Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Igen ez így van!nincs ezzel semmi gond, amióta ráforrasztottam a vezetékeket!

vvvsmkgjx

Sziasztok! Egy mechanikailag kitűnő állapotú de rossz vezérlővel ellátott nyák gravírozóra sikerült szert tennem. Szükségem lenne pár infóra hozzáértőktől a mach3-al kapcsolatban. Működtethető lenne csak az alábbi léptető vezérlővel közvetlenül mach3ról
Léptető vezérlő
és ebben az esetben a főorsót külön kézzel tudom csak kapcsolni? Vagy mindenképpen kell mondjuk egy UC100 vagy 300 mozgásvezérlő amivel ez megoldható akár automata szerszámcserélő lehetőséggel? Van a gépnek ugyanis szerszámtartója és automata szerszámcserélóje. Működtethető a szerszámcserélő mach3-al?
Kicsit sok a kérdés, de ebben a témában nem sok infóm van. Olvastam a mach3 kézikönyvet de abban nekem nem egyértelmű leírást olvastam ezekről. Ki tudna valaki okosítani?

9pk59nuy

Az általad kinézett vezérlő alkalmas akkor, ha maximum 4 léptetőmotorral működik a géped. A főorsót nem feltétlenül kell kézzel kapcsolni a Mach3 tudja! Usb eszköz akkor kell csak, amikor nincs párhuzamos port vagy nem akarod azt használni. Szerszámcserélés megoldható, de neked kell írni hozzá segédprogramot.

rmkeh8a83

Sziasztok segítség kellene.Tudja valaki hol tudom megvenni a Mach3 hivatalos licencet a legolcsóbban?

zt2c4wh9

Mozgásvezérlővel és nyomtatóporttal a jelgenerálás finomságának az összehasonlítása (fülre) :)

Gyati

000000000

Anno, az első néhány darab UC100 -ból vettem egyet a Hatvani CNC találkozón.
Első próbánál feltűnt, hogy simábban, csendesebben mennek a motorok. Ráadásul bő 10% al nagyobb sebességet tudtam elérni vele, az LPT porthoz képest.
Pedig az eredeti cél, csak a laptop használhatósága volt, kiszállásos javításoknál.

8fwbve26d

Sziasztok. Valahol olvastam egyszer hogy lehet valahogy olyat hogy kézi mozgatás alapján rögzíteni g-kód-ba a mozgást. Tud erröl valaki valamit?

J-Steel

A második képen (Alt+2) van egy olyan gomb, hogy "Start Teach" és "Stop Teach"
Én azt vettem észre, hogy Start után az alsó mezőben a kézzel megadott kódokat rögzítette, majd Stop után meg tudtam valahogy ismételni, de már nem emlékszem. Hogy ezt vajon lehet-e kézi módban csinálni, nem tudom.

J-Steel

"Stop teach" után meg kell nyomni a "Load/Edit" gonmbot.
Próbáltam kéziben, de úgy nem jegyzi meg, legalábbis úgy nem, hogy kéziben odanavigálok egy pontra.

8fwbve26d

Én nem erre gondoltam. Hanem betanításra. Tehát kézzel tekergetem a motorok tengelyét és a vezérlőbe visszafelé generált impulzusok alapján rógzíti mennyit mozdult a motor.

De hogy érthetőbb legyen egy kefeipari autómata gépről van szó. Amit autómatizálni kéne cnc vezérlésűre. Három tengely forgatása mozgatja a keféket a gépben pl partvist! És ugye itt nem egy sík asztalon vannak a kefék tehát nem lehet megrajzolni a furatok mezőjét. Mert ezek billentésekkel mozognak jobbra balra fel le hogy szögben legyen fúrva és tömve.

J-Steel

Úgy tűnik csak ezt tudja. Itt ezt írja:
"A Teach (Tanítás) funkció használatával a Mach3 meg tudja jegyezni az összes MDI sort, végrehajtja és tárolja őket egy fájlban. "

J-Steel

Most én kérdeznék:

Valaki nem tudja véletlenül, hogy lehet állítani a kézi vezérlés X+ X- gombjainak megnyomásakor a gyorsulási és lassulási értékeket? Olyan rossz, hogy elengedem a gombot, és még megy a motor 5-10 másodpercig.
 G0-val (és G1-gyel) egyből megy és megáll, tehát a motor tudna gyorsabban is reagálni.

Pali79

Ha jól értem ez nem gyorsulás, lassulás gond, amit egyébként a Motor tuningnál tudsz állítani. Itt inkább a vezérlés lassúsága lesz a gond. Mondok egy példát: a vezérlés úgy működik, hogy teszem fel 10 ms-enkenként lekérdezi a gombot, hogy nyomod-e. Ha igen akkor kiadja az impulzust a kimenetre. De egy lépés a vezérlésnek mondjuk 50 ms-ig tart addig a vezérlés összeszed újabb 5 lépésnyi feladatot. Közben hiába engedted el a gombot a már beérkezett lépéseket végrehajtja.

J-Steel

Ha megadom

G1 X1000 F600
akkor azt írja a feed rate alatt, hogy 500 unit/min

Ha azt adom meg, hogy
G1 X1200 F500
akkor meg 420 unit/min-t ír feed rate-re.

Az FRO nálam 100%. Nem értem mi ez a 84% tényleges érték?
Nincs köze a motor tuningnak, mert G0 parancs esetén eléri a 900-at.