Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

fs9s63xkf

"Persze könnyen beszél az aki nem ír soha programot, hanem egy rajzprogramban lerajzol valamit és legeneráltatja a G-kódot, ami csupa egyenesekből álló, lineáris program."
Ezt azért ugye nem gondoltad komolyan?? Szerinted azt a 13 ívből álló programot amit írtál csak egyenesekből tudják összerakni? Próbálj ki mondjuk egy MasterCAM-et EdgeCAM-et Sprutcam-ot vagy más hasonló programot. De nem is kell ilyen komoly programmal foglalkozni, ha megrajzolod mondjuk dxf-be, akkor gyakorlatilag bármelyik egyszerűbb CAM program összerakja neked 13 ívből. Azon is el lehetne gondolkodni, hogy a nagyobb CAM szoftverek szerinted miért nem használnak ciklusokat, paramétereket srb.? Kétlem, hogy nem tudnák megcsinálni, egyszerűen felesleges, nem beszélve arról, hogy a felhasználók azért nem 90%-ban programozók és nem biztos, hogy egy ciklus nekik is olyan egyértelmű mint neked.

"4 nagyságrenddel nagyobb méretű és áttekinthetetlen programmal dolgoznak"
Ott van például a WinPCNC ahol nem is látod a Gcode-ot, (Varsányi szerintem még nem is látott olyat) :) nem kell annak áttekinthetőnek lenni, egyszerűen le kell tudni játszani és kész. Persze programozóként nekem is jobban tetszenek a ciklusok, paraméterek, de ez nem az a hely ahol ezeket alkalmazni kell.

"a legprimitívebb módját használják a programnak"  
Azzal a legprimitívebb móddal is ugyan azt a munkadarabot fogják megcsinálni amit Te, csak nekik 100000 sorból fog állni neked meg csak 25000-ből, arról nem beszélve, hogy Te nem tudod megcsinálni... :)

""nem hibás ez a program, hanem így van megírva""
Ezt egy teljesen más problémára mondtam, és el is ismertük, hogy hibás a Mach3.

Vizsgáljuk meg a másik oldalról: Van egy szoftverem, amit 30 ezer forintér árulok, és tudom, hogy megvették mondjuk 1000-en. Ha 5000 felhasználótól kapok visszajelzést, hogy ez nem jó meg az nem jó, akkor azért elgondolkodok egy kicsit. Persze ettől még ki kell javítani a hibákat, csak az embernek más lesz a hozzáállása.

ra8nsmk6w

"Kinek a Mach kinek a Mach-né" a jól ismert közmondás egy kicsit másként. Ebben csak a baj,hogy az átlagos hobbysta vagy kisvállalkozó nem ismeri a Mach-nét, én sem. Mert a Péter által favorizált WinPcNc dupla áron is kicsit fogatlan külsejű nőszemély. Természetesen vannak még olcsó kis programocskák aszkétáknak mindenféle support nélkül. Utána csak az évi jövedelem nagyságával biró programok vannak. Lehet választani ("Ha már valami fizetős, akkor eleve nem nevezhető hobby szintűnek. Az más kérdés, hogy hobbyként indult a dolog, de a végére lett fizetős változata is. Ott már elvárok valamit a pénzemért")csak okosan!  

bmejdz9nu

[#nyes] "WinPCNC ahol nem is látod a Gcode-ot, (Varsányi szerintem még nem is látott olyat) :)"
Hát nem vagyok NC programozó... persze sajnos nem is akarok az lenni :)

bmejdz9nu

"Biztos működésű" nőszemély... azaz kiszámítható... de semmi "csicsa" :)
Az idő pénz... lehet, hogy hobbyban is? :)
Ahogy Szigma írta... egy-két drága eltörött maró, egy-két selejt is pénz... a bosszuságról, időről nem beszélve...
A WinPC lehet, hogy elsőre ránézésre "fapados", de másodszorra már nem mert csak az van benne amit valójában tud is... és szükséges is...
Sem több sem kevesebb... szerintem :) Pont ezt szeretem benne...

pa0n9mw

Péter,
Irtam egy levelet az itteni cimedre nézd meg légyszives.

végyé

3k74cecek

"Soha nem állítottam ilyet "nem hibás ez a program, hanem így van megírva" hisz én nem vagyok programozó."
Valóban nem te írtad (nem is mondtam, hogy te írtad). Nem minden rád vonatkozik, csak a  te leveled idézett mondata
vetette fel a kiinduló pontot.

"Viszont mindent meg tudtam eddig csinálni amit nekem és néhány megkeresőnek kellett."
Sajnálom, hogy én nem vagyok ilyen szerencsés.

"Változatlanul egy adag nagyképűséget vélek felfedezni hozzászólásaidból és ikonjaidból."
Ilyet én is felfedezhetnék némely hozzászólásodban ha ez lenne a szándékom, azonban én arra reagálok amit írtál, és nem arra amit  
esetleg én magyarázok bele.  

"De kérdezem, miért nem hagyd ott a Mach-t és veszel fizetős mást. "
Ezt már kifejtettem, nem ismétlem meg.

HJózsi

Már bocs, de máris egy ellentmondás, egy nőszemély mióta biztos működésű? ... [#buck] Vagy Te a bankszámla lehúzásra gondolsz? ...[#nyes]
Mond azt, Neked pont jó, se több se kevesebb nem kell! ( Persze már ez sem igaz... step rate ugye..., de megpróbálod magadat meggyőzni...[#kacsint] ) Hát nekem nagyon kevés amit nyújt, főleg esztergálásban ... [#nyes][#nyes] (ne keresse senki, nincs benne! [#felkialtas] )
Na mg szeretem nézni a megmunkálást a képernyőn, hol jár a progi, mit "hámozott" ki a G-kódból ...

Most látom több hozzászólást még nem olvastam ...

3k74cecek

Igazad van, van olyan program ami használ íveket.
Azért írtam a sok egyenest, mert keringett a fórumban  egy-két olyan program ami pártized mm-es egyenesekből rakott ki mindent.
Biztos vagyok benne, hogy ezt generálták és nem valaki unalmában írt ilyet sokezer soron keresztül.
 Abban is igazad van, hogy nem kell áttekinthetőnek lennie a programnak, le kell játszani és kész.
De ez csak akkor igaz, ha minden szükséges dolgot be tudok állítani abban a programban ami majd generálja aG-kódot.
Pl. hol kezdje a munkát, melyik irányba menjen, hol álljon meg és várja, hogy tovább engedjem, stb.
Eddig ilyennel még nem találkoztam. Persze nem rágtam át magam még túl sok programon (ez sem öt perces munka), így lehet, hogy van ilyen.
Így szükségem volt arra, hogy belenyúljak a G-kódba aminek a javát én is generáltattam, ezért nem ártott, ha valamennyire átlátható volt a kód.

Abban már vitatkoznék, hogy ez nem az a hely ahol cilusokat meg paramétereket kell használni.
Attól függ mit akarok csinálni.
Egy konkrét alakot természetesen meg lehet csinálni ezek nélkül. Viszont ha egy általános feladatra akarok programot csinálni,  
akkor már nem nagyon lehet nélkülözni ezeket. Pl. egy négyzet alakú területet akarok végigjárni. Erre írok egy olyan  
programot aminek megadom a négyzet átlójának a két végpontját és a szerszám átmérőjét.
A többit elintézi a program. Olyan útvonalon járja végig a területet amit én szeretnék, kiszámolja a lépések számát és lejátsza a dolgát.
Ezt nehezen tudom elképzelni ciklusok és  szubrutinok nélkül.  
Ha netán ebből még többet is szeretnék egy adott területen, adott osztással, akkor meg kizárt, hogy ez megoldható általánosságban  
a fentiek nélkül.
Mivel én jópár ilyen általános programot is használnék, így nekem szügséges használni ezeket a lehetőségeket. Sőt még feltételes végrehajtásra is szükségem van. Ilyen viszont direktben nincs a Machban. Ez persze nem hiba, legfeljebb kicsit kényelmetlenül lehet csak megoldani.

"Vizsgáljuk meg a másik oldalról: ...." nem idézem az egészet.
1. Mivel ők írják, hogy az 500 sor korláttal ingyenes, így nincs mit elcsodálkozni ha többen írnak hibát, mint ahányan fizettek érte.
2. A nekik írt levelemben megírtam, hogy megvenném, de a próbák alkalmával talált komoly  hibák egyenlőre visszatartanak ettől.
 Ha kijavítják, valóban meg fogom venni. És tényleg a komoly hibákra gondolok, mert van azokon kívül is számos, de attól még a munkadarab elkészülhet hibátlanul.  
3. Nekem is nem kevés munka egy hibát a lehető legegszerűbb, de  olyan módon megírni nekik, hogy azt egyértelműen tudják reprodukálni.
Az ő helyükben örülnék, hogy valaki veszi a fáradtságot erre. Mint látható a legtöbbetek nem fut bele ilyen hibákba (vagy csak nem ismeri fel, hogy ez hiba), így  valószinűleg nem kapnak ezrével ilyen leveleket.

HJózsi

Szerencsére van olyan CAD CAM progi a piacon, ami hobbistáknak hobbi áron elérhető (2.5 D), és a Mach3 liccel együtt sem kerül annyiba mint a WinPiCi ( és azokat is tudja amiket Szigma is elvár - a többségét biztos...) és felment a G-kód programozás alól...  
Képregény :
MILL
Csapágyház CAD
  http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Mach3/Small/Csap%e1gyh%e1z%20PM%20CAD.jpg" border=0>
Csapágyház CAM
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Mach3/Small/Csap%e1gyh%e1z%20PM%20CAM%20a.jpg" border=0>
Csapágyház Mach
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Mach3/Small/Csap%e1gyh%e1z%20Mach3.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Mach3/Csap%e1gyh%e1z.txt" TARGET=_fnew>Csapágyház G-kód

TURN
Menetes agy CAD
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Mach3/Small/Menetes%20agy%20Hunor%20721%20PM%20CAD.jpg" border=0>
Menetes agy CAM
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Mach3/Small/Menetes%20agy%20Hunor%20721%20PM%20CAM.jpg" border=0>
Menetes agy Mach3
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Mach3/Small/Menetes%20agy%20Hunor%20721%20Mach3.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Mach3/HUNOR%20721.tap" TARGET=_fnew>Menetes agy G-kód

A G-kódokat Mach3-ban off-line ki lehet próbálni ...  

A képek eredeti méretben: http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Mach3/" TARGET=_fnew>ITT...

bmejdz9nu

Én nem is értem miért nem nyitotunk egy topikot a Partmasternek?
Utánna nézegettem egy kicsit... Igen jónak tűnik!  
Tudod mit csinálok... aztán meglátjuk...

HJózsi

Idővel lehetne, már van néhány felhasználó, ha tovább bővül a kör én benne vagyok olyan trükkök lehetőségei rejlenek benne, hogy néha én is meglepődök... A Talin szeretnék majd bemutatózni, ill előadás is lehet ...
A WinPiCi-hez is lesz postproci, csak legyen egy fél nap szabadidőm ... ;)

bmejdz9nu

Addíg is írhatnál valamit róla a topikjába :) Ami keveset tudok róla az megfogott!
Van ugye különböző "Level" szintek... a különbségek? Biztos lennének kérdések... másoknak is...

HJózsi

Na, .. kaptam egy keresztet ... most aztán cipelhetem ... OK, rövid bevezetőt írtam, lesz talán még ma videó éles megmunkálásról ... [#lookaround][#integet2]

Miki2

Szervusz Józsi !
A programról már egy éve tudom, hogy nagyon sok mindenre használható. Tud már magyarul is?
Engem ennél a kis bemutatónál a magyar kezelőfelület ragadott meg az esztergához.
El todnád ezt küldeni, akár magánban is?
Köszönöm: Homovics Miklós

HJózsi

Szia Miklós!
Csak a felület magyar, a többi maradt, azért az nagyobb falat annál, de mivel ott a magyar leírás, az átsegít a nyelvi nehézségeken. Még köszörülöm, mert az eredeti angolban szerintem téves beállítások történtek, pl az alkatrész koordináta valójában a gép koordináta szóval itt ott még módosítani kell ...