Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

Minden jel arra mutat, hogy a vezérlő (léptetőmotor vezérlő)csere után változott meg a lépésarány! Ha ugyanazt a mikrólépést állítod be az új vezérlőn mint a régin, akkor az eredmény nem lehet más mint a valós érték!

Dezső

X;Y 20-as golyósorsó 20mm emelkedéssel, Z 15-ös golyósorsó 5mm emelkedéssel. Mind a három orsó egy bekezdésű! Motor felbontás 200, mikró lépés 1/2 Készítettem egy pár képet, sajnos nem valami jó képek de kivehetők az értékek.
kép.1 X
kép.2 Y
kép.3 Z

000000000

"Mind a három orsó egy bekezdésű!"

Biztos?[#conf]
Egy 20/20-as orsónál ez gyanús kijelentés, nem hinném hogy a valóságban igaz lenne.

Ez a 20 step/mm felbontás egy forgácsolást végző gépnél nagyon durva, és rossz beállítás!

Ideje lenne picit rendbe tenni a géped hajtását dinamikailag, mert félek attól is, hogy rossz a motor választásod ehhez a golyós orsóhoz az X, Y tengelyed esetén.
Milyen hosszúak az orsódid, és mekkora a motorod mérete, nyomatéka?

dtb

Ezen a fotón a "Sherline 1/2 Pulse mode" miért van bekapcsolva? Biztos, hogy az ott jó??? Alapból (nálam pl.) nincs bekapcsolva.

dtb

Esetleg, még mint hibalehetőség, a futtatott kódban nem szerepelt G51???

nadas

Sziasztok,

Korábban már kaptam segítséget amit nagyon köszönök "dtb"-nek. Most már majdnem mindenre van megoldásom ahhoz, hogy padon futtathassam a vezérlést. Egy nagy problémám viszont van ami eléggé ijesztő számomra.
Csatoltam 2 bekötési rajzot,amiken a TB6600 bekötését illusztráltam.

A lényeg, hogy ha az ENA+/- nincs bekötve a vezérlésem működik, de kétségbeejtően zajosak a motorok amikor épp nem forognak, motorfék ilyenkor aktív. Ha sokáig stanby-ban hagyom,a motorok melegednek. Maga a motorzaj nem lenne akkora baj, de félek hogy károsodhatnak az eszközök is. Biztos nem normális ez a jelenség! Ha pedig csatlakoztatom az Enable+/- -t a Breakout board-hoz, a motorok zajmentesek,nem melegszenek motorfék nincs viszont nem hajtanak.(Ha adott tengelyre utasítást küldök, a drive-on a zöld led villog minta hajtana)

A neten keresgéltem, hogy hogyan is kell helyesen bekötni az Enable +/--t, de csak olyat találtam,ahol az alaplapon is van en+/-.
Ha találkoztatok már ilyen hibával, kérlek osszátok meg velem a megoldást!

Köszönöm!!

vadember

Az adatok alapján jól van beállítva a lépésszám. A Sherline 1/2 Pulse mode -nak a kézikönyv szerint nem kell bekapcsolva lennie. A felbontáshoz nincs is köze.
Lehet, hogy rossz a DIP kapcsoló a vezérlőn?
G0 vagy G1 parancsokkal küldd már el a tengelyeket pl. 100 mm távolságra és nézd meg, hogy változik-e a megtett út,ha változtatod a mikrolépések beállítását.

000000000

Túl nagy a motortekercsed induktivitása, ezért "zajos".
4 vagy 8 kivezetéses a motorod? Ha 8, akkor hogyan kötötted be (sorosan vagy párhuzamosan)? (párhuzamosan kellene)

Túl nagy a beállított motoráram, ezért melegszik. Vedd vissza annyira, ami a motor adatlapján van, vagy az alá kicsit, és akkor megszűnik a melegedés.

Az ENA bemnetetet ne piszkáld, ne kösd be most még, anélkül kell a zajt és melegedést megoldanod.

A rajzok mintha egyformák lennének, és fordítva kellene a tápfeszeket bekötni, azaz a motorvezérlő kapjon 24-et, ha magasabb motor fordulatszámot is szeretnél elérni.

dtb

Először is,a motor zajhoz nincs köze az Enabled lábaknak. annak az a funkciója, hogy vezérlés alatt van a motor, vagy nincs. (offline/online, tudod forgatni kézzel, vagy nem)
A helyes beállításhoz pontosan állítsd be a motorok áramerősségét a DIP kapcsolókkal, amit megadtak hozzá (kb 1,5-2A körüli érték) , esetleg megnézheted 1/2, 1/4 ... léptékkel is, akkor valamivel szebb lesz a járása, de ilyenkor csökken a nyomaték.
Üzem közben normális, hogy melegszik a motor, elvileg akár ~40° is lehet, pedig az már "zsizsa".
Ha mindenképp be akarod kötni az "Enable" lábakat, akkor arra az Out1-Out4 közül válaszd ki valamelyiket (ne kérdezd, az melyik PIN, innen azt nem tudom) és annak az egy PIN-nek a kimenetével fogod tudni az összes vezérlő enable lábját vezérelni, tehát arról az egy lábról kell mindegyik vezérlőhöz egy vezeték, vagyis az ENABLE-hoz azonos PIN számot kell majd megadni mindegyik tengelynél a beállításoknál.
Kétféleképp is lehet vezetékezni,--- EZT NÉZD MEG ---, és próbáld megérteni.

Dezső

Igen, rendbe kellene rakni, csak munkámból adódóan, sajnos idő nincs hozzá:-(
Hasznos munkaterület 900X500X200mm. Léptetőmotorok, bipoláris Nema23, lépésszög 1,8, névleges áram 3.5A, tartó nyomaték 2,8Nm és a mellékelt képen látható vezérlő kombináció.

Dezső

A Sherline 1/2 Pulse modet kikapcsolva ugyan úgy fenáll a probléma. DIP kapcsoló 17288 hozásólasban látható.

Dezső

Ja, meg a forgatom 1:20-as és mellékelt kép adatott írtam be a motor tuningba. Kipróbálni még nem tudtom, csak ha megszűnik a méretarány problémám.

k2rf792ud

üdv urak!
a cnc-nkben richauto vezérlés van.
le szeretném cserélni mach3 vagy mach4 vezérlésre.
sajnos még nincs tapasztalatom a mach vezérlőprogramokban. az előző gép uccnc-t használt.
kérdésem az lenne, hogy mach3 vagy mach4-et vegyünk az XHC termékei közül?
4tengelyes kivitelből.
sima faipari gép. 2500x1300as asztallal. szervókkal.

köszönöm!

//US%20$154.00%20|%20%20FACTORY%20Mach4%20motion%20control%20card%20CNC%20breakout%20board%202000KHZ%20https://s.click.aliexpress.com/e/sniSlZm

000000000

A 17288 bejegyzésedben a DIP kapcsoló beállítási ábrád és a vezérlő dobozra szitázott nem azonos, felcserélted az 1-3, 4-6 csoportokat.
Így máris megvan a hiba oka, hiszen a vágyaiddal szemben a valóságban 1/4 lépést állítottál be, és csak 1.2 A-t.

Mellesleg ahogyan írtam, az 1/2 lépés durva beállítás egy 20 mm menetemelkedésű orsóhoz, inkább hagyjad az 1/4-en, de inkább 1/8 lenne a jó. Persze ehhez a motortuningban is a 20 step/mm adatot át kell írnod 40 vagy 80-ra. Sokkal csendesebb, rezonancia mentesebb is lesz majd így a géped.

Remélem a csere kapcsán a dinamikád is javul, és nagyobb lesz
a csúcssebességed, mint 2500 mm/min.
Aztán majd ha lesz időd a gépre egyszer, segítek az optimális dinamikai méretezésben is neked, mert ez így most ilyen motorokkal nem a legjobb.

Dezső

Nagyon szépen köszönöm az útba igazítást!
Remélem szombat délután sikerről számolhatok be.