Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Egyébként innen tudsz verziókat letölteni, a Licence file-od mindegyikhez jó.

svejk

A francot... én sem értek semmihez sem jobban mint más, esetleg pont arra a dologra emlékszem, vagy legalább rémlik ami a kérdés.
(no, ez is már egyre ritkább.
Amióta van fa@a kereső többször "lebuktattam" már magam, hogy hiszen ezt-azt már kérdeztem és meg is volt oldva a dolog, de elfelejtettem)

Talán inkább félnek az emberkék a lehurrogástól ha nem teljesen pontos és helyénvaló a válasz.

2f428kduf

Egy menetben biztos nem tudja,de ha kész a program: idő mint a tenger, büdösödhet nyugodtan.
Csak a vékony vágás-nyom miatt próbálkozom, meg a kíváncsiság.
Ha elérek valamit, előlap feliratozás, egyéb jelölés lesz a dolga.  Ha nem megy, maróval kimarom. Ahhoz már konyítok valamennyire.
Úgy vagyok ahogy ORCA17 is írta, ha valamennyire megismertem egy programot, nem szívesen váltok, mert kezdhetek előröl mindent.
Asszonyt sem cseréltem már 52 éve.

2f428kduf

Az utolsó mondatoddal, a többivel is,tökéletesen egyetértek, én is nagyon félek az OKOSKÁK-tol.

ORCA17

IdézTalán inkább félnek az emberkék a lehurrogástól ha nem teljesen pontos és helyénvaló a válasz
...ott a pont[#eljen]
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

000000000

Nem is az idővel lesz bajod, hanem a szénné égett kontúrral, ami így már nem is lesz olyan vékony, viszont cserébe jó büdös égett szagú, kormos lesz.

Egyébként eleve azt javasolnám, hogy hobby lézer vágáskor ne foglalkozzál programból megadható lézer teljesítménnyel (fölösleges bohóckodás, probléma), erre egy potmétert használj.
A lézered be-kikapcsolására pedig az M kódok lassúsága miatt használj pl. G0 Z+-0.01 kódokat, és így Z dir jellel tudod kapcsolgatni a lézeredet Mach esetén.

2f428kduf

Első nekifutásban én is erre gondoltam, azért is vettem a "Kék-csodát", mert az ismertetője azt sugallta, analóg jellel is lehet a teljesítményt változtatni, de ez nem igaz, csak PWM-el lehet. A pwm jelet még könnyű egy 555-össel, de a menj-ne menj már necces. Ráadásul, talán a lágy indítás miatt, a - testet egy P csatonás Mofet kapcsolja magára a tápegységre, a ki-be kapcsolás testje nem egyezik a tápegység testjével. Ráadásul fordítva müködik: ha testelem a működtető huzalokat, nem megy a lézer, ha szakadás, vagy több mint+1.5 Volt: teljes gőzzel megy, átmenet nincs. Az optocsatoló nagyon nem tetszik neki, ki-be kapcsolja, de mintha nem is négyszögjellel hajtanám. Feszültség-független négyszög jellel igen jól megy, már 5% kitöltési tényezővel, éppen látható a fénye-megy 10%-ig. De ennyire nem akarom bonyolítani.

000000000

1. "A pwm jelet még könnyű egy 555-össel, de a menj-ne menj már necces."

Nem értem, hiszen több lehetőséged is van, pl. ott az IC 4-es kivezetése, ami egy reset funkció.

2. "Ráadásul fordítva müködik: ha testelem a működtető huzalokat, nem megy a lézer, ha szakadás, vagy több mint+1.5 Volt: teljes gőzzel megy"

Ez nem fordított működés, fogd fel úgy, hogy egy felhúzó ellenállás van a PWM bemenetén.

Aztán még lennének további javítanivalók is a soraidban, de a lényeg az, hogy az már igazán nem lehet gond, hogy ha van egy potis PWM elektronikád, akkor annak kimemő jelét tudjad igen/nem jellel engedélyezni.

PSoft

IdézA lézered be-kikapcsolására pedig az M kódok lassúsága miatt használj pl. G0 Z+-0.01 kódokat, és így Z dir jellel tudod kapcsolgatni a lézeredet Mach esetén.

Nocsak...
Mintha régebben más lett volna a véleményed a "Z" dir jel/lézer kapcsolás használatával kapcsolatban.
Vagy...rosszul emlékszek?[#nemtudom]

000000000

Nem változott a véleményem.
Hiszen a csicsavilág alapú vezérlők tetű lassan hajtják végre az Mxx kódokat (még akkor is ha, ha gyorsnak hazudják ezeket). Ez ugyebár tény, de mint ebben az esetben is HA valaki nem hajlandó csak pl. Mach3-at használni, akkor erre csak egy ilyen dir jeles "kényszer megoldást" tudtam javasolni. Ilyen egyszerű a magyarázat a kötözködés jellegű emlékezésedre.

Röhej egyébként, hogy a "földkerekség összes kincsével meg hazugságával" elkápráztat benneteket ez a világ, de közben egy nyamvadt ki/bekapcsolást képtelen gyorsan (T < 1 us) megoldani.[#nyes][#csodalk]

PSoft

Szó nincs kötözködésről.
Ugyanarról, egyszer ezt írsz, egyszer azt írsz...
Már ne is haragudj kérlek, de...
Ezt így, nem lehet egy..."szakmai fórumon".[#kacsint][#wave]

Nahhh mindegy, majd legközelebb jól...nem emlékezem.[#smile]

000000000

Leírtam világosan az ok-okozat összefüggéseket. Olvasd el megint, vagy sokszor, és értelmezd jól, objektíven. Többet nem tehetek érted. [#integet2]

PSoft

Amit most írok, azt már veheted kötözködésnek, -ha akarod- de...ne vedd annak![#kacsint]

Sásdi Zolinak bátran, magabiztosan, megjegyzés hozzáfűzése nélkül ajánltad az általad rossznak, vagy hibásnak tartott megoldást.

Igen, igaz, leírtad az ok-okozat összefüggéseket is...miután épp olvastam és bátorkodtam visszakérdezni.[#integet2]

2f428kduf

A 4-essel az a gond: az első idő hosszabb lesz, mert a 4-es magas szintje kisüti a kondenzátort egészen, és
nem 1/3-ad-2/3-a között mozog, hanem 0-ról töltődik. Az első pulzus hosszabb lesz. Az ideáli az, hogy az 555-ös folyamatosan ketyeg, ez a jel csak akkor jut a lézerhez, ha a PC-től is jön az engedélyezés: jelesül, amit ajánlottál, a Z tengely Dir jele.
Na ezen töröm a fejem a továbbiakban.

Motoros

Van még egy nagyon egyszerű mód a lézer ki-be kapcsolására tisztán vektoros rajzoknál, ráadásul az esetleges már meglévő marófájlokat sem kell átírni, és nem kell drótozni sem, meg az M kódok lelki világát sem kell tanulmányozni:
A "Z" re teszek egy mikrokapcsolót, ...amikor az felmegy kikapcsolja a sugarat és kész.
Egy nagy A3-as emlék táblát kellett lézereznem és gyorsan gyorsan mit csináljak, amolyan ingyenmunkára nincsen idő...ez jutott az eszembe.[#csodalk][#fogmosas][#schmoll2]