Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Vagy a General Config ba bejelölöd az Exact stop -ot.

2f428kduf

ég mindíg a végállásokkal bajlódok. Sokat segített "dezsoe", segítségével az X-Y-Z Home-t be tudtam állítani, de a másik oldallal nem boldogulok. Ezek a kapcsolókpárhuzamosan vannak az E-Stoppal együtt, az LPT 11.lábát húzza testre. A Diagnostocs ablakban jelzi is, a 7. led elalszik, ha kapcsolót. De ezen kívül nem történik semmi.

000000000

Az összes végállás kapcsoló X+ X- Y+ Y- Z+ (Z- ez általában értelmetlen) mehet 1 azaz egy bemenetre (ha bontó akkor sorosan, ha záró akkor párhuzamosan kötve)

A Mach van olyan hülye, hogy felismeri ha 1 bemeneten van minden végállás ami egyben referencia is lehet.

Mikor felveszi a referenciát akkor ráfut az adott tengely a kapcsolóra és mikor lejön róla azaz állapotot vált a kapcsoló az lesz a refpont.

Minden tengely felvette a referenciát onnantól kezdve a kapcsolók már végállásként üzemelnek !

Melléket ábrán látható például 1 tengelyen, hogyan is néz ki ilyenkor az input-ok beállítása.    

Pali79

Használja valaki a főorsó fordulatszám kijelzését? Tegnap játszottam vele egy kicsit és azt tapasztaltam, hogy teljesen stabil jelnél is ugrál a kijelzett érték. De nem is kicsit, 24000 körüli értéket kellene mutatnia, ami úgy is van kb, de néha egy pillanatra felugrik 80000 körüli értékre. Kínai leválasztó kártyát használok, lehet attól is vagy más lehet a hiba?

000000000

Marógépen minek kell mérni főleg 24000 RPM mellet a fordulatszámot ?

Mellesleg bármi lehet a hiba okozója.

Például a Windows éppen valami fontosabb elfoglaltságot talál adott pillanatban és a buffer-ban feltorlódott adat egyszer csak eljut a processzorhoz.

Vagy a fordulatonkénti impulzus szolgáltató érzékelő zavart szed össze.

Szimpla zavar a kábelen begyűjtve.

De utóbbi kettő elég kétes mert az az opto csoda, hogy a 400Hz-es jelet átengedi abban a kínai IO kártyában.

2f428kduf

Sehogy nem akar összejönni, leírom, hogy vannak a végállások: aHomeY megy a 15-ös lábra, a HomeY a 13.-ra, a HomeZ (ez a felső, az alsót nem kötöttem be) megy a 12. lábra. A másik oldal, valamint az E-Stop a 11-es lábat húzza a testre. Ez utóbbik nem mennek.
Mit nem csnálok jól??

000000000

Szerintem ha beállítottad mint input is a Machban a 11-es pin-re a X+ Y+ Z+ bemeneteket akkor összeakad a program és nem tudja mit akarsz. ( szoftver bug )

De lehet szimpla bekötési gikszer is, ha az E stopbontó kontaktos és kisöntöli a többi kapcsolót. [#nevetes1]

000000000

Ami lemaradt.

E stoppal nem vonható össze más bemenet tudtommal.

2f428kduf

Tovább próbálkozom, nem mintha valaha is hasznéltam a végállásokat, de az E-Stoppot annál többet, leginkább ennek hiánya zavar.

Pali79

Kísérleteztem kicsit. Az optón átmegy a jel rendesen. Az adatlapja szerint egyébként 1MHz-et is tud kezelni, így a 400 Hz nem lehet gond.
A zavar sem valószínű, mivel nem üzemszerű körülmények között próbáltam.
Csak kíváncsiságból akartam használni, hogy lássam mennyit esik vissza a fordulat ha terhelve van a motor. De látom sok értelme nincs.

2f428kduf

A Mach-ban lehet a marómotort be és ki- kapcsolni: M3 és M5-öt szeretném használni. A programban talán nem felejtem el beleírni, ahogy már többször megesett velem kézivel.
Mi a megoldás??

2f428kduf

Beírtam a motortuningba az 1-es lábat, Activ Low-ra meg nem arra de egyszer sem villantotta a megfelelő ledet.

Pali79

Nem egészen értem a kérdést. Mi van a PC és a gép között? Ha kínai kártya annak a 17-es kimenetén van a relé amit az M3 M5 működtet.

2f428kduf

A pc békebeli LPT porton keresztül hajt meg egy "erösítöt", azaz 2db. 74 245-ös ismétlő IC-t, ennek a kimeneteiröl egyenesen a motor meghajtókra mennek a step-dir jelek. Próbálkoztam egy U100-assal, de nagyon utálta az öreg laptopomat, hát ráfanyalodtam a régi PC-re, az rögtön vitta a motorokat. Igaz ezek a meghajtók régi kinai kukázotttak, de csak az optokaput kellett cserélni, az ujonnan vásárolt meghajtók nagyon lassuak voltk, kis árammal (145mA)zrikálta a motorokat.

Pali79

Akkor a 17-es kimenet kell neked, de nem a motor tuningba kell hanem a pineknél az output #1-et állítod a 17-re és a spindle setupnàl a relay control résznél meg beállítod az output 1-et.