Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Mostmár értem, és rákerestem. Egy pasas említette, hogy ahhoz, hogy ez jól működjön, a Config/General Config alatt van egy beállítás fent középen Shuttle Wheel Setting, ahol állítani lehet a "Shuttle accel" [seconds]. Ez mi?

Miki2

A Mach3 nem túl jól kezeli a holtjáték kivételt.
Ha feltétlenül ki akarod küszöbölni, használj UCCNC-t, vagy LINUXCNC-t.

000000000

Itt le van a Shuttle Wheel Setting és mi köze a Backlash-hez !
Csak mielőtt egyesek lefikáznák a Mach3 tudását !

http://www.cnc/mach3_output_analysis.html

000000000

Mellesleg a 0.25 sec-es gyári értékkel még jó hogy nem kezeli megfelelően a kottyanás kompenzációt ! [#nevetes1]

J-Steel

Pál! Nagyon hosszú a szöveg és egy probléma körülírása és megoldása van benne. Az a baj, hogy a vezérlést sem nagyon ismerem, így mégnehezebb a megértés.
 Nem lehetne pár szóban magyarul megírni nekem, hogy mi ez az érték? A holtjáték komp. értékeknél van egy másik (százalékos) érték, ami default 20%. Az jó úgy, vagy azt is érdemes megváltoztatni? Melyik irányba?

Egyenirányú marásnál ha tekerem a kézikereket, és a munkadarabot úgy marom, hogy a fogás a maró átmérőjének fele,  akkor érezni szoktam hogy könnyebben jár (a fecskefarkak nincsenek meghúzva nagyon, hogy könnyebb legyen tekerni).
 A kérdés az, hogy ez a jelenség nem zavar be a holtjáték kompenzációba a MACH-nál?

000000000

Röviden velősen !
Ez a Shuttle Wheel Setting értékkel lehet megadni azt az időt amit várakozik tengely majd végrehajtja a kottyanás kompenzációt.
Mivel ha a többi tengely mozogna közben akkor nem tudná tartani a méreteket ezért azok is megtorpannak.  
Ezért tűnik sokaknak, hogy a Mach3 rosszul kezeli ezt a funkciót, meg a gyári 0.25 sec-es időnek
Ezt a "lökéshullám" csökkentésére találták ki.
Hogy ne legyen olyan mintha kalapálná az orsót az anya. (igaz csak nagy sebességnél és még nagyobb gyorsítás / lassításnál van létjogosultsága)

4h2rzwpag

Sziasztok!
Előjött egy olyan problémám,hogy a program elinditása után a MotorTuning menü egyáltalán nem indul el. Minden más viszont igen. A gépek dolgoznak is,de a marón a kör nem kör alakú,ezt akartam állitani,amikor fényderült erre a hibára. Valamit letiltottam esetleg? Járt már igy más is? Mi lehet a megoldás? Köszönöm.

svejk

Emlékszik valaki a mach3-nál olyan Home beállításra, hogy valahol a mozgástartomány egyik végén van a kapcsol oda elmegy a tengely, felveszi a referenciát majd visszamozog egy adott (nulla?)pozícióba?

Tehát nem csak beír a DRO-ba egy adott értéket.

000000000

Az a probléma ha felvesz a referenciapontot onnan a gépi koordinátákat is kinullázza.
Az az abszolút gépi nullpont.
Erre csak valami spec szkriptet lehetne csinálni.

000000000

Ezt nézd meg hátha megfelel a számodra.  

tfpk6pks3

Mikori telepítésű a Mach-od?
Ha régi, akkor egy újratelepítés csodákra képes.
Én már jártam úgy, hogy az évekig jól működő Mach, egyszer csak elkezdett hüjeségeket csinálni. A kínlódásnak egy újratelepítés vetett véget. Azóta megint mindeh hepi...

s2k5ycubj

Szia! Nekem akkor csinált ilyet amikor sérült a C/mach3 könyvtár. Ha van biztonsági mentésed akkor vissza lehet állítani egy másolással. Ha nincs akkor egy új telepítés kell. De ne feledd előtte a régi C/mach3 könyvtárat kompletten törölni! És akkor nincs meglepi. Esetleg a meglévő .xml fájlt érdemes elmenteni és abból ki lehet olvasni a beállított paramétereket.

4h2rzwpag

Köszönöm a segítségeteket.
A hiba kiderítése megtörtént. Egy malware fertőzött és rendezett át dolgokat. A kiirtása sikeres volt,a számítógépen pedig rendszervisszaállítás segített csak. Jelenleg működik minden funkció,dolgozik rendesen a maró is és a habvágó is.
Mégegyszer kösz nektek.
Üdv
István

J-Steel

Azt szeretném kérdezni attól, akinek erősebb gépe van, hogy amikor a mach3-ban beállítotok egy külső kontúr marást, és mondjuk a téglalapnak x 80,00 és y 40,00 méretűnek kell lennie, majd a marás után megméritek tolómérővel, akkor a méret milyen szórásban van?
 Előfordul-e, hogy 80,4mm a másik meg 40,2mm lesz?

nonopapa

Szia.
Egy merev gépen azért ennek 40 és 80-nak illik lennie.
Ha gyengébb anyagból van a géped,több tizednyi eltérés is lehet.
Megoldás lehet,hogy csökkented az előtolás sebességét,vagy kétszer mész körbe a kontúron,ha meg lehet oldani.
Ha a munkatér valamelyik sarkán csinálod a megmunkálást,akkor ott kisebb a gép kihajlása.  

Norbi