Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Varga István

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni! Használtátok már a Mach3-at paraméteres üzemmódban? Nálam a következő hiba fordult elő, ha megállítom a programot "Feed Hold" gombbal és folytatni szeretném a "Cycle start"-al mintha elfelejtene paramétereket. Ha nem állítom meg simán lefut. Tud valaki segíteni? Köszi!

Sys_m

Sziasztok!

Sneci a kereszt nem baj ha nem a marómotor tengelyénél van, a kereszt és a szerszám tengely távolsága adott, egy szkripttel el kell küldeni az X-et és az Y-t(úgy ahogy a videón van #2293).

Sys_m

u.i.: nagyon baró a feliratozó lézered...[#vigyor2]

3k74cecek

Mi ez a paraméteres üzemmód?
Egyébként a Machban meglehetősen sok hiba van
sajnos. Én legalábbis már jópárat találtam. Meg is írtam nekik, de udvarias válaszon kívül egyenlőre nem történt semmi lassan már 3 hónapja.

HJózsi

Az lehet, hogy nem sokat írogatnak de dolgoznak... Áprilisban megírtam nekik egy hibát, mégpedig, hogy a főorsó step/dir vezérlés esetén új sebességparancs érkezésekor figyelmen kívül hagyja a motortuningban beállított rámpát, nos örömmel látom, hogy ezt már kijavították a Mach3 R3.042.015-ben ( gyönyörűen lassítja a 100-as tokmányt 2500rpm-ről 100-ra...  ), sajnos ez még kisérleti változat ( - This Rev is for Development testing only! ).
Amúgy azt hallottam az alapító párosból Art visszavonult, és egy másik cég égisze alatt fejleszti tovább Brian.  A Quantumról azt írják a machsupporton, hogy lekerült a napirendről, mert szinte minden bekerült a Mach3-ba, ezért is most ennek a bugfixálásával foglalkoznak. Arra mondjuk kíváncsi leszek, az exponenciális gyorsítás bekerül-e ...
A SmoothStepper fejlesztőjével is együtt dolgoznak ...
Szóval próbáld ki a legfrissebb változatot, hátha ...

3k74cecek

Ha a te áprilisban jelzett hibádat most javították, akkor én még várhatok egy keveset[#szomoru1]
A legutolsó általam próbált verzió a R3.042.012
volt, és az még rossz volt.
Arra azért nincs enegiám, hogy minden új verziót kipróbáljak.
Azt is hiányolom, hogy ezeknek a verzióknak nincs változás listája. Igy a fene tudja, hogy mi változott benne.
Nekem már kb. 10 olyan kis G-kód programom van amit nem jól csinál a Mach. Ezt mindet lepróbálni fél napi meló.
Én is a Brian-al levelezek, de egyenlőre nem bíztat avval, hogy a jövő héten javítja az általam jelzett hibákat. Azért reménykedek, hogy talán még idén nekiáll.

bmejdz9nu

Na akkor már (lassan) azokat is tudja mint a WinPCNC [#taps] Sebességugráskor rámpa, exponenciális gyorsítás...

HJózsi

Már vártam a teuer, über fapad istenítését... [#buck] [#eplus2] Az exponenciális nélkül símán meg lehet lenni, mint azt a pár százezer Mach3 felhasználó igazolja... Emiatt az egy miatt nem hiszem, hogy lemondanék a Mach3 sokoldaluságáról, rugalmasságáról, számtalan lehetőségéről ( + áráról) ami sajnos a "WinPiCi" nevű célszoftverből hiányzik... [#nyes] Ha nincs a Mach csak a WinPici én ma valószínű nem hobbi CNC-zek és még nagyon sokan nem ... gondolom akkor még drágábban is adnák...[#felkialtas] [#vigyor3][#eplus2]

bmejdz9nu

Hát én sem "hobbyznék" ha nem lenne a WinPCNC... :) na persze "teuer"...
Persze exponenciális gyorsítás nélkül is van élet... csak másabb :)

A Mach-ban az jó, hogy nem hardverkulcsos :) így valóban igaz lehet a pár százezer (fel)használó...:)
Most, hogy "átrendezték" a Mach sorait... biztos történik valami... A befektető LCC pénzt is akar majd talán belőle...

000000000

-Vannak egy páran azért itt a fórumon is akik a Mach-al vígan dolgoznak, termelnek, az igényeiknek megfelelő beállítással.
Világszerte pedig (csak a modellezők és hobbysok több százezren) megelégedésre használják.
-Aztán vannak akik mindenféle szélsőséges esetekre is tesztelik ezt az ingyenes hobby progit (mivel nem hardver kulcsos nem okoz gondot a felt...), és ki vannak akadva a használhatatlanságán (majd fizetek ha jó lesz fölényeskedéssel).
Szerencsére  azt látom, hogy azok vannak nagyságrenddel többen akik örömmel valósítják meg CNC-zésüket a Mach-al.
A kisebbségnek meg javaslom, "tessenek bátran pénzt áldozni a professzionális igényeiket kielégítő szoftverek megvásárlására, hisz ott vannak tömegével a több százezres és milliós értékűek".
Én sem kezdtem volna el a hobby cnc-zést, ha az első gépem árával megegyező értékű softvert is vennem kellett volna.

bmejdz9nu

Én a "beetetős" WinPC-NC Light-al kezdtem... Az nem hardverkulcsos...
Azért "beetetős"... mert "rászokik"... élvezi, hogy milyen egyszerűen nagyszerű ...  
... és aztán ha "mindent" akar a felhasználó ugyis megveszi a WinPC-NC Economy-t.
Én nem azért vettem mert Magyarul is megy... :)

000000000

Változatlanul kíváncsi vagyok a második fizetős hobby cnc-sre, aki miután megépítette gépet gyorsan WinPCNC akar venni és nem a Mach-t teszi fel.

HJózsi

:) Az R3.042.03- tól letöltögettem az asztali gépemre, viszont a driver teszteket lefuttatva nem mertem tovább kisérletezni velül mert 2 ujjnyi vastag fekete sávot mutatott ... a 14-nél már nem, onnantól OK a driver teszt, a 15-öt meg a MINITURN-elkipróbáltam és dobtam egy hátraszaltót amikor megláttam, hogy az általam jelzett hibát kijavították. Most már akár CSS-t(constant surface speed) is programozhatok, az átmérő fv-ében fogja emelni csökkenteni a fordulatszámot, ill fordulatszám ugrásnál szép átmenet lesz... [#vigyor2]
Ha már kis csapatról van szó, inkább fejlesszenek mint levelezzenek, a drága sw forgalmazók tudnak csak szerintem "lelki segély" szolgálatot fenntartani és ott is többnyire az udvarias válaszokon kívül kevés az érdemi előrehaladás.  
Szoktam itt jelezni ha valami új dolgot fedezek fel a legfrissebb változatban, a fent említett okokból eddig nem láttam értelmét, hisz ez csak beta, de most már talán érdemes mindenkinek megnézni aki kíváncsi az előrelépésekre.
Korábban sem voltak bőbeszédüek a release notes-okat illetően, bár van egy txt-jük, talán, ha ez az átfogóbb módosításokat tartalmazó R 03.42 kijön akkor számíthatunk a lista kiegészítésére ...

bmejdz9nu

Igazad van... Ha már megszokta a Mach-ot nem vált (legalábis ilyenről nem tudok idehaza...)

3k74cecek

"Aztán vannak akik mindenféle szélsőséges esetekre is tesztelik ezt az ingyenes hobby progit, és ki vannak akadva a használhatatlanságán (majd fizetek ha jó lesz fölényeskedéssel)."

Azért itt némi félreértésben vagy az ingyenes, meg a hobby körül. Én fordítva fogalmaznék. Vannak akik használni szeretnének egy eszközt annak minden funkciójával és ezért fizetnének is (ezek az általad szélsőségesnek nevezett esetek), és vannak akik mindössze a legprimitívebb módját használják a programnak (ez a többszázezer elégedett hobbysta) akik viszont ingyen használják. Ugye ajándék lónak ne nézd a fogát elven.[#wave]
Mert minek nevezzem azt a használatot amikor egy körívet 25000 darab egyenessel közelítenek meg, és így 4 nagyságrenddel nagyobb méretű és áttekinthetetlen programmal dolgoznak. Azt a körívet egyetlen sorral is le lehet írni.  
Persze könnyen beszél az aki nem ír soha programot, hanem egy rajzprogramban lerajzol valamit és legeneráltatja a G-kódot, ami csupa egyenesekből álló, lineáris program. Ő sosem fog hibát találni, és elégedett lesz. Ettől viszont még nem lehet azt mondani, hogy a Mach hibátlan, csak nem kell mindenféle szélsőséges szituációban használni. Egyébként  a benne lévő funkciók használata eleve nem nevezhető szélsőséges használatnak. [#wow2]
Vagy minek nevezzem azt a hozzáállást, hogy nem kell menet közben megállítani a gépet, hagyni kell dolgozni. Ugyanis ha megállítom, akkor a program későbbi részében hibásan fog működni. Nem mindíg, de gyakran, és előre megjósolhatatlanul.
Arról a nézetről pedig, hogy "nem hibás ez a program, hanem így van megírva" már nem is beszélek. Ez egyenrangú a szélsőséges használat megfogalmazással.[#nyes]
Így teljesen érhető a sok elégedett felhasználó. És most csak a legegyszerűbb esetekről szóltam.
Azért nagyon kiváncsi lennék, hogy a fejlesztők hány levelet kaptak eddig, amiben a sok "elégedett" felhasználó az egyébként "hibátlan" programban  fellelt hibákat jelzi nekik.
Kiváncsi lennék a véleményedre azután is, ha az általad nagyra becsült program eltörné néhány sokezer Ft-os szerszámodat, meg az utolsó lépésben selejtet csinálna a drága munkadarabból, esetleg a gépet kezdené el forgácsolni.  
Az pedig, hogy majd akkor fizetek érte ha ezek a hibák javításra kerülnek, nem fölényeskedés, hanem meggondolt döntés.
Te vennél olyan eszközt aminek a kipróbálásánál az esetek felében hibás működést tapasztalsz? Én ugyanis nem.
Ha már valami fizetős, akkor eleve nem nevezhető hobby szintűnek. Az más kérdés, hogy hobbyként indult a dolog, de a végére lett fizetős változata is. Ott már elvárok valamit a pénzemért.
Biztos, hogy nem csak egyedül én vagyok ilyen felfogású, de azt látom, hogy te a másik táborhoz tartozol.[#wink]

000000000

Soha nem állítottam ilyet "nem hibás ez a program, hanem így van megírva" hisz én nem vagyok programozó.
Viszont mindent meg tudtam eddig csinálni amit nekem és néhány megkeresőnek kellett.
Változatlanul egy adag nagyképűséget vélek felfedezni hozzászólásaidból és ikonjaidból.
De szerencsére ez nem hátráltat abban, hogy a céljaimra megelégedéssel használjam a Mach-ot.
Pláne, hogy azért van itt a fórumon egy-két önzetlen Mach segítő!
Természetesen elismerem a Te professzionális igényeidet nem elégíti ki.
De kérdezem, miért nem hagyd ott a Mach-t és veszel fizetős mást. Hát ez az! Mert Neked EZ INGYENES!
Fontos tisztáznom, én fizettem a licensz-ért!