Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Esetleg tudnál feltenni egy videót, ahogy marsz valamit?

s7manbs8

Lehet lépést vesztett, végül is leállt a modul, mert van abban hővédelem az IC-ben, ahogy meg ugye elindult felfele elkezd még jobban melegedni, elgalábbis erre gondolok, tényleg kézzel nemigen tudtam megfogni a kis hűtőbordáját, de kicsit fújva ventivel épp csak langyos amúgy.

Párhuzamost port vezérlés van Mach3 mal aha.

s7manbs8

Ez egy P3-as gép amúgy vagy 800MHz-es simán megy vele e Mach faszául.

ANTAL GÁBOR

Válasz Kolának
Mach kúpos menet:  Valószínű sosem vágtál olyan menetet aminél pl hoztak egy apát és meg kellett csinálni hozzá az anyát , Vagy saját tervezésű meneteket vágtál vagy mindíg párban

Nekem bőven jut olyan menet amikor hoznak pl egy amerikai
" regular" ( spéci kúpos menet az olajiparban ) menetet és a kapcsolódó párját kell megcsinálni .  Mint írtam mintegy 20 órám ráment mire megfejtettem  És az is érdekes hogy a kis kúpszögeknél elhanyagolható a hiba de a nagyoknál már tetemes

A g76 os makróját ( mach )  elemezve jöttem rá . Normál esetben a félkúpszög  = arc tg ( D-d) /2* L  a teljes kúpszög ennek a kétszerese    vagyis  
  2* ( arc tg   ( D -d ) /2*L )

Nos Brian -ék nemes egyszerűséggel (lazán)  egyszerűsítenek  2 vel
  Vagyis szerintük a teljes kúpszög az arc tg (D-d)/ L

egy példa  D = 50  d = 20  L 30   fi( a valóságban ) = 53.13    
Brian ék szerint   45 fok

de ha kicsiny a kúpszög akkor elhanyagolható

D = 50  d= 20 L =150   fi = 11.42
Brian fi = 11.31  

Hát ennyi : persze van rá gyógyszer : ügy kell megadni ahogy Brian ék értelmezik  vagyis ha az első példát vágnám akkor a taper helyére 45 kerül ( pedig valóságban 53.13)

Ez a professzor órája eset : megkérdezik tőle hogy mennyi az idő ? előveszi a zsebóráját ami 10 et mutat majd rövid gondolkodás után kimondja : fél kettő múlt 5 perccel [#kacsint]

000000000

"a félkúpszög = arc tg ( D-d) /2* L"

Ez így rossz!!!

Helyesen:
a félkúpszög = arc tg( ( D-d) /(2 * L) )

vagy

a félkúpszög = arc tg( ( D-d) /2 / L )

ANTAL GÁBOR

Igazad van ! a szintaktika hibás mert lemaradt a nevező zárójele .  De a beltartalom remélhetőleg érthető

Tehát a nagy testvér figyel   és sikerült találnia a beírásomban egy hibát  GRATULA [#eljen]

KoLa

Szia!
Hát én még mindíg a professzor óráján gondolkozom, a többi érthető!

ANTAL GÁBOR

Gondolj arra hogy mit programoztál a Mach G76 os sorába ha 20 fokos ( teljes) kúpszögű menetet akartál ( 19.4 fokot írtál )
  Vagyis tudtad hogy hogy korrigálj  ( te is lehetsz még professzor[#kacsint] )

KoLa

"Válasz Kolának
Mach kúpos menet: Valószínű sosem vágtál olyan menetet aminél pl hoztak egy apát és meg kellett csinálni hozzá az anyát , Vagy saját tervezésű meneteket vágtál vagy mindíg párban"

Nos, ebben tévedsz!csak ma, két ilyen munkám is volt!
Az egyik, egy öntvény házba M24 menetes csonk, a másik, pedig egy negyed colos, de nem tudtuk előre, meg kellett mérni!

ANTAL GÁBOR

Az egész dolog a Mach G76 köré épül . Te Linuxozol vagy G32(33) módon menetelsz
Az Ok   a hiba a Brian-ék által írt G76 ban van ( Mach3)

J-Steel

Szeretnék egy körívet rajzolni, ahol megadnék egy pontot az íven, és a végpontot. Ezt hogyan tudom megtenni G-Kóddal? Nem találom

J-Steel

Rossz hírek. Valaki azt írja egy külföldi oldalon, hogy nincs beépített funkció.

Javasolt egy makrót hozzá:

#711= Point X 1
#721= Point Y 1

#712= Point X 2
#722= Point Y 2

#713= Point X 3
#723= Point Y 3

IF[[[#712]-[#711]]EQ[0.]]THEN[[#712]=[[#712]+0.0001]]

IF[[[#713]-[#712]]EQ[0.]]THEN[[#713]=[[#713]+0.0001]]

#715=[[#722]-[#721]]/[[#712]-[#711]]
#716=[[#723]-[#722]]/[[#713]-[#712]]

#714=[[[#715]*[#716]]*[[#721]-[#723]]+[[#716]*[[#711]+[#712]]]-[[#715]*[[#712]+[#713]]]]/[[2.]*[[#716]-[#715]]]

#724=[[-1.]/[#715]]*[[#714]-[[#711]+[#712]]/[2.]]+[[#721]+[#722]]/[2.]

#717=[SQR[[[[#712]-[#714]]*[[#712]-[#714]]]+[[[#722]-[#724]]*[[#722]-[#724]]]]]*[2.]

#714= X Circumcentre
#724= Y Circumcentre
#717= Diameter

Arany János

Kipróbálhatnád az "I" és a "J" szavakat.

prinx

Üdv G2-vel vagy G3-mal illetve I J paraméterrel lehet megadni. I-vel X-be J-vel Y-ba a kör középpontját lehet megadni.

000000000

Örülök, hogy megtaláltalak benneteket!

Elakadtam és segítség kéne.
1 Van egy ilyen Mach3 vezérlőszekrényem

https://www.cncprofi.eu/de/Komplett-montiert-Steuerung-fuer-3-Achse-48V-bis-6-A-je-Achse-im-Metallschrank-mit-Kabel-825.html

2  cncGraF programot is akarok (otthon) használni, mert ezzel évek óta dolgozom.

3 Ehhez kell egy ilyen Controller smc5d-p32, amit egy LogiLink USB (párhuzamos) - D-SUB, 25 tűs kábellel lehetne beiktatni a kapcsolószekrény és a számítógép közé.

4 a gyártó https://www.boenigk.eu/ az árajánlatában kikötötte, hogy csak akkor hajlandó a Controller smc5d-p32 szállítani, ha  valahonnan beszerzem a LogiLink USB (párhuzamos) - D-SUB, 25 tűs PIN kiosztását.

Írtam a gyártónak (a honlapján elérhető címen) de nem válaszol.

https://www.emag.hu/logilink-usb-parhuzamos-d-sub-25-tus-ua0054a/pd/DZ7K07BBM/?utm_source=criteo&utm_medium=cps_emag&utm_campaign=criteo_visitors&utm_term=szamitastechnika+halozatok_es_megfigyelo_rendszerek+kabelek_es_tartozekok&cmpid=72950

Szóval, ha valaki segítene nagyon megköszönném.