Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Azért az AND és NAND kapuk nem ördögtől valók. :)

És ha már kapuzol akkor nem kell 555-sem, mert egy 4093 1 db kapujából megcsinálod a PWM generátort 1-gyel meg kapuzol, a maradék kettő meg bármire jó lesz...

Azt viszont én kérdezném a nagyérdeműtől, hogy a Mach3 indulásakor mi biztosítja a DIR jel szintjét?
Vagy ez adódik magától és mindig azonos jelszinttel indul? Sosem figyeltem még meg.

svejk

Elektromechanikus ÉS kapu :)

svejk

Kollégám szokta mondani, mindig a legegyszerűbb megoldás a legjobb.

Bár drótozni azért neked is kellett.

Motoros

Igen bekötöttem a kapcsolót 2 szál dróton, de ez még az én képességeimet sem haladta meg. Az igaz, hogy a kapcsoló mechanikus felaplikálásával elbabráltam, hogy bárhova pozicionálható legyen, és a végén így is a Mach leverte mint vak a poharat amikor felment -20 mm-re mert elfelejtettem átírni.

000000000

Gondold csak végig, a lézer gyakorlatban semmilyen problémát nem jelent egy 10-25 kHz alapú PWM jelnél, ha az első periódus nem pontos, ennek több oka is van:
1. A dir jeles kényszer megoldás ettől sokkal nagyobb idő hibát okoz.
2. Az olcsó lézervezérlőd se büszkélkedik valami túl gyors PWM to valós áram átviteli függvénnyel, időállandóval.
3. Mezei digitális ÉS kapuval se tudod megoldani ezeket az első periódussal kapcsolatos eltéréseket.

svejk

000000000

Vicces megoldás a mikrokapcsoló, hiszen kapcsolási prell jelenség, és hiszterézis is van, és így akár több tized másodperces "túllövéseket" okoz ez a megoldani. Azaz a lézervonal eleje, és a vége is beég, és így szemmel láthatóan hibás lesz a vonal gravír vagy vágás.

PSoft

Volt aki egy "golyóscsapot" épített a sugár útjába.
A "szelepet", itt is a Z-dir nyitogatta-zárogatta.[#kacsint]

svejk

Nem egy elveszett koma az biztos. [#circling]

000000000

Komolytalan megoldás. Nem is értem, hogy lehet ilyet javasolni 2018 tájékán.

2f428kduf

Igazad lehet, de mindig-mindenben szeretek biztosra menni, tehát, egy próbapanelen építek egy 555-öst, hogy minden kivezetéshez hozzáférjek. A 4-es nagyon kényelmesnek tűnik, a maró úgysem valami gyors, a lézerhez.
Mindenkinek köszönöm a segítséget.

Motoros

Örülök, hogy viccesnek találod.
Prell meg hiszterézis.[#eplus2]
Nem látok se "túllövést" sem beégést.[#guluszem1]
Szerencsére találtam egy próba lemezt, mert az eredeti már egy műemlék épület falán virít.
A P betű magassága a valóságban 5 mm.

000000000

Mivel itt minden kitöltött fekete, és ezt akár lassan (v<5 mm/s) is csinálhattad egy fel-le emeléssel, így ennél a példánál persze hogy nem látszódnak a problémák.

Sok fel-le emelgetésnél, egy vonalas alakzatoknál és tempósabb sebességeknél látszódnak ezek a mikrokapcsolós időzítési gondok.

PSoft

Én inkább, ötletes, hobby megoldásnak mondanám.
Tudod, hobbyban a varázsszó...működik.[#kacsint]

000000000

Tudod a működés szó önmagában értelmetlen, mindent elkenő maszlag még hobbyban is, ha nem látod be a hibáit, és nem elemzed ki a működés igazi minőségi jellemzőit.
Így aztán neked ez így ötletes, szerintem meg bonyolult, lassú, drága, tömeg növelő, stb...

Neki is csak az volt a szerencséje, és azért "működik", mert egy csiga lassú 150 mW-os piros lézert "vízcspozgatott", ahol pár tized másodperc áldogálás, égetés elkenése alig számít. De ettől az objektív minőségi jellemzői azok, amik.