Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Minden tengelynek kell egy végállás kapcsoló. Ezeknek a jelét tengelyenként azonos pin-re irányítod a Config - Port and Pins - Input Signals fülön és bepipálod az X-- és X Home stb stb ablakokat.

Ezek után ha megnyomod a billentyűzet HOME gombját vagy ráklikkelsz a képernyőn a REF ALL HOME területre, minden tengely teszi a dolgát. Z-Y-X sorrendben elindulnak a nullpont felé (ha rossz irányba indulna valamelyik, az Motor Home - Soft Limits ablakban megfordíthatod az irányát) Ugyanitt állíthatod ben a HOME-ra futás sebességér a max sebesség százalékában (Speed %) Ez ne legyen több 20-30%-nál mert akkor lehet, hogy nem tud időben megállni. Szintén ugyanitt adhatod meg a lassítási út hosszát (Slow Zone) kikísérletezve a biztonságos értéket.

Ha a Home kapcsolóra ráfutott a tengely az megáll és visszalép annyira,hogy lefusson a kapcsolóról. Ezután már ez a kapcsoló végállásként funkcionál, vagyis X--; Y--; Z--.

A tényleges mozgáshatárokat a Soft Min és Soft Max értékekkel tudod beállítani. Persze a főképernyőn a Soft Limits gombot aktiválni kell (zöld keret)

PSoft

Lehet rosszul emlékszem, de all home esetén nem a "Z" tengely veszi fel utolsónak a pozíciót?

Rabb Ferenc

Az nagy hiba lenne ha leengedett főorsóval/szerszámmal kezdene el kolbászolni a másik két tengely...

Rabb Ferenc

Vagyis igazad van (már megint) a tényleges sorrend Z-Y-X

PSoft

Másodszor már...nem javítalak ki.[#vigyor2]

Rabb Ferenc

Az első beírásom is jó volt, de meghajoltam nagyságod előtt. Nem kellett volna ennyire...

Töröljük a hibásakat. Szóval Z-Y-X az igazi!!!

Delete ez és a feleslegesek!

PSoft

Hülye 3D nyomtató...megkevert![#falbav]
No de annak meg, semmi köze a Mach3-hoz, úgyhogy...ezt is töröljük![#wave]

kua93zk4w

Köszönöm a segítségeket!

5kfiyrw95

Újra  egy kis segítségért fordulok hozzátok. Az első tesztek a marógépemen 10 mm vastag műanyagba (profilmarás) 1-2 élű maróval, 2db 6-os maró eltörése után elég jóll sikerültek. 3mm maróval viszonylag jól eltaláltam a helyes beállítási értékeket. Náhány marás után  viszont azt vettem észre hogy lépésvesztés történik kicsit X-en és nagyon Y-on 2-3 mm eltolódás is van a szerszámpályákon. Az első munkadarabokon nem volt lépésvesztés. első lépésként meghúztam a kuplungok csavarjait majd a motortuning beállításoknál tesztelgettem a gyorsulás/előtolás értékeket, Úgy tünik hogy jók a beállításaim... Kérdésem a következő lenne. Milyen metódust javasolnátok a legmegfelelőbb értékek megkereséséhez?
A Motortuning beállításoknál nem igazán tudom hogy a Stepp/dir pulse 1-5 us-hez milyen értéket írjak. A további kérdésem az lenne hoggy a NEMA 24 (3,1Nm) 4 Amperos motorjaimhoz a DIP kapcsolókkal csak kezdésnek 2Ampert adok 36 Volt feszültséggel..Ez lehet -e a lépésvesztés oka? A motorok nagyon jól simán  erőlködés nélkül futnak nem melegszenek nagy előtolási megmunkálásnál sem, Ezért hagytam meg az egyébként nem megfelelő értékeket. Akinek van benne tapasztalata adhatna hozzá némi infót

000000000

A step pulse adatnak a maximumot(5 ...20) adjad meg.
A motor áramot pedig a gyári adatig növeld meg.

Aztán persze nem ártott volna egy kis hajtás dinamikai optimalizálás se, amikor is a mximális gyorsulási képességre méretezted volna a tengelyeidet. Egy motor fordulatra egyébként most mekkora az elmozdulás X, Y, Z esetén?

000000000

Az még lemaradt az előzőekből, hogy mekkora tömegeket mozgat az X, Y, Z tengelyed, és milyen nagyságú maximális munkatérben?

2am4nwzib

Fogadjunk hogy direktben (áttétel nélkül) vannak, meghajtva a  tengelyek !

000000000

Léptető motornál a direkt hajtás választás ideális is lehet, persze ehhez tudni kellene még más adatokat is a már kérdezetteken kívül.

5kfiyrw95

HY JK02 M5 vezérlőt használok HI DIV268N 5A motormeghajtóval. Elég kevés a manual-jában a beállításokról az infó User manual Itteni képen , nulla érték szerepel a Step /dir pulse Us beállításnál. A hajtás direktben történik ,nincs áttételezés.
 X és Z tengelyen 5mm menetemelkedésű golyósorsó, Y-on 10-es a menetemelkedés.
1/8 mikroléptetés beállítása mellett az X=320 Z=320 Y=160 step A hasznos monkaterületem 600 x680x150. A saccolt súly amit hordoznak a tengelyek X=20kg Z=7kg Y=40-50kg.   kernelsebesség :35000hz A jelenlegi beállításom a motortuningban. X előtolás 2400  Gyorsulás 70
                Y előtolás 3000 gyorsulás 80
                Z előtolás 1200  gyorsulás 80
Proóbáltam kisebb előtolási és nagyobb gyorsulási értékeket is, de úgy tűnik ezekkel az értékekkel  jól mennek a motorok. A motoráramot fel fogom emelni 4 amperig ami passzol a motorokhoz ,lehetséges hogy itt van a hiba. Próbálkozzak esetleg a Serline mód bekapcsolásával?

5kfiyrw95

Csatolok pár képet róla