Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

GAtesz

Köszi! [#eljen]
Baszus, 13-asig próbálgattam, aztán eluntam. A 14 -es pin lett volna a nyerő az "XD" -hez.

5kfiyrw95

Ezt a kártyát használom én is. Nekem tökéletesen működik annak ellenére hogy gagyi.   ITT találsz róla leírást

5kfiyrw95

Ha jók az emlékeim a dokumentációba valami elírás van a pinek kiosztását illetőleg. Most nem tudom visszakeresni. A bekötésről itt egy kép

GAtesz

Köszi mindenkinek. Dezsoe képe alapján bekötöttem, és működik. Csinálom tovább a vasat. Majd jelentkezem. [#awink]

GAtesz

Igen, a pinout képernyőképen az Y tengely step/dir pinek felcserélve vannak beírva. A fiam egyből kiszúrta.

55xuwevre

Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy a programot nem generálom, magam írom. Ez idáig  nem volt szükségem, de most program közben kell szerszámot cserélnem, hogyan kell a programban megírni a különböző hosszat. A szerszám adattárba (ToolTable) a H (Height) érték hogyan érvényesül.
Kösz a segítséget.

Pali79

Szia! G43 Hx ahol x a szerszám sorszáma a szerszámtáblában. Kikapcsolása G49 kóddal.

2f428kduf

Szervusztok
Segítség kellene: Az 5W-osnak mondott lézert szeretném úgy használni, hogy teljesítmény-szabályzásra is lehetőségem legyen. Az M3 és M5 parancsokat már használom, a marómotort kapcsolja. Az az ötletem támadt, hogy a léser bekapcsolására az M4-et használnám, az még szabad. Az S (PWM) paranccsal a teljesítményt is megadhatom úgy vélem. De a könyv nagyon szűkszavú, hogy is lehet az S-et használni, mi is lesz a végeredmény. Nekem az lenne a kedvező: ha bekapcsol az M4, és meg van adva 50% kitöltési tényező: akkor az M4 kivezetésén megjelenik egy 50%-os jel, az M5 pedig kikapcsolja.
  Hogy csináljam??

svejk

mire akarod használni?
Ha csak a vágási teljesítmény állítására akkor működhet a dolog, de megszorításokkal.

Először is jobban jársz ha csinálsz egy új profilt a mach3-ban a lézernek, akkor nem veszel el annyira a beállítások közt és nem ütik egymást.
Aztán induláskor kiválasztod hogy a Lézered vagy a maród profiljával induljon a mach3.

A spindle setupban középen fent PWM-et kell beállítani a marómotornak és alatta a PWM frekit beállítani.

No most már általában itt jön a bukta, a régi Mach3-ak főleg régebbi vassal csak 1-2 száz Hz-et tudtak normálisan lekezelni, neked meg a kék lézeredhez pár kHz lenne az ideális PWM freki.

Tehát először is ezt le kell ellenőrizned hogy tuja-e a mach3 a Khz-es tartományt.

A második probléma az M3/M4 késleltetett kapcsolása,
meg fog látszani a vágás vége és eleje, vagy nem vág az elején vagy még vág, de már megállt a mozgás.

Erre gyógyír lehet a M11Pxx és M10Pxx (figyelem, a P utáni xx a Setup Output ablakban levő Output# száma és nem a tényleges porszám) gyorskapcsolású G kód, de ezt nem mindegyik mach3-verzió ismeri.

Szerintem ha nem feltétlen muszáj akkor ne erőltesd a mach-mal a lézert.

55xuwevre

Köszönöm, működik.

2f428kduf

Én olyan gyűjtögető típus vagyok, utódaimnak lesz is baja a sok "kacattal". Ki tudja hány (60) éve őrizgetek 1-2 tucat igazi bakeliteket, 78-as fordulattal. Ezek legtöbbje a múlt század 20-as éveiből valók. Velük egy gramafon-meghajtót is, motor+áttétel, de a motor le van égve. Tulajdonképpen új tekercstesteket kell csinálnom, ezt szeretném 1-1.5 mm-es papír-bakelit lemezből, ha már van CNC-m. Ha nagyon beválik, meg erőm IDŐM (tiprom a 76.-at) lesz, csinálok egy egyszerű lézer-verket. De addig a Mach-al piszmogok.
  Köszönöm a sgítséget

2f428kduf

Kifaggattam a verket: Mach3.042.036 licenszes verzió, még a Maggi korszakból, úgy tűnik nem ismeri az M10-11 parancsot. A listájában az M9-et az M30 követi. Vajon milyen verzó ismeri ezeket, és az megszerezhető még?
Tudom őskövület vagyok, de eddig, amit akartam megcsinálta.
Köszönöm a segítséget.

svejk

Az már a vége felé volt, valószínű tudja.
Ki kell próbálni, MDI-ban kiadni a parancsot, ha nem ad hibaüzenetet akkor tudja.
No meg épp verziót váltani is lehet.

A súgója és a doksija nagyon hiányos a vége felé már nem dokumentáltak szinte semmit.

Ha megy az angol akkor a NET-en sokat lehet olvasni ezekről a dolgokról.

Érdekes, hogy itt nálunk a fórumozók a 99%-a a mach3-at használja de mint látod nem nagyon aktívak, segítőkészek.

Én már csak akkor veszem elő ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá.

000000000

Azt egyáltalán tesztelted már, hogy a dióda lézred alkalmas az "1-1.5 mm-es papír-bakelit lemez" vágására? Mekkora vágási sebességet remélsz?

ORCA17

Tudod István, sokszor nem a segítőkészség hiánya a gond, hanem  a segítség nyújtáshoz szükséges tudás hiánya [#kacsint]
A "hobbysták" jó része - ideértve magamat is - örül mint majom a banánnak, hogy egyszer működésre bírta a gépét. Teszem hozzá azzal a sok segítséggel amit itt kapott a HobbyCNC fórumon Tőled és más, hozzád hasonló aktív fórumtárstól. Köszönet érte sokszorosan!![#eljen]

Talán pont azért, mert "csak" hobbysták vagyunk, mit ne mondjak, csak passzióból építettünk egy CNC géphez hasonlatos masinát amit alkalomszerűen használunk a saját igényeink szerint.
Az alapokat - a kudarcok és pici sikerek megélése után - egy bizonyos szint fölé már nehezebb fejleszteni, gondolom én.

És ahhoz már nem elegendő az a tudás és tapasztalat(ismeretanyag) hogy korrekt választ lehessen adni egy-egy felmerülő kérdésre.
Az itt olvasott "okosságokat" persze hasznosítom - és gondolom mások is, de akkor is csak hobbysták maradunk [#nyes] teret engedve a kiművelt szakiknak...
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!