Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

"A Mach3 FELTEHETŐEN úgy működik, hogy beírja egy változóba a számított előtolás értéket. Ha nincs átírva, akkor megy tovább, ha más érték jön, akkor átírja és azt hajtja végre."

És ha nem jön akkor mi van??? Mégis meddig vár, ha késik az index jel??? Ameddig meg vár, addig csak úgy nyomja a vakvilágba az előző (és a valóságban már rég nem igaz) előtolást és gyártja a selejtet, vagy töri a szerszámot??? Vagy hogy gondolod???

Szerintem neked kell itt sok mindenen elgondolkozni, én már 30 évvel ezelőtt ezt a problémát végig gondoltam.

Világos feltételt írtam az előbb, mikor lehet ezt alkalmazni. CSAK akkor, ha állandó a főorsó fordulatszáma (és ez nem nulla). Ha nem ilyen képességű a főorsó hajtás, akkor, hibákkal terhelt ez a módszer. Aztán már csak az a kérdés, mekkora az a hibahatár, ami már hobbyban sem elfogadható, ennyi ez a történet.

KoLa

Szia Tibor!
Működik! ezt hidd el!az index jelre elindul a menetvágás, de aztán...
Hosszabb meneteknél, 25mm hossz felett, már stabil főorsó hajtás kell, főleg 110mm átmérőnél.
A Mach3 DRO-ja mutatja a számított fordulatonkénti előtolást, állandóan ezt lestem menetvágás közben! mert sosem mért pontosat, 8mm menetemelkedésnél általában kicsit alatta,felette mutatta 0.1 tizeddel, de egyszercsak jött egy +8.3mm-es fogás!
Mi ez, elektronikai hiba vagy, szoftveres zavar!
A LinuxCnc megoldotta!

000000000

"Működik! ezt hidd el!az index jelre elindul a menetvágás, de aztán..."

Hát ez az, de aztán .....[#conf]

A "működés" szó pedig relatív, itt mindenkinek minden működik, csak éppen óriási műszaki minőségi különbségekkel.

A Robsy CNC szinkron rendszer fejlesztéseim kapcsán hidd el, eléggé benne vagyok ebben a témában is már régóta (tipikus egységugrás témakör, ha komolyan vesszük), és egy picit bonyolultabb dolgokat is elintézek egy egy soros G300 Robsy kóddal, pl. csavart excenter szinkron esztergálása.

9pk59nuy

Kétféle tudományos elemzés létezik, az egyik az analitikus, a másik az empirikus. Te most megpróbálsz analitikus módon ellentmondani nekem. Az analitikus gondolkodás nem tűri a pontatlanságot és a tények figyelmen kívül hagyását.

Analitikusan:

"És ha nem jön akkor mi van??? Mégis meddig vár, ha késik az index jel???"

Nem figyeltél eléggé, az index jel fordulatonként jön.

Empirikusan:

"Ameddig meg vár, addig csak úgy nyomja a vakvilágba az előző (és a valóságban már rég nem igaz) előtolást és gyártja a selejtet, vagy töri a szerszámot??? Vagy hogy gondolod???"

Itt sem figyeltél eléggé, nem vetted számításba, hogy többször tettem fel esztergált menetről képeket ide a fórumra, amelyek indexes géppel készültek.

Szorgalmi feladatként pedig oldd meg az a feladatot, hogy konstans előtolással 1 fordulaton belül olyan mértékben változzon meg a főorsófordulat, hogy eltörjön a kés!

9pk59nuy

Nem rövid távon, minden fordulatnál.

hostya

KoLa

No ez az, amit nem vettem még észre!
Példáúl: ha kézzel forgatott főorsónál az index jelre elindul a menetvágás, akkor a második index jelnél mit kell neki csinálnia ha nem jön...végigmegy?!elvileg hiányolnia kéne a következő jelet, és megállni.
Talán lehetne jószándékkal,valami szinkronizálás a tengelyek gyorsulását figyelembe véve, de nem tapasztaltam.

ium8w94xp

Ez jó kérdés. Vagy, ha a g kódba nem adsz meg orsó fordulatot, akkor ugyanígy kézi forgatásra mit tesz?

9pk59nuy

"Példáúl: ha kézzel forgatott főorsónál az index jelre elindul a menetvágás,"

Kedves Kola!
Én úgy vágom a menetet, hogy befogom a munkadarabot, és elindítom a ciklust. Nem hajkurászom és nem tekergetem a főorsót kézzel, hanem hagyom dolgozni! Ő pedig hálából egy elkészült munkadarabbal ajándékoz meg.

Az viszont elgondolkodtató, hogy Te miért tekergeted a gépedet? Talán mégsem olyan üzembiztos a működése, hogy folyton ellenőrizni kell? Egy régebbi hozzászólásod szerint sok baj volt vele.

9pk59nuy

Nem induktív!

KoLa

Ha az ember belevág az ismeretlenbe, nem hisz senkinek, csak a saját teszjeinek, főleg ha műszaki dolgokról van szó,amiben  van némi gyakorlatom! de ez a számítástechnika, amit ad kényelmet, nehezen engedi át a valóságba.

KoLa

Bocsi! de a Machra már nem tudom tesztelni!
A Linuxcnc meg nem ebbe a topicba való!

ium8w94xp

Nem láttam kedves Kola kérdései között, hogy te miként vágod a menetet. Egyszerű teszt kérdések merültek fel. Ha nem tudod demonstrálni vagy tesztelni, akkor azt írd.

x5izpkum

MACH3 gond megoldódott, köszönet Kulcsár mesternek. Megy a gép Mach-3-mal és Vectric-kel is. (3D-ben is)

9pk59nuy

"Nem láttam kedves Kola kérdései között, hogy te miként vágod a menetet"

Nem baj ha nem láttad, ha a mondanivalómhoz hozzátartozik, akkor leírom.

"Egyszerű teszt kérdések merültek fel. Ha nem tudod demonstrálni vagy tesztelni, akkor azt írd."

A kért vizsgálatok nem tartoznak abba a körbe amelyek meghatározhatják egy komplex rendszer használhatóságát és inkább szakember (nem esztergályos)számára szolgáltathat olyan adatot amelyet az megfelelően ki tud értékelni. Így a feltett kérdésekre nem adok választ, mert a laikus kiértékelés jelentős tévedésekre ad lehetőséget.  

Az elkészült munkadarab vizsgálata viszont a legmagasabb szintű ellenőrzést biztosíthatja. Ellenőrizhető a menetprofil, a menetemelkedés, a külső átmérő és a magméret. Ha ezek az értékek rendben vannak akkor teljesen felesleges bármely más vizsgálat.