Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

MacGyver

Szia, megpróbáltam a videó szerint beállítani, ott akadtam el , hogy a makró amit a videóban M300-ként használ, amikor futtatnám azt írja a mach, hogy file not found. (ha kitörlöm az M300 makrót akkor nem ír semmi hibaüzenetet, tehát ebből arra gondolok, hogy magát a m300  makrót megtalálja, csinálná ő, csak  a mach3.exe taskot nem találja?? tud valaki segíteni?

somma

Pedig ha valóban a videó alapján pontosan úgy készíted el, akkor tökéletes.
(Amit ezúton is nagyon köszönök @amasys-nek !)[#worship]

Már régóta készültem valami hasonlót összeeszkábálni, de sosem akart elkezdődni a megvalósítása.

MacGyver

Szia,többször.. vagy 10x végig néztem a videót, ott van ez a makrós jelenet a videó legelején, karakterre ugyanaz van a M300.m1s fájlomban mint a videóban, és azon a helyen van ahol lennie kell.. Ha futtatni akarom akkor alul a STATUS sorba írja ki hogy "error  line 1 - file not found".. (Ha kitörlöm az M300 makrót és úgy próbálom beírom inputnak hogy M300 akkor nem ír semmi hibaüzenetet a mach3 alul, ebből arra következtetek, hogy az M300.m1s file-t megtalálja ő, csak a benne lévő tartalommal van valami baja.) Ez az  "a=shell("taskkill..." cucc minden esetben így kell legyen? sima windows xp van a PC-n.. nincs ötletem :(

000000000

Mivel a Mach-ban NINCS M300-as kód így még jó, hogy nem találja ! [#nevetes1]

Először kreálnod kell egy M300-at a C:\Mach3\macros\Mach3Mill könyvtárba !

Viszont ezt a M300.m1s filet honnan szerzed be ez jó kérdés. [#nemtudom]

000000000

Visszanézet az előzményeket és megtaláltam a videót.

Tehát ott van a videó elején mit kell beírnod a M300.m1s file-ba !

Aztán ezt berakod az említett könyvtárba és nem lesz hibaüzenet !

somma

Szia Pali !
Megnézted a videot ? Ott látható, hogy létrehozza, megírja, elhelyezi az aktuális profilban, stb. Én ez szerint jártam el, teszteltem, tökéletesen működik. @MacGyver-rel privát kezdeményeztem, hogy megbeszéljük mit hogyan, azután az eredményt ha akarja publikálja.

somma

Bocs
Látom lassan írtam, addigra utána néztél.

000000000

Ha nem hozza létre az M kódot akkor egyértelmű a hibaüzenet.

Ehhez még utána se kell nézni.

Az M kódok nagy része speciális kimondottan cnc gépfüggő

Például nekem kellet csinálni egy M99100 kódot a szerszámváltáshoz. (de ez lehetett volna bármi más szám ami nem foglalt)    

Ezzel csak az aktuális szerszámszámot dobta be.

MacGyver

Szia,

Létre hoztam a fájlt, a videó alapján beírtam karakterre pontosan amit kell, lementettem a macros mappába, odafigyelve a kiterjesztésre is. Egy dolgot nem próbáltam még ki , amit majd otthon jól megteszek, hogy simán parancssorban kipróbálom a taskkill parancsot (itt az irodain be tudom zárni vele a notepad.exe-t), és ha úgyse jó, akkor valami windows hülyeséggel állok szembe. Mitöbb kipróbálom a másik cnc pc-jén is, lehet azon menne, de tegnap este 10-kor már erre nem volt agyam.. [#zavart2] De ahogy Somma írta, telefonon segít délután, aztán meglátjuk. :)

hd82w2c6s

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, a problémám a következő:
Adott egy g-kód, kb másfél órás művelet lenne, szépen el kezd futni hibátlanul megyen, majd olyan 1 óra után gondol egyet és elkezd a saját világán járni, pontosabban a g-kódot futtatja, de az egész eltólódik, elcsúszik és így tönkre is teszi a munkadarabot.[#violent] Mikor pár perces marásokról van szó akkor gond nélkül végrehajta, viszont a hosszabb munkafolyomatokat nem szereti valamiért.[#conf]
Valakinek van esetleg hasonló tapasztalata, vagy járt már valaki hasonlóképpen?
Már próbáltam másik g kóddal is de az eredmény változatlan.
Mi lehet a probléma?[#falbav]

somma

A helyzet kicsit árnyaltabb. Sajnos G-kódból nem próbáltam, csak az MDI ablakban parancsként kiadva az M300-at, előírás szerint működik.
DE ha M300-at tartalmazó G kód betöltése azonnali kikapcsolást indít. Így viszont nem az igazi.
Egyenlőre ennyi...

MacGyver

Sziasztok,

Na Telefonon meghánytuk-vetettük a dolgot Sommával, és gondoltam publikálom hogy mire jutottam/tunk.

Korábban írt ötletemet, miszerint simán parancssorból futtatom a taskkill parancsot, kipróbáltam, és nem működött úgy se.. hiányzott a windows/system32-ből a taskkill.exe..... [#falbav] másik cnc gépéről átmásoltam, és úgy működött ez, viszont a "mach3 állítsa le a PC-t dolgavégeztésvel" dolog ismét elakadt, egyből 3 probléma miatt. Az egyik amit leírt előbb Somma - ha a Gcode tartalmazza bármelyik sorában az M300 makrót akkor betöltés után azonnal kilövi a MACH3-at. Illetve csak a guit.. és itt jön a második baj, mert az ablak ugyan bezáródik, de a taskmanagerben továbbra is látható a futó taskok közt (emiatt vissza sem indítható már a mach3), és a kis "mach3indito.bat" file-ba beleírt "shutdown -a" parancsig nem jut el, hisz nem záródott be a mach3. És ha el is jutna a shutdown-ig, akkor jönne a harmadik probléma... ebben az állapotban ha csak simán megpróbálom START+kikapcsolással leállítani a PC-t akkor a windows neki áll ugyan leállni, és egész odáig jut hogy kiírja a csodás kék winXP leállító képernyőre hogy leállítás... és ennyi... türelmesen vártam.. de nem ál le. A MAch3 fut, és nem engedi leállni, gondolom olyan prió szinten van, hogy amíg fut, nem lehet a PC-t kikapcsolni.. csak drasztikus módszerekkel.. höhö  [#violent]

Szóval.. van -e esetleg más mód erre? muszáj leszek bekötni a főorsót a vezérlőbe, hogy legalább az álljon le.. [#vigyor2]

Béni

Jogos az észrevétel. A videóból kimaradt ez:

MacGyver

Szia,

Lehet nem a Gcode-al van gond. Több oka is lehet.
ami hirtelen eszembe jut pl.. léptecsek túlmelegednek -
 emiatt veszít a mágnes az erejéből.. vagy vezérlő túlmelegszik vagy a Vezérlőn a táp puffer kondi kiszáradóban van... utóbbi sajnos tapasztalat :) piros kínai vezérlőm van, alulméretezték  az ELKO-t, úgyhogy a vas alátéteket a 8-as marószár legyalulta :D utána 2 napig kerestem a lépés tévesztés okát... egyszer csak annyi tűnt fel hogy a vezérlőkártyán egy kis DCDC konverter állítja elő a tápot, és a kis toroid tekercsecske furán zizergett, akkor kezdtem utánanézni a tápIC adatlapjának, és adatlap szerint nagyobb kondinak kellett volna alapból a vezérlőn lennie. Csere után tökéletes.
Milyen motorjaid vannak, milyen vezérlő, milyen PC, milyen buszon küldöd a jelet a vezérlőnek?

somma

Köszi !
Ez igen nagy segítség. Ha holnap G-kódból a futtatása végén indulni fog az M300-as makró, akkor minden OK lesz...