Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Milyen típusú a léptetőmotorod?
Úgy néz ki mint, ami az esztergámat hajtja SY60STH86-3008BF.

5kfiyrw95

Az eredeti vásárlás linkét nem találom, de ez isugyanaz

000000000

Sajnos pont a legnagyobb tömeget mozgató Y tengelynél van 10 mm-es menetemelkedésű orsód. Itt vedd vissza a tengelyed maximális sebességét 2200 mm/min körülire. X, Z esetén is picit csökkentsed (1000 körülire a sebességet).
Ha a pulse with értékeket és a motor áramot is még  maximálizálod (ahogy már írtam), akkor a lépésvesztésnek  meg kell szűnnie.

Még két fontos dolog:
1. A motorhajtások tápegysége 35-40 V-os legyen.
2. Ha 8 kivezetéses a motorod, párhuzamosan kössed be a tekercseit. Amit linkeltél, ott 4 kivezetéses, így akkor ezzel nincs dolgod.

000000000

A 80 mm/s2 gyorsulást pedig ha már az előzőek hatására megjavult a géped, emelheted fokozatosan a duplájára is.

5kfiyrw95

Famegmunkáláshoz javasolták a 10-es menetemelkedésű orsót ,de belátom az 5-ös bőven megfelelt volna. A motorok tápja stabilan adja a 36 Volt feszültséget. Beállítottam a motorhoz passzoló 3,5 A áramot,de sajnos a lépésvesztés ezáltal nem szünt meg . A motorok 4 kábelkivezetésűek a bekötésükkel nincsen  semmi gond. A beállításoknál a STEP Low Activ ki van pipálva. Próbáltam ezen változtatni de úgy el sem indulnak a motorok még akadozva sem, ezért visrosszaktam a pipákat. A serline mód bekapcsolásával semilyen látványos válltozást nem tapasztaltam. Viszont a STEP/Dir Pulse értékek 5-re növelésével és az álltalad javasolt előtolási sebesség csökkentésével a tesztek során most nem tapasztalok lépésvesztést (Még további próbák is kellenek)
Azt nem értem hogy eddigi munkáim  során minden működött rendesen a korábbi beállításokkal (lemartam az asztalt.  56 db lyukat kimartam 2 cm mélységben, Műanyagból is kivágtam 4-5 alkatrészt) És egyszer csak elkezdett lépést veszíteni.
Nem értem hogy ennek mi lehet az oka. Jelenleg az Y tengelyen  most is zajosabb a motor mint a többi tengelyen,de ezt a 10-es menetemelkedésnek és az áttétel hiányának tudom be.
A kernelsebesség mennyire lehet hatással a lépésvesztésre? Gondolkodom rajta hogy azt is visszaállítom 25000Hz-re. A Step/Dir Pulse értékeknek mindig azonosnak kell lenniük ,vagy lehet eltérő is? írtad hogy max 20-ig növelhetem az értéküket
 A lépésvesztéssel kapcsolatba felmerült bennem az is hogy a Mach3 program futásával együtt a VERTIC-et is futtattam a háttérben. Nem lehet hogy esetleg ez fogta le a PC-t a lépésvesztés pillanatában (A korábbi munkáknál is mindig ment) Próbáltam lefuttatni az adott G kódot felemelt Z tengellyel maróorsó bekapcsolása nélkül, de így is látványosan  belassult az Y tengely és rángatni kezdett lépésvesztéskor. Ígyaz elektromos zajt is kizárnám , jók a földelések és megoldott a zavarszűrés is.

Miki2

Szervusz!
Mielőtt bármit kezdel, olvasd el a
Segítség Béna Vagyok topikban a 41844 bejegyzést és az arra adott válaszokat.
Én minden eshetőséget végig próbáltam, végül a motor és vezérlő együttes cseréje oldotta meg a problémát.

B.Zoltán

Kösz, mérete teljesem megegyezik.
Az enyémnek 0,65ohm 3,2mH csak ennyi a különbség köztük.

5kfiyrw95

A 41884 -nél megtaláltam amiről írtál. A motorjaim teljesen újak ezekben még nem lehet elgyengülve a mágnes. Viszont a vezérlő cseréje opció fennálhat, ha később is előjönne a hiba. Úgy tűnik megoldódott a probléma a Motortuning beállításainál felemelt Stepp /Dir pulse értékekkek és az előtolás  és gyorsulás csökkentésével. Ma délután is teszteket végeztem, nem jött elő lépésvesztés egyik tengelyen sem. Remélem a továbbiakba sem fog. Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat és a segítséget

tibs

Ugye az X Y Z egység össze van kötve egy földelő kábellel egyen potenciálra?

5kfiyrw95

Ha a motorvezérlő bekötésére gondolsz akkor igen. A negatív pólus közös

tibs

A gépvázra gondolok. A z tengely lapját az y tengely lapjával és az x tengely lapjával és azt a földre. A lineáris sin az nem tökéletes kontakt föleg ha rezgések vannak. Egy pár embernek már megoldotta a misztikus problémáját ez az apró fogás. Én porszívót kapcsolgatok, másik gépen esztergálok és nem téveszt a gépem.

5kfiyrw95

A lineáris tengelyek nagyon sok csavarkötéssel csatlakoznak a gépvázhoz ,ami a vezérlő dobozzal együtt fém szerkezet. Szerintem ez a kapcsolódás a csavarokon keresztül biztosítja azt hogy közös potenciálon legyenek. Ennek jelentőségét áramütés szempontjából látom fontosnak, mivel a nagyfeszültségű hálózat földelése is ehez csatlakozik. Lehet hogy rosszul mondom de majd a többiek cáfolják vagy megerősítik. Ha te a vezérlő elektronikájára gondolsz és a zavarszűrés szempontjából kérdezed akkor ennek nincs jelentősége mivel se a motorok DC tápegysége ,se a vezérlő DC áramellátásának negativ pólusa (GND)nem csatlakozhat a gépvázhoz, mivel így az árnyékolt vezetékek funkciója elveszik földhurok keletkezik De lehet hogy nem értem a kérdésedet...

D.Laci

"A lineáris tengelyek nagyon sok csavarkötéssel csatlakoznak a gépvázhoz"

Gondolom a lineáris tégelyekben golyók vannak. Na azok nem igazán tekinthetőek fémes kapcsolatnak. Ezért kel külön minden mozgó részt "földelni".

4ybj8h3c8

Apróságnak tűnik, de érdemes megnézni az elektronikát is, ha a való világban lassú a papír szerint megfelelő sebességű optocsatoló, az is tud érdekes ellépéseket okozni. Szkóp, és nézd meg, hogy az 1-5 us beállítása után milyen jelformátum megy tovább.

5kfiyrw95

Ebben teljesen igazad van, viszont mint írtam ez éreintésvédelem szempontjából fontos de a zavarszűréssel nincs összefüggésben. Szerintem.. de lehet hogy tévedek..