Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

73ucmss8s

Mivel nem vagyok titkos ember mindjárt javítom. [#wave]

whbyiwptd

bocs! engedélyeztem a láthatóságot

whbyiwptd

Köszönöm merre vagy?

73ucmss8s

Még nem müködik.

73ucmss8s

Budapest 1213 Őz u 25

whbyiwptd

Csepel, laktam ott! Köszönöm a lehetőséget jelentkezni fogok esetleg ha küldenél egy telefonszámot.

whbyiwptd

megtaláltam az adatlapon!

MacGyver

A MAch3 a cnc-n van, és én is azt használom.
Az Artcam-al a szerszámpályát (G kódot) generálom, egy nagyobb teljesítményű PC-n, amit aztán pendrive-on teszek a cnc pc-jére, és a MAch3 "csak" futtatja azt. szóval Igazából a Mach3mill -nél csak betöltöm a kódot (load G-code gomb), beállítom a nulla pontot (nullázom az X Y Z-t ahol kell) és nyomom a startot. Meg néha álligatom a Feed Rate-nél az előtolást, ha nem úgy mar, vagy épp éget. A Spindle Speed akkor érdekes, ha be van kötve a főorsód fordulatszám vezéreltre. Nekem Kress van, manuális fordulatszám állítással, szóval ezt nem használom. A Tool Information se használom. (Az artcam már eleve a megadott szerszámmal generálja a pályát). az MDI, Toolpath, offset stb füleket se használtam még.. nekem is van mit tanulni :D a "set next line", és "Run from here" érdekes még.. volt hogy ezzel mentettem meg a munkadarabot, mikor jól beletört a szerszám, de huncutul viselkedik. (Aztán persze lehet vele csinálni trükköket, pl Nyák marásnál letapogató pluginnal a Nyák hepehupáját kompenzálva marni, meg effélék.) REmélem segít valamit..

73ucmss8s

whbyiwptd

Köszönöm a segítséget! Megnéztem érdekesnek tűnik a program. Esetleg meg tudnád mondani hogy hol lehetne letölteni, és melyik verziót?

pingtomi

Sziasztok,

Hozzájutottam egy PEDERSEN VP2000 CNC marógéphez, amin Siemens Sinumerik 3 vezérlő van. Arra gondoltam, hogy ezt lecserélném MACH3-ra, mert azért csak felhasználhatóbb és könnyebb vele dolgozni (ráadásul a Sinumerik 3 elfelejtette a gép paramétereket is).

Kb. már utána néztem, hogy hogyan lehet szervós hajtást illeszteni MACH3-hoz, de három kérdésre nem találok választ:

1: igaz az, hogy a MACH3 csak nyílt hurkú vezérlést tud? Ergo, hiába van nekem encoder a szervókon, illetve mérőléc a gépen, azt a vezérlésbe visszavezetni és feldolgozni nem tudom.

2: főorsó meghajtást tudok MACH3-ból csinálni? Mi kell hozzá? 10KW-os a főmotor, attól tartok ilyen 3 fázisú frekiváltóra a gatyámat is kifizetem, célszerű lehet kisebb motor használata?

3: hidraulikus szerszámbefogást tudom MACH3-ból vezérleni? Ha igen, hogyan?

Illetve, bármilyen tapasztalatok, észrevételek érdekelnek, megköszönöm, ha megosztjátok velem!
Hobbista vagyok, nem biztos, hogy mindig értem majd amit írtok :)

Csatoltam pár képet a gépről.

Köszönöm,
Tamás

000000000

Sinumerik vezérlésű gépet alakítottam már át Mach3-ra

A Mach kiadja a lépéseket mint minden ilyen program és vakon bízik a gépben, hogy azt végre is hajtja.

99.9% a főorsó hajtás +/- 10 voltos jellel operál ahogy az összes többi tengely is. ( ez is megoldható )  

Nem látok a gépen szerszámváltót így nem sok értelmét látom a PC vezérelte szerszám kioldásnak. ( mellesleg megoldható ez is )

Pali79

1. Nem igaz, tudja a zárt hurkú vezérléseket is, de ezt nem lehet itt kitárgyalni, viszont van nagyon jó használati útmutatója, ráadásul magyar.
2. Ha a fordulatszám változtaásra gondolsz azt csak frekiváltóval tudod megoldani egyébként is. Az asszinkron motor fordulatát a frekvencia és a motor pólosai bafolyásolják, tehát csak a frekvenciát tudod változtatni. Ha a jelenlegi vezérlés képes volt rá akkor valószinűleg most is van benne valahol.
3. Ezt nem tudom sajnos.

000000000

Miért ne lehetne kitárgyalni ?
Mesélhetnél erről a Mach3 kontra zárt hurkú megoldásról !

pingtomi

Szia,

Tudsz abban segíteni nekem, hogy hogyan célszerű ezt az átépítést elvégezni? Nem kérem ingyen ...
Nincs szerszámcserélő a gépen, de most a jelenlegi vezérlőből lehet oldani/behúzni a hidraulikus szerszámbefogót. Ezt szeretném MACH3-al megoldani, ha lehetséges. Bár, ez - ha jól látom - egy teljesen külön kör a Siemensen is, egy olajszivattyú amit egy relén keresztül kapcsolgat, tehát max. kivezetem egy direkt áramkörre.

Köszönöm
Tamás