, a pontosabb ráálás érdekében rakhatok a tengelyek ref pont végéhez induktív érzékelőket.

3.)
Szoftveres határolás az asztal védelmére, Ok.

Köszi a gyors Segítséget.

Szasztok: Sys_m

rcnn85cxp

Sziasztok!
Hogy lehet a MACH3 3.041-es verziójával dxf programot behívni? A file, menü alatt a dxf helyén a lazycam jön fel, de az nem generál g kódot. SEGÍTSETEK!

mechanikus

HJózsi

Szinte kétnaponta hozzák most ki az újabb "lockdown" - lezárt verziókat .. érdemes megnézni, hogy a jelzett hibákat kijavították-e benne : http://www.machsupport.com/downloads/Mach3Version3.042.020.exe" TARGET=_fnew>Mach3Version3.042.020.exe