Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

ebalint

Egy kis Mach -ina a németeknek.

http://www.cnc-winckler.de/Downloads/body_downloads.html" TARGET=_fnew>Itt :

ebalint

Elolvasva a kézikönyvet / Mach3 -hoz / a feltelepítendő program méretét néhány Mbyte-nak írja. /5-6/.

Én letöltöttem néhány Mach verziót, amelyek között voltak kb. 25 MByte méretűek is.

Tud valaki ezzel kapcsolatban információt adni?

Én elvileg egy szűz partícióba feltelepítettem egy Xp-t, és egy általam "legújabbnak" ítélt Mach3-at, ami egy kisméretű file-ből lett telepítve. Ver.sz.: R1.84.000

Az érdekelne, hogy mi a többlet a kb. 3-4-szer akkora file-ban, ill. érdemes-e ezzel a telepített verzióval folytatni a munkát.

A tesztproram szerint, amivel a korrekt driver működést lehet ellenőrizni a leírás szerint 24600 helyett 23900 körüli értéket mutat.
A gép processzor sebessége a prog. szerint is 1,2 MHz.

Hogyan tovább?

/Semmilyen más program nincs telepítve, memória 256 Mbyte./

Előre is köszönet.
Gépközelben valószínűleg csak este 6 után leszek.
e.

3k74cecek

Az 1.84-es verzió elég régi már.
Azóta volt már egy 2.xx sorozat, most  a 3.41, és  3.042.xx-nél a tart a dolog.  
Ez ugyan nem lezárt verzió, most folyik a fejlesztése és a javítása.
Nézz körül a honlapjukon.
A méret növekedését biztosan nem csak a program növekedése okozta, hanem egyéb részek bővülése.
Érdemes a legutolsó verziót használni, mert az biztosan többet tud, és esetleg már nem tartalmaz olyan hibát ami eg yrégiben benne van.

ebalint

Belegondoltam egy kicsit.

Lehetséges, hogy a kisebb méretek tömörítettek.
Azért gondolom, mert az install után a kicsi is kb. akkora méretű lett, mint a nagy.

A német linket azért tettem be, mert ott leírták  a verzió váltások utáni változásokat. Lehet, hogy Te is kíváncsi voltál rá?
Tegnap este win2000 alatt az egyébként internetre, stb-re használt 1.6 GHz-es gépemre feltelepítettem a legfrissebb verziót. /Persze Demo/
A 24 kHz-n a freki éppen annyi volt, mint a csak Xp-t tartalmazó gépen.
Majd meglátom, egy misét megér biztosan...
Üdv, e.

3k74cecek

Sajnos németül egy kukkot sem értek. Én az angol oldalt szoktam nézni.
Viszont meglepett a német oldalon, hogy a 3.042 verziónál a Smooth steppert írják alatta. Ez vajon azt jelenti, hogy csak avval használható?
Vagy csak az ehhez tartozó részben van változás?
Erről ugyanis az angol oldalon egy szó sincs.
Ráadásul a német oldal le is van maradva a verziószámmal. Lehet, hogy azért, mert az angolt németesítik, és az időbe tellik?

HJózsi

Ne találjki/terjessz rémhíreket! (pláne ha nem érted a szövedget... ) ... A 3.042 mindent tud mint elődei, viszont ebben a verzióban továbbfejlődött a Mach és a SmoothStepper együttműködése... Bizonyos funkcióknál a Mach-ot is tovább kel fejleszteni, hogy a SmoothStepper 100%-os kompatibilitása elkészüljön. Korábban többször írtam, hogy a két fejlesztő "gárda" együttműködik egymással...

fs9s63xkf

Értem a problémát. Én a helyedben írnék rá egy egyszerű programot, ami legenerálja a lineáris G-code-ot, ha már a Mach3 nem hajlandó mást értelmezni korrektül. Az algoritmus megvan, ha jól értem, szóval nem lehet nehéz átültetni...

3k74cecek

Nem találtam ki/nem terjesztettem semmit.
Kérdő mondataim voltak.

3k74cecek

Amennyire kitapasztaltam eddig a Machot, akkor van a legtöbb probléma, ha szerszám korrekciót kell használni.
Így a jelzett általános programokat sikerült megírnom, és jól is működik (nincs benne korrekció).
Ugyan mindíg van bennem egy kis félelem, mert volt olyan programom is amiben nem volt korrekció csak alprogram hívás, és erősen elba..ta a munkát, ha menet közben pause-t nyomtam, majd folytattam.
Most a PartMastert nézegetem, mert avval elkerülhető lenne a Mach-beli korrekció használata.
Elég szimpatikus elsőre, noha ebben is találtam már pár hibát.

Varga István

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni főorsó beállítására.
A frekiváltó 16Hz-től kezdi a minimum fordulatot.
Min Speed: 0
Max Speed: 280
Port&Pins->Spindle->Motor Control
PWM Control: Ok
PWMBase Freq: 20
Minimum PWM: 0%
Motor Tuning->Spindle
?

HJózsi

PWM-el még nem próbáltam csak step/dir, de úgy gondolom a beállítás nem sokban térhet el
Motor Tuning->Spindle    
Steps per: 100-at írnék be (valszeg nincs jelentődége)
Velocity : a max. fordulatot
Acceleration : amilyet szeretnél gyorsítás-lassításra...

A Config Spindle Pulleys -nál a Min Max fordulatszámot írd be és a Ratio : 1 .

Ezzel már el kell induljon ...

Varga István

Köszi! Megpróbálom.
Eddig is elindult, de nem 0Hz-től kezdte a felfutást hanem 16Hz-től.

HJózsi

Spindle Pulleys?

Varga István

Spindle Pulleys:
Min Speed: 10  
Max Speed: 280
Ratio : 1
Amikor elindítom a Spindle Calibration-t,
a fordulat a képernyőn 10  a frekiváltón 16Hz
végigfut a teszt 280 fordulat 46Hz-n megáll a frekiváltó. A kettő között szép az átmenet, de nem tudom, lejjebb vinni a minimum fordulatot.

HJózsi

Min speed: 0
Max Speed: 3000   ( vagy annyi amennyi a motorod max fordulatszáma, nem a frekiváltó max frekije ... )