Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Pali79

Nem vagyok szakértője a témának, így nem szeretnék senkit félrevezetni és ez egy elég összetett dolog. Da ha valaki megnézi csak a PIN config beállításokat, ott vannak az encoder és minden egyéb nyalákságnak a beállításai. A Mach3 egy profi program, tud mindent amit egy ilyen programnak tudnia kell, nem kimondottan hobbi célra készült csak az egyszerűsége, olcsósága vezett addig, hogy nagyon sok hobbista is ezt használja.

000000000

Egyszerűbb megoldani kézi működtetésre a kioldást.

Esetleg egy arretálással hülyebiztossá tehető, mikor a főorsó forog ne lehessen kioldani.

A vezérlő szekrényről tehetnél fel pár fotót, mégis lássunk valamit mi kell hozzá pluszban.

D.Laci

A Mach3 nem tudja a zárt hurkú szabályozást.

000000000

Akkor elmondom zárt hurkú vezérlést ennek ellenére sem tud.
Kezel enkódereket vagy útmérőket, azok jeleit meg is jeleníti, de ezt nem tudja hurokba fűzni.
Ha analóg kimenete lenne akkor egy PID-el már lenne értelme.
A LinuxCNC külső perifériával meg tudja csinálni úgy ahogy. (gépfüggő a jósága)

000000000

Antal Gábornak csinálta egy ilyen DRO-s megjelenítésű screen-t  Mach-ra.
Olcsóbb volt így megoldani [#nevetes1]

pingtomi

A Sinumerik vezerloben ezek vannak:
NC rész:
6EV3054-0DC
6FX1117-8AA01
6FX1116-1A01
6FX1190-1AF00
6FX1125-1AA00
6FX1123-7AA00
6FX1115-0AA01
6FX1115-0AA00
6FX1118-4AA01
6FX1112-0AA01

PC rész: 6ES5 921-3WB 11

A Simoreg rész: fényképek :) de ha jól látom, ez gyakorlatilag a nagyáramú szervo elektronikája.

Illetve még a szekrényben a 3 fázisú rész, biztosítékok, motorvédő, 24V/12/5V-os tápegység hegyek.

Két lehetőségben gondolkodtam:

1: az NC részig kuka, és az NC vezérlést meghajtani MACH3-al. Kérdés az interfészek, protokoll, stb.

2: a teljes vezérlés kuka, és a szervomotoroknak új driver, amik csatlakoznak a PC-hez amin a MACH3 fut.
Kérdés, hogy pl. a mérőléceket hova kötöm (kb. sehova, ha jól értem a MACH3 működését).

Köszönöm

pingtomi

Tehát, ha jól értem:

felfegyverzem a MACH3-at mindenféle szervó driverrel, amit LPT porton keresztül vezérel, emellett mondjuk egy másik LPT porton olvassa az útmérő jeleit és meg is jeleníti, de össze nem köti a kettőt, ergó ha csúszik/kihagy/sztrájkol a szervó akkor arról a MACH3 nem fog tudni?
Tehát vezérelt, nem pedig szabályzott rendszerről beszélünk?

000000000

Ugyanilyen simoreg DC szervó vezérlős gépet csináltam kb fél éve.

Azon kívül, hogy az enkóderek kezdenek megdögleni más probléma nem volt azóta se a géppel.

Az enkóder csapágy 1mm-t kotyog, aztán nem tudják mi lehet a probléma hogy 3mm-ert is hibázik a gép Y tengelye [#nevetes1]

A 4. képen meg a főorsó hajtásvezérlője van az is analóg bemenetű.

Esetleg van gépkönyve / kapcsolási rajza ?

000000000

Igen, így van !

Ha csak valami pihent agyú nem csinált hozzá egy külső perifériát és ehhez a mach-hoz kapcsolódó plugin dll-t

Pali79

Akkor tájékozatlanabb vagyok a témában mint hittem. Bár én csak a főorsó vezérlést piszkáltam mostanában, az elméletileg tudja a zárthurkú vezérlést. De lehet csak ez a része.

000000000

A főorsó rész némineműleg tudja a zárt hurkú valamit.
Esztergánál a menetvágáshoz nem árt.
Mivel a gépemen a főorsó is step dir nem igazán mászkál a fordulatszám mach hurok nélkül sem !

Pali79

Nem is láttam még olyan nagy motort ami step dir rendszerű lenne. [#vigyor5] Nekem is 3 fázisú aszinkron van, de egy leírásban olvastam, hogy ott sem nagyon ajánlják a zárt hurok alkalmazását.

000000000

Mert nem is nagy 750Watt, de valahol kallódik egy 1.5kW-os is a műhelyben pár vezérlő társaságában.
Az sosem érdekel ha valamit nem ajánlanak, attól még nem fejlődött semmi !
8-10 éve használom gond nélkül.

svejk

Szólj, ha eladó sorba kerül az 1,5 kW-os, elég lenne hozzá speed-es vezérlő.

000000000

Csak puls sign bemenetes vezérlőim vannak.