Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

vasárnap tudom folytatni.

PSoft

Egy darabig "játszottam" vele, akkor még a Sir-Nyeteg féle 1W-os infra diódával.
Rég volt már, úgy emlékszem, valami pici "jelszint illesztő"??? ák. is kellett a diódához, de már...elfelejtődnek a dolgok ennyi év után.[#nemtudom]

svejk

Segítsetek már eligazodni a mach3-lézer kapcsolatokban.

- van ugye a Béni féle DOT-G program amit még anno Danibának csinált a tükörhöz.
Ha jól sejtem itt a lézer teljesítmény és a sebesség állandó a lézert pedig a Z iránybitjével lehet ki-be kapcsolgatni.

- van a Csewe féle G-ray aminek a felülete ránézésre nagyon hasonlít a Béni DOT-G-jére.
Ez az a fórumon sokszor emlegettet program ami szintén állandó lézerteljesítménnyel megy, de a sebességgel variál.

- és van ez a repülő macskás Twekie koma Mach3-ba beépülő Laser engraving pluginja.
Ennél elvileg a sebesség állandó de már PWM-el vezérli a lézerteljesítményt.

Tud még valaki más variációt?

gabi

Szia
Volt még a g-ray to hz
Frekire bontotta a képet és 0-5v-tal szabályozta a lézert.

svejk

Az sem lenne rossz, de emberem lézere valamiért nem akarja az analóg jelet megenni.

Emberem meg mindenáron Mach3-mal szeretné hajtani, egyelőre erre futja neki.

Már a mellékelt "adatlap" is elég zavaros nekem, így néz ki:

PSoft

Egy elég "egzotikus" Mach3-lézer kapcsolat.
Sokáig kacérkodtam vele, de aztán...elmúlt az izgalom.:)

gabi

én úgy nézem ezt csak ki 0v ,be 5v lehet kapcsoltatni. A
MACH -ba a motor kimenetre szokták konfigurálni

Fecso3

Ajánlani tudom még itt a fórumon topic-al rendelkező MCNC gravírozó programot is. Mastergy, Tóth Gyula kiváló programja.
Mach3-al nagyon jól megy. Gépkímélő, egyenletes az előtolás, én általában F800-al viszonylag kis sebességgel használom. Z dir kapcsolgatja a lézert itt is, mint dotg-nél. A képmanipuláló programja is nagyon jól használható. Nem kell semmilyen plusz elektronikát építeni a lézervezérléshez, Hebo 5,5w-ost kék lézert használok, fotogravírozáshoz általában elég a 2W körüli teljesítmény, pl. fára.

TBS-TEAM

Csak TTL PWM-mel megy.
József

svejk

Tüzetesebben megnézve valóban csak ki-be kapcsoló jelet fogad a mostani a felépítésben.
A PCB-n van helye még műveleti erősítőnek pár alkatrésznek és egy kapcsolónak, valószínű az lett volna az analóg kiépítés.
Ez így szívás mert a mostani állapotban még alapáramot sem lehet beállítani. :(
Egyébként TP92641-es áramgenerátorral van szerelve, gyára alapkapcsolásnak tűnik.

2f428kduf

Én is vettem egy ilyet egy fórumtárstól, előtte csak azt az ismertetőt küldte, amiből azt lehetett leszűrni: megy analóg jellel is. Bizonyára jól tudta, ez nem igaz. Kellett egy lúzer, én. Hát így jártam, aki még hisz egy fórumtársnak, és aki meg is veszi. Van valaki, aki megpróbálta, ezt némi kiegészítővel, analóg fogadására alkalmassá tenni? Talán analóg-PWM átalakító?

s7manbs8

Neken Analóg bemenet kéne ?

Odateszel egy procit, ami beolvas analóg fesz, majd kiad PWM pár soros programmal megoldható könnyen.

2f428kduf

A baj az, hogy, vénember lévén, megrekedtem az analóg technikánál, ráadásul, úgy tudom, a lézerdiódák nem szeretik a nulla-maximum terhelést, szeretnek egy alap terhelést, amikor még csak "led-diódák".

TBS-TEAM

József

svejk

Egy analóg-PWM neked nem lehet gond, még talán egy 555 is elég lehet korlátokkal.