Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

ifarkas

Köszönöm a választ, nagyon sok időt elvesztegettem.
Kézzel át kell írni a programot, vagy esetleg valami makróval nem lehet megoldani?
A LinuxCNC-nél működik-e, vagy meg kell várni az UCCNC-t.

KoLa

A LinuxCnc-nél sem az igazi a front-rear váltás! de, minek is?
Az a jó megoldás amit Miki írt!én is így használom.

Ez a funkció alapjaiban megrengeti a Mach3-at és a Linuxcnc-t is, vagy, nem értjük hogyan kell használni.
Az ilyen előjel váltásokból csak káosz lesz!

Régebben én is azt hittem hogy csak átmérőben kell gondolkozni, mint egy E400-on, de nem, a kordináta rendszer az stabil, és félreérthetetlen.
Ha szerkeszteni kell a kódot akkor látom hogy mi van elől és mi van hátul.

KoLa

Biztosan igazad van! én csak a talikon látottak alapján azt vontam le hogy, ugyanolyan mint a Mach3 szerszámpályája.
Nem a lefagyásra gondoltam, hanem a grafikai megjelenítésre, bocsi!

borvendeg

Sziasztok!
Vettem itt a fórumon a képen látható gépet. (a marómotort már én tettem rá de ez részletkérdés)

A gondom ott van hogy Vectric Aspire-t használok G kód készítésre és mach3 vezérlő.

A tokmány az Y tengely a vonóorsó az X és a keresztszán a Z.
Namost ha Vectricben csinálok egy Wrapped Job-ot akkor ott meg kell adni az átmérőt és a hosszot, ebből a Vectric kiszámolja az anyag kerületét és ad egy ennek a palástnak megfelelő munkaterületet. Eddig működik. Viszont a Mach3-ban mit, hogyan kell beállítani hogy az Y tengely annyit forogjon amennyit kell.

Eddig D30mm-es anyaggal dolgoztam ennek a kerülete 94.2mm ennek megfelelően beállítottam a motor tuningban hogy az egy körülfordulás 94.2mm legyen. De más és más átmérőjű anyaoknál ez mindig más kellene hogy legyen. Mi a megoldás erre a problémára? Hogyan lehet az Y tengelyt átmérővel korrigálni?

üdv.

Miki2

Szia!
A Mach3-ban csak az A; a B; és a C tengelyt lehet forgó tengelyként beállítani.
Ezt úgy állítsd be, hogy egy fordulat 360° legyen.
Tehát a beállításoknál nem az 1 mm-re eső impulzosok számát kell megadni, hanem az 1° elforduláshoz szükséges impulzus számot kell megadni.
Ezután, ha a posztprocesszoron nem tudsz, vagy nem akarsz változtatni, a következőt teheted:
A generált G kódot például a jegyzettömbbe behívod, és az összes Y-t lecseréled mondjuk A-ra.

Esetleg használhatsz egy olyan CAM programot, amely alkalmas 4 tengely kód generálására.

borvendeg

Köszönöm az otletet! Elkezdtem posztprocesszort irni, aztán talaltam olyet ami kell.
Elvileg megoldódott a problema.(ket atmerore teszteltem.)

borvendeg

Slussz poén: a posztprocesszor hogy kezeli a problémát? Y=A

2am4nwzib

Ez a megoldás  nagyon teccik nekem.

borvendeg

A hajtashaz teteje műanyag es van rajta valami gumi. Az egér nem ment rajta

Miki2

Sajnos én a Vectric Aspire-t abszolút nem ismerem.
Teljesen más, fémipari szoftvert használok, ahhoz csináltam Mach3 posztot.
Ezért javasoltam a másik megoldást, a betű cserét.

ifarkas

Köszönöm a válaszodat.
Azért az továbbra is érdekelne, hogy hogyan kellene működnie Front-Rear váltáskor
(X-tengely forgásirány váltás, és X előjel váltás?).

svejk

G51 X-1 nem szórakoztál?

KoLa

Annak idején én ott vesztettem el a fonalat hogy a szerszámtáblában meg kell adni az első és a hátsó késtartó távolságát! ez elég furcsa,egy közönséges halandó esztergályosnak, merthogy' minek, mikor bemérem a szerszámtáblában a kést!
Mitszámítaz' hogy mennyi a távolság ha éppen másként lógatom ki a kést a szerszámtartóból mint tegnap,a bemérésnél is a g53 az alap, ebből számolja utólag az egészet.
Nem tudom már tesztelni mert, nincs mach-om sehol.
Szerintem, tesztelned kéne, ha rá akarsz jönni a működésére.

ifarkas

Igen, azt az első, hátsó távolságot én sem értettem, már csak azért sem, mert az nem fix érték, attól függ, hogy éppen melyik szerszám fordul oda.
Vagy ezt sem értettem meg, hogy mit kell oda beírni.
Időközben nézegettem fórumokat, a problémát többen felvetették, de megoldást nem találtam.
De most Svejk Mester ötlete, a G51, G50 talán segít.

ifarkas

"Szórakoztam" a G51-el úgy néz ki, sikerrel, köszönöm a segítséget.
A G51 tükrözési és skálázási tulajdonságait felhasználva, most úgy működik ahogy elképzeltem, csak be kell írni a generált programba, az alábbi két sort:
G51 X-2 I1 J1 K1 (a hátsó szerszám program elejére)
...
...
...
G50 (végére)
Az ívek is jók!
Hátsó szerszám használata esetén értelem szerűen minusz értéket mutat a DRO, a Szerszám Táblában nincs első-hátsó váltás.
A képen egy külső, belső ív látható.