Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Attól függ, hogy vezérled a főorsót.
1: Relé és 0-10V
2: RS485
József

KoLa

A Mach3-nál csak egy számítást végez a program g95 alatt!
Az adott előtolást csak átszámítja mm/perc ről mm/fordulat-ra.
Az előtolás vezérlésnél nincs függővé téve a főorsó egy körbefordulása alatt megtett út a valósághoz képest!
Ezért is hobbiztam át magam a Linuxcnc-re! ott, a menetvágás és a g95 között csak annyi a különbség hogy, a fordulatonkénti előtolás módnál nem figyeli az index jelet induláskor.
( tulajdonképpen: mindent meg lehetne csinálni g33-al )
Az esztergálás közben ha van némi lassulás a főorsó hajtásban az erők miatt, akkor lassul az előtolás is hogy pontosan tartsa a beállított mm/rev -et, ha véletlen nem forogna a hobbi gépen a főorsó, akkor nem megy sehova.

KoLa

Ha cnc vezérlésű esztergagépet építünk a legfontosabb, a főorsó enkóder kiépítése.
Aztán hogy melyik program hogyan tudja ezt kezelni...?
Nekem csak a Mach3 és a Linuxcnc azok a programok amiben tapasztalatom van, nem értem amit írsz! ellenkezik a tapasztalatokkal.

Autotec1

Szia
Mit javasolsz enkódernek
Vagy külön indexjeladónak?
Most egy ilyet használok 100- as felbontással

Miki2

A főorsó az 1. pont szerint van vezérelve.
Tehát relé és 0-10 volt.

TBS-TEAM

Pl: Mach3
Frekiváltóban be kell állítani a kimeneti reléhez:
Kimenő frekvencia észlelése paramétert, ez szinte minden frekiváltóban van (vagy keresni olyat ami hasonló).
Ha a frekiválltó eléri a beállított frekvencia értéket a kimeneti relé átvált.
Ezt a jelet egy szabad (OEM#t xx hozzárendelni) bemenetre kell kötni.
Egy egyszerü Brain-t kell hozzárendelni ami figyeli az OEM# xx bemenetet.

A G-codban
M3 Frekiváltó start
M1 Itt vár a frekiválltó felfutására ha megtörtént (megjött az engedély a Brain-tól )továbbengedi a programot.
[#integet2]
József

Autotec1

sziasztok
senki nem használ mach4-et?

Miki2

Köszönöm a válaszod, kipróbálom.

TBS-TEAM

Küldtem infókat (elvi séma rajz, Brain, leírás) mail-be. [#integet2]
József

c2hx7aev8

Sziasztok!
Van egy problémám!
Mach3-ra lett cserélve a vezérlőm.Minden faszán működik,egy dolgot kivéve:a szerszámváltást.
10 szerszám férőhelyes a tár.Amikor a programban szerszámváltás jönne,akkor a köv történik:1.megáll a főorsó forgás,2.felemelkedik a főorsó,3.felhúzódik az elszívó szoknya és ekkor vész-stoppal megáll.Azt írja ki,hogy"no characters found in reading real value"..Ilyenkor reteszelem a hibaüzenetet,majd megkeresem az új szerszám meghívásának a mondatszámát.A mach3-ban arra a mondatra ugrok.Start gombot nyomok és megcsinálja a szerszám kiürítést,felveszi az új szerszámot és elkezd forgácsolni..Aki csinálta a vezérlő cserét,az nem találja a hibát 3 hónapja(gondolom rosszik is rá).Valaki-aki ért hozzá- vetne rá egy pillantást?Hátha....
Ha valakinek van ötlete vagy kérdése,elér a 30/216-1559-en vagy a cncfanatiq@gmail.com e-mail címen,ott tudom csatolni az "m1s" fájl-t,amiben le van írva a szerszámváltás menete,illetve tudok küldeni videót is.(Itt sajna csak fényképet enged)
Előre is köszönöm!!!

2am4nwzib

General Config beálitás ; AutoTools Change (szerintem a Stop Spindle.. Wait To Cycle Start van beálitva)
Továbbá a szerszámváltó macro lehet a problema; m1shttps://github.com/juchong/mach3_manual_tool_change_macro/blob/master/Macros/M6Start.m1s

svejk

Ugyan tudás híján érdemben nem tudok hozzászólni, de kíváncsi vagyok milyen vezérlőt váltottál Mach3-ra?

svejk

De azért, hogy mégis segítsék ide is tudsz feltenni videót a youtube segítségével, illetve a  szerszamvalto makrot is be tudod szúrni ide.

Lásd a szöveg doboz jobb felsõ sarkában a YT és PRG gombot

c2hx7aev8

Szia Tibi!
Auto tools van beállítva.
Macro hiba lesz valami.
Köszönöm a segítséget!

c2hx7aev8

Szia!
Xilog plus vezérlő lett lecserélve.Ez az SCM saját g kódos vezérlője.