Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

2am4nwzib

Szivesen válaszolok a további kérdésekre; a CAD/CAM topikon ez itt a Mach3_topik.

dtb

Sziasztok, egy kis segítséget kérnék, valamit nem értek. Szinte minden olyan oldalon, ahol a Mach3 programozásával foglalkoznak, megemlitik az IF, WHILE DOx utasításokat, de nálam Mach3-ban futtatva, ez mindig hibát okoz, és nem fut le. Számtalan példaprogramot kipróbáltam, az eredmény mindig ugyanaz, vagyis hiba.
Van valami beállítás a configban, vagy kell hozzá valami plugin, vagy mi?

2am4nwzib

M98
egy informatikusnak szerintem nem okozhat gondot....

rbf8ifs8m

Természetesen exportálom a kérdést a Vectric topicba. Azért itt vetettem fel a problémát, mert azt hittem, hogy a mach3 beállításai okozzák a problémát.
A powermillel kapcsolatos kérdéseimet hol tehetem fel?

dtb

Komplett peldaprogramokat probaltam, es nalam mindig valami olyat ir ki, hogy ismeretlen utasitas a blokkban, es megjeloli a whilet tartalmazo sort. Az m98al sajna nem mondtal ujat, de azert koszi.

2am4nwzib

,,Wizard_Gear,, funkcióval használom a M98-M99 és működik , egyetlen gondja export-import esetén (sor eleji ismétlésre figyelmeztet) mellékelem a ,,General Config,, beállításokat.

2am4nwzib

Mivel a PowerMill is CAM software ,,CAD/CAM Programok,, topikban.
A ,,Vectic,,program nagyobb részét.....CAM beállítás okozhatja.

dtb

Köszönöm a segítséged!
Az a furcsa, hogy nekem a menüsor eltér, pedig ez az utolsó Mach3 verzio,(R3.043.066) és a gear wizardot sem találtam a Wizards menüben. (Azonos programról beszélünk? [#kacsint] )
Ha lesz egy kis időd, bemásolnál ide bármilyen programkódot, ami while-t, if-et tartalmaz, hogy lássam, hogy mit qurok el?

2am4nwzib

Mach3 R2.63 Win-Xp alatt fut.
---------------------------------------
G0 G49 G40  G17 G80 G50 G90
M6 T1(TOOL DIA. 8)
G21 (mm)
M03 S0
G00 G64 A0.0
Y0.0 X10
Y34 X10
(This program has No Z moves!)
M98 P0001 Q28
X10
Y0.0
M5 M9
M30

O0001
(srtart pos = 26)
G01 Y25.5 F200
X-18 F300
G00 Y34
X-10
G01 Y25 F200
X-18 F300
G00 Y34
X-10
G01 Y24.5 F200
X-18 F300
G00 Y34
X-10
G91 A-12.8571
G90
M99

dtb

Nagyon szépen köszönöm!
...de ebben hol van
WHILE[valami feltétel] DOx  ?
Az ilyen tipusú szubrutinokkal nincs gond, ezek mennek gond nélkül, de egyszerűbb lenne sok minden, ha sikerülne kibogozni, hogy hogy is működnek a loop-ok a MACH3-ban.

2am4nwzib

Ezt találtam a ,,machsuport-fórumon,, itt lefuttattam egy pár kódot...működnek , őszintén bevallom most először találkozom  ezzel a beállítással.

dtb

Nem igazán értem, milyen beállításra gondolsz?
A linkelt oldalon "sima" szubrutinok vannak, ezekkel nincs gond, de én az első perctől kezdve erről beszélek:
Conditions and Looping
Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? [#nemtudom]

Béni

Nem írják sehol, hogy a Mach3 G kódból ismerné ezeket az utasításokat. (Nem is ismeri.)
Viszont makróként CE scripteket futtathatsz, amiben használhatóak az említett struktúrák.

Nyelv leírása: http://www.cypressinc.com/enduser.pdf

2am4nwzib

Valami hasonlóval találkoztam ,ez az úgynevezett APT Semleges kód .

dtb

Köszönöm! Ez a CE script nekem nagyon ugy tűnik, mintha Visual Basic lenne... De igazából, amit én linkeltem is érdekes. Ott vírit, G-code... és ott van a g kódok között a fotón az áhított while szerkezet... Nem tudom, hogy ezt hogy lehetne működésre bírni, én abban reménykedtem, hogy van valami plugin, amivel használható. Az informatikában mi úgy hivjuk: Interpreter/parancsértelmező ami értelmezi a kódot, és végrehajtja a kért utasítást. Valahogy így van ez a Mach3-ban is, csak itt plugin-nek, vagy macrónak hivják. Ezt csak azért írtam le, mert ha ott az a francos fotó, akkor valahogy csak lehet használni...  A héten a balcsin vagyok, de utána a végére akarok járni ennek! Még egyszer köszi a segítséget!