Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Ismert, de sosem kijavított hiba a mach3-ban.
Anno ez is egy nagy lökést adott, hogy váltsak.
Az újraindítás helyet elég szokott lenni az M3.m1s file felülírása.

zip0ji0se

Sziasztok!

Összeraktam ,egy cnc elektronikát a majdani géphez. Gondoltam kipróbálom, hogy reagálnak e a stepper motorok. Most már lassan egy hete küzdök vele, de nem reagálnak a mach3. Hiába olvasom az irodalmat hozzá, de nem jönn össze a beállítás. A vezérlőkártya egy HY-JKM5 5 tengelyes. A gép DB25-ös usb átalakítóval van össze kötve, mert a másikat nem sikerült beszerezni. Már olyan mint a fehér holló.
A Mach3 felismerte telepítéskor, de igazából azóta nem birok vele. Hiába írom be a nevét meg a többi beállítást nem reagálnak a mocik.
Hol lehet a bibi.
Esetleg valami egyszerűbb  másik progi, ami nem igényel ennyi beállítást.

SándorP

Szia!

Hívj fel nyugodtan, talán tudok segíteni telefonon.
Reggel 6-ig elérhető vagyok.

Üdv: Sándor
06206217777

zip0ji0se

Köszönöm a lehetőséget, de csak most olvastam. A gépet át kell
Telepítenem net közelbe, mert most nincs. Esetleg az nem lehet, hogy 64 bites rendszer van rajt és nem szeretik egymást. A Mach3 nekem talán 2009 vagy régebbi.

MacGyver

Szia,

Az USB-DB25 átalakító milyen típusú, amit használsz?
Én úgy tudom egy mezei bolti usb-LPT ami a nyomtatókhoz jó az ide nem lesz elég.

Ilyet olvastam egy fórumon: " a usb to db25 adapter will NEVER work with Mach3 because MAch3 will not be able to toggle the pins in the db25 fast enough and 'together'. you have to use a 'real' DB25 port, either part of the motherboard or a PCI/PCIe adapter. but not just any one, read the hardware compatibility list to make sure you get the right one! "

Röviden - az USB kommunikáció átalakítása valós idejű jelekké nem megy elég gyorsan, és valódi (tehát alaplapi vagy PCI kártya alapú) LPT portot kell hogy használj.

Persze létezik hasonló megoldás, jó drágán, pl ez: http://www.cnc1.eu/en/UC100_en.htm
Ez nem sima USB-LPT átalakító hanem van benne egy speciális DSP, ami - gondolom  - átveszi a teljes Gkódot a PC-től, és realtime módon le"villogja" a jeleket a motorvezérlőnek.

De ennyiért meg már USB vezérlőket is lehet kapni kínából... bár ezek tudásában már nem vagyok kompetens :)

dezsoe

Lehet, hogy kicsit olcsóbb az UC100 itthon, merthogy magyar gyártmány. :)

MacGyver

Ú mit találtam figyi! ez viszon filléres, otthon megépíthető kis cucc:
https://hackaday.com/2014/09/16/usb-to-db25-adapter-uses-grbl-for-parallel-port-cnc-communication/

Ezt lehet meg is csinálom.. tök jó, lassan úgyis kikopnak az LPT-s régi PC-im, haladni kell a korral :)

zip0ji0se

Köszönöm a válaszokat és tényleg jó ez a cucc, de nekem az arduinos dolgok nem mennek, mert még sosem próbáltam.
Amit vettem elvileg alkalmas nyomtatók és társainak. A Mach is felismerte telepítéskor, de mindegy, feladtam vele.
Most neki állok keresgélni, mert valahol láttam, csak a szállítás többe van mint maga a kábel, de megoldom.
Nehogy kifogjon már rajtam.
[#conf][#zavart2]

s7manbs8

Egyáltalán mit szeretnél csináltatni vele, ha leírod talán találunk jobban megoldást, hogy a te célodra mi lenne e legcélszerűbb, egyszerűbb vagy olcsóbb.

Illetve lehet akár olyan gépet beállítani direkt erre, amin van LPT port rendes, az rögtön menne.

s7manbs8

És ez megy Mach3-mal is ?

zip0ji0se

Van egy félkész cnc gépem és azt szeretném végre beüzemelni.Gondoltam előtte egy deszka elektronikán kipróbálom, hogy tudom e mozgatni a motorokat.
TB6600 vezérlők meg HY-JKM5 5axis kártya. Egy kép az elekrtonikáról meg a kábelről.

MacGyver

Sajnos úgy olvasom nemmmigazán.. ilyen GRBL cuccot szoktak a 3Dprinteresek használni.. de holnap utána kérdek a 3d printeres kollégámtól hogy működik ez, aztán megírom

MacGyver

Igen, erre a fajta usb-paralell átalakítóra gondoltam, sajnos ezzel nem fog menni a Mach3 :(
Régi PC-d nincs? egy jó kis p4-es amin van LPT?
azzal ki tudnád próbálni a vezérlődet.

Másik lehetőség ha van a mostani számítógépedben PCI csatlakozó szabadon akkor egy ilyen kártyát kell bele venni

itthonról drágán

vagy

kínából olcsón

zip0ji0se

De van kettő is. Az egyikről menne majd a vezérlés. Én is pontosan erre gondoltam, hogy közvetlen rádugom a kártyát. Nem a legszebb, de most ez is megteszi majd.

s7manbs8

Fogsz egy Arduino Nano-t vagy iylesmit és GRBL-lel tudopd hajtani, az a közbenső kártya nem is kell, persze az a kérdés mit akarsz a mozgatáson kívül még használni.

Egy Nano-t megkapsz vagy 1500 Ft körül.