Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszönet az írásodért Azért is, hogy fölvállaltad az ellentmondást.
Sajnos sokszor előfordul, hogy valótlanságok kerülnek a fórumra, minden alap nélkül.
Megcáfolni sokszor nincs erőm, (gondolom másnak se) mert a nagyszájúak könnyen földbe döngölnek. Sajnos, a szájméret nincs mindig arányba a tudással.  
Plusz, könnyen kap jutalmul az ember, érte egy fekete pontot, ha vitába szál az igazságért.

J-Steel

Arról szeretnék egy képet kapni, mert kíváncsi vagyok, hogy mi történik, ha kihúzod vagy ráteszel egy fémet az impulzusadóra, és közben megnöveled a sebességét a főorsónak?

A másik kérdés, hogy kikapcsolt főorsónál, ha hozzáérintesz egy fémet az impulzusadóhoz, akkor elindul-e a keresztszán?

mex

Lehet tudni, hogy induktív az impulzusadó?

B.Zoltán

Engem meggyőztél úgy annyira, hogy a fiam által készített menetvágó programba tervezzük megvalósítani az index jeles menetvágást, az encoderes szinkron menetvágás mellett.

Bár nekünk akkoriba nem sikerült összehozni a Mach-hal ezt a menetvágást, amit máig nem értek miért nem sikerült.
Az igaz, hogy nem jogtiszta programmal kísérleteztünk.

Így nem tudom,hogy a Mach, hogy vágja a menetet csak a te elmondásod és mások véleménye alapján.
Az tudom, hogy mi az index jel értékét minden fordulatnál kiértékeljük és korrigáljuk a menetemelkedést, ezért bármely hosszú menet lesz is, a menetemelkedés nem változhat meg.

Akinek nincs kedve encodert felszerelni és lemond a szinkron menetvágás, lefejtő marás, osztás lehetőségéről annak elég lesz egy fénykaput vagy egy halcellát feltenni a főorsóra.

J-Steel

Az optikai kapuért nem vagyok oda műhelykörnyezetben.

B.Zoltán

Persze mindenki azt használ, amit biztonságosnak ítél.
Egy zárt ajtó mögött az egyszerűbb megoldások is működhetnek, és persze függ a munkavégzés jellegétől is.
Pl. nálam a hobby esztergámon nem fröcsög a hűtő folyadék, ami nem tenne jót az opto rendszernek.

D.Laci

"•   Nem igaz, hogy a Mach3 csak a mellékmozgás indulásakor szinkronizál"

Hanyas verziójú Mach3-mal próbáltad?
Amivel én próbáltam az mind csak az elején szinkronizál, azután tökmindegy, hogy forog e az anyag vagy sem végig megy az-az egy fogásvétel, azzal a fordulatszámmal arányosan amit még épen érzékelt.

Rendeltetés szerűen használva semmi gond nincs.
40mm átmérőjű anyagnál 1000RPM-nél max 2-3 fordulatot esik vissza a kijelző, 1,5mm menet esetén másfél méteren 2-3 menetelcsuszást jelent,(egy menetnél max. 0.0045mm) nekem ez még nem okozott gondot 40-50 mm hosszon. Egyébként meg lehet kompenzálni.

9pk59nuy

"Arról szeretnék egy képet kapni, mert kíváncsi vagyok, hogy mi történik, ha kihúzod vagy ráteszel egy fémet az impulzusadóra, és közben megnöveled a sebességét a főorsónak?"

Azt azért szeretném tudni, hogy ez az üzemmód milyen szabványú menetnél fordul elő?[#kacsint]

"A másik kérdés, hogy kikapcsolt főorsónál, ha hozzáérintesz egy fémet az impulzusadóhoz, akkor elindul-e a keresztszán?"

Nálam NEM! Mert nem érzékeli a fémet![#kacsint]

Viccet félretéve, én másképp oldottam meg az index jel generálását. Nagyon kell vigyázni a TTL protokollra. Én is kínlódtam eleinte.

9pk59nuy

"Amivel én próbáltam az mind csak az elején szinkronizál"

A fordulatkijelző nem pontos értéket mutat. Egyik fórumtársunk a napokban még emlékezett, hogy évekkel ezelőtt milyen módszerrel  indikáltam a fordulatszám változását.

A Mach3 FELTEHETŐEN úgy működik, hogy beírja egy változóba a számított előtolás értéket. Ha nincs átírva, akkor megy tovább, ha más érték jön, akkor átírja és azt hajtja végre.

000000000

"Nem igaz, hogy az index jel alkalmatlan a menetvágásra"

Pedig igaz minden olyan esetben, amikor a főorsó fordulatszáma ingadozik, azaz nem folyamatosan, állandó fordulatszámmal forog. Neked csak azért működik, mert ez a feltétel nagyjából igaz ennél a kis forgácsolási teljesítményt igénylő menetesztergáláskor, így a menetemelkedési hibád is kicsi.
Könnyű belátni, hogy a fordulatonkénti 1 mintavétel miatt súlyos és megoldhatatlan szinkron szabályzási problémákkal állunk szemben, ha nem állandó a főorsó szögsebessége. Már pedig ami elvi hibás, azzal kár foglalkozni a gyakorlatban, így a Mach sem tudja ezt megoldani menetközben.

9pk59nuy

Javítok:

Fordulatszám változás függvényében az előtolás változást indikáltam.

KoLa

Ez mit is jelent?

9pk59nuy

" Már pedig ami elvi hibás, azzal kár foglalkozni a gyakorlatban"

De erről az index jel nem tud, így vígan vágja a menetet!
(Ez most humor volt)
Ennek igazolása:
A Nagyobb (600W) főorsóteljesítményű gépemen régebben próbákat vágtam 0,01mm fogásokkal. Egy alkalommal sem vágott bele durván az anyagba. Ennélfogva kijelentem, hogy működik.

"a fordulatonkénti 1 mintavétel miatt súlyos és megoldhatatlan szinkron szabályzási problémákkal állunk szemben"

Tibor gondolkodj egy kicsit! Mondjuk 500Rpm-nél 8,33Hz periódusú jelsorozat két jelcsúcsa között nincs annyi idő, hogy azalatt jelentősen eltérjen a megadott értéktől a fordulat.

Tudom, hogy az encoderes rendszer elvileg pontosabb mint a csak indexes, de ha azzal is lehet menetet vágni, akkor nem kellene elijeszteni azokat a fórumtársakat akik szeretnék használni.

9pk59nuy

A 17029 hsz-ban tévesen fordulatot írtam.

KoLa

"Fordulatszám változás függvényében az előtolás változást indikáltam."

Ez már majdnem a szinnkron! rövid távon.
Vagy, hogy?