Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

GPeti1977

Egy nagyon régi két tengelyes gépet szeretnék korszerűsíteni amin egy nagyon régi 386 os gép van.
Hogyan tudnám a mach3 segítségével az ac szervó drivereket meghajtani? Úgy gondoltam hogy a step jelet ráküldöm egy monostabil multivibrátorra a kimenetét meg egy aluláteresztő szűrőre, a dir jel az erősítő invertálását vagy nem kapcsolgatná, meg e gy újabb fázisfordító fokozat, így előáll a +-10V szimetrikus vezérlő feszültség. A lassító áttételek után a golyósorsó tengelyén van a jeladó 2 darab ami 90 fokra eltolt négyszögjelet ad, ezt kellene az enkóder bemenetre kötni, a régi gép is ebbből számolja az elmozdulást, csak azt nem tudom hogy ha van enkóder is meg a két helyen kell megadni az elmozdulást, akkor ez így jó lesz?

000000000

"akkor ez így jó lesz?"

Nem lesz jó, használj step/dir előkét. Ez az egység fogadja a vezérlő step/dir jelét, az encoder A, B kimeneteit, és a kettő eredőjeként PID szabályzóként kiadja a +-10V analóg jelet a régi AC motorhajtásodnak. Ha Bp. környékén élsz, ingyenes teszttel állok a rendelkezésedre.

GPeti1977

Nagyon nem értem, a motornak is van saját enkódere, akkor most a PID szabályozás nem a szervó drájverében lakik?

svejk

No várj... van a motoron encoder és még pluszban mérőléc is a gépen?

GPeti1977

Igen, ami a lassított tengelyen van enkóder az megy a számítógép kártyájába, az alapján írja ki a megtett távolságot az eredeti szoftver. Csak az nem tiszta hogy ha a mach3 on beállítok a léptetőmotornak egy step/unit értéket de ugyanarra a tengelyre kötök enkódert amit szintén step / unit értéket fogok megadni, akkor innentől az enkóder által adott impulzusokból fog számolni? Egy néhány mm / perc sebességű lassú gépről van szó.

svejk

No, a második mondatod már nagyon zagyva nekem,. :(

000000000

Gondolom a +-10 V-os bemenet egy sebesség alapjel bemenet (0-nál áll a motor, +10 V-nál a maximummal pl. 3000 1/min-el forog a motor, -10 V-nál ugyanez, csak ellentétes irányban), így ehhez a sebesség szervóban lehet PID. Ha viszont pozicionálni szeretnél step/dir jelek alapján, ahhoz kell az enkóder is, ami lehet a motoron is, vagy közvetlenül a hajtásnál elhelyezve.

"Egy néhány mm / perc sebességű lassú gépről van szó."

Mondjuk azt se ártana tudni, konkrétan milyen áttételekről, orsó menetemelkedésről beszélünk, hogy jött ki ez nagyon kis mozgási sebesség.[#conf]

D.Laci

A Mach3 nem tud zárt hurkú vezérlést!

Használj inkább Linuxcnct.

GPeti1977

Tényleg kell egy zárt hurkú szabályozás, potival levettem a sebességet hogy ne mozduljon meg a tengely viszont kézzel eltekerve visszaállt. Akkor olyan elektronika kellene amiben van 2 előre-hátra számláló és a (mechanikus és elektromos) áttétel különbség hibajele lesz a vezérlő feszültség, igen de akkor is kell még egy programmal megírt vagy műveleti erősítőkből kirakott pid szabályozás? Meg mi van azzal ami a szervó drájverben van?

ebu62dfb

Sziasztok, van két régi gildemeister CT 40 esztergam epl 1 vezérlővel, nem tudtok olyan céget aki át építené úgy hogy Mach 3al működjön, ha egyáltalán lehet

svejk

Elég nagy visszalépés lenne... :(

Mi a baj az eredeti vezérlővel?
Van több ilyen gép is a látókörömben és apróbb hibák szoktak csak lenni velük.

ANTAL GÁBOR

Ez új nekem . Ismerem a Sneci féle előtétet . Az is tudom hogy Sir Nyeteg megvette a " licenszet " de nem tudom hogy elkészültek e vele ( azt hiszem még érlelik )
Horcsab is belekezdett egybe , azt tudom hogy a kizárt Paul  fel is használt egyet .  Nincs infóm többről ....
És akkor a meglepi : én is csináltam egyet  ( az igazsághoz hozzá tartozik hogy D Laci ötletét fejlesztettem tovább

Szerintem nagy igény lenne rá . Amennyire publikus annyit írhatnál róla (  milyen kontrollerrel megy ?, netán analóg ?   )..
 Kijelenthető : ez a reklám helye

s7manbs8

Ezektől a fejlesztésektől jobban megéri kiszaladni egy ipartelepre 2 ROM-ot kicserélni 100 ezerért. :)

Hamarabb megvan és többet hoz a konyhára. :)

0cphxg8ns

Üdvözlet minden szakinak!
Végre kész a kis cnc-m (xyz), de van egy kis gondom, amire szeretnék tanácsot kérni.
A probléma az, hogy az X tengely picit belóg középen, de túl sok meló lenne újra sínezni, kocsit gyártani rá, stb, ezért arra gondoltam, hogy a mach3 ban valamiféle paraméterező részt átállítok, hogy a bejövő nyers Gkód-ot a pálya görbületéhez igazítsa.

Tehát a null pontban az X0 az tényleg nulla, (csak nyákot marok, tehát 2D-s lapokat), de ha az asztal közepéhez ér a kód, akkor korrigáljon ~1mm-t felfele a Z tengelyen, és az asztal széléhez közeledve megint 0 legyen a korrekció.

Ilyet be lehet állítani a mach-ban?
Ki hogyan oldaná meg a problémám?
Minden építő választ előre is köszönök.

dezsoe

Autoleveller a barátod. A mai napig ezzel (illetve ennek az általam átírt változatával) marok panelt.