Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

A kocsmatöltelékek kedvenc szavajárása : Iszol te eleget ??

Ennek analógiájára : Meg van neked a Mach 3   mill illetve thurn     magyar fordítása ??? Mert abból sokkal könnyebb....

J-Steel

Nem egyről beszélünk.
Én azt mondom, hogy marni akarok egy ívet:
- Megadnék két [x,y] koordinátát
- Ebből az első, amit marás közben érinteni kell
- A második ahova érkezni szándékozom

Autocadben is van ilyen körrajzolás, ami 3 koordinátából készül, ebből keresi meg az autocad a középpontját.

Az i,j tudtommal az ív középpontját adja meg, de olyat én nem tudok (nem akarom kiszámolni).

KoLa

Két pont érintésével végtelenszámú kört lehet rajzolni, kellene egy harmadik pont is.
Vagy ha megadnád a rádiuszt is akkor még meg is lehetne rajzolni.

J-Steel

P1 ahol vagyok
P2 amin keresztül akarok menni
P3 pedig a cél

(p1 és p3 között nincs mozgás, az csak mutatja, hogy ott a kör)

KoLa

Ezt eddig nem mondtad!

s7manbs8

Ilyen funkció melyik CNC vezérlőben van, ami ezt alapból tudja ?

J-Steel

Azt nem tudom melyik CNC vezérlőben van. Én az Autocad-ben ismertem meg.

A feleségem rajzolt egy egyszerű ábrát négyzetrácsos papíron, hogy csináljam meg. Meghatároztam a pontokat, de az ívekhez nehéz volt megmondani, hogy hol a középpontja.
 Végül aztán úgy csináltam meg, hogy egy weboldalon valaki csinált egy kalkulátort, ami a 3 pont alapján megmondta, hol a kör közepe. Így kézzel átszámolgattam. Összesen 10 sor volt G-kódban, kis egyszerű ábra lett.
 Jól sikerült.

KoLa

Azt hittem hogy az Autocad segít neked!
Az adatlapodon mintha mérnök lennél!

J-Steel

A mérnök is számol papíron!

s7manbs8

Persze, de csak ha integrálni is kell, meg az egyenletek száma > 5 , amúgy fejben végzi a többit. :)

Pali79

Ilyet nem lehet. A G2 G3 azt tudja, hogy abból a pontból ahol áll egy adott végpontba, adott XY irányú eltéréssel csinál ívet. Ez a leírás szerint működik sugár megadással is, de nem ajánlott.

ANTAL GÁBOR

Az általam bevált eljárás : trigonometria, amit papíron el lehet végezni  ( ha  nem csak papíron mérnök az ember )
Vagy az autocad ami megmutatja a helyes utat a kevésbbé felkészülteknek
 . Aztán a nyert adatok alapján ( középpont koordinátája  , sugár stb  a program megírása . Azt nem várhatjuk el hogy ezer féle spéci megfogalmazással  megadott módon  közvetlenül G kódot szolgáltasson számtalan ezer féle képpen meg lehet de egy G kódot generáló programtól nem várható el hogy pl a Heron képletet ismerje

gaben

Szia,

ez jó lehet valamire? G-Code circle calculator

ANTAL GÁBOR

valami elveszett   ( szerintem )
Tehát "azt nem lehet elvárni hogy közvetlenül G kódot szolgáltasson egy program "

Egy háromszöget is ezer féle képpen megadhatunk de az nem várható el  a G kódot generáló programtól hogy pl a Heron képletet is ismerje

ANTAL GÁBOR

Amikor általános iskolás voltam , vettem a körzőt és a vonalzóz és megszerkesztettem a húrfelező merőlegeseket majd a kapott metszéspontból a kört

Amikor középiskolás akkor az analitikus geometria segítségével felírtam a kiválasztott húrok egyenletét majd képeztem a felezőpontokat és megírtam a húrfelező egyenesek  egyenletét . A két egyenlet közös megoldása adta a középpont koordinátáját
 Majd a középpont és az egyik pont távolságából meghatároztam a sugarat
 Az autocad is így működik kb
Lehet hogy eljutottunk oda hogy ha egy mai diáknak azt mondom hogy húr felező egyenes   akkor előkapja a telefonját és megnézi azt a wikipédián?   ( gondolom analitikus geometriát már nem is tanítanak )