Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

designr

Furcsa sakkozás ez..de ha adott a mechanika,addig kell kisérletezgetni amig a legjobb eredmény össze nem jön.
1 W sok mindenre elég,de én a teljesitményben hiszek.Sokan elfelejtik hogy a szervóknak sokkal kisebb a nyomatékuk.Meg lehet mozgatni egy 80 kg-os hidat is 200-400w-al,de ne várjunk nagy dinamikát.Áttétel meg muszáj..

designr

Lászlónál még a motortól 4 fogazottszij mire a nagy menetemelkedésű orsóig eljut a hajtás..Ha mind csak picit csal..már összejön jópár tized..
De gondolom lépésről-lépésre leellenörzött mindent..távolról meg csak ötletel az ember.

designr

Mármint 4 fogazott szij kerék..

Pali79

Hát a használati útmutatóból nem derül ki sem egyik, sem másik.

svejk

Vagy három helyen is taglalja, pl. lásd 5.5.2-es fejezet az eredetiben, vagy 48. oldal a magyarban.

Pali79

Valóban! Én máshol kerestem.[#eljen]

Pali79

A fogasszíj hajtás pontatlanságot okoz?

z2a2u8wf

Viszont hogy egy kicsit is megpróbálom elforgatni az orsót azonnal elkezd a szervomoci dolgozni hogy korrigáljon mert érzékeli az elmozdulást.

designr

Létezik olyan amelyik igen.Nem nehéz kipróbálni..akár több tized mm is lehet a csúszás egy nem megfelelő..általában kinai,mostanában gyártott kerék-szij pároson.
Ezért keresik a direkt erre a célra készült kerekeket..vagy készítik maguk a hobbisták.
Ha ez párosul egy nagy menet emelkedésű orsóval akkor pár tized mm könnyen összejön irányváltáskor.Próbálni sem nehéz..
Ha a motor tengelyt fixen lerögzited(szervó az 1-2Nm fog azt esetleg el tudod tekerni)
hanem leszoritod és az orsót próbáld megmozditani..Ha teljes erővel sem birod egy picit sem akkor valószinűleg visszafelé a hajtásláncon a motor sem fogja tudni.
De az emlitett esetben(nem tudom meglett-e a hiba) a szervó PID beállítása sem volt tökéletes..ahogyan én olvastam.
Pozition feedforward gain..mindenhol máshogy hivják..ezt állitva erősödik a pozicióban tartása a szervónak..csökken a pozició hiba.
Tengelyenként a már kész mechanikán a lépésszám elektronikus osztó autotuning elvégzése után esetleg ezzel még lehet finomitani..

designr

Még valami,bár ez isnább Ac szervó topicba illene.
A nem megfleleően beállitott szervómotort..legyen az 400-vagy 750w ha van rajta egy szijtárcsa kézzel ki tudod mozditani..1,34Nm ill 2,5Nm..
Ha az erősités rendesen oda van adva akkor ez már 750w-nál semmiképpen nem sikerül..képes a teljesitényének akér 2,5-3 szorosát odatenni,természetesen rövidtávon..akár a frekiváltók..
Ha a tengelyek PID beállítása nem megfelelő..általában a nagyobb nyomatékot igénylő tengely lemarad picit..ez szemmel nem látható de lézernél ha pl oda is és vissza is dolgozik a gép,szellemképes lessz.Marásnál pedig ugyanugy a lemaradt tengely hol nagyobb hol kisebb esetleg 0 fogást eredményez  Minél nagyobb a sebesség ez a a lemaradás annál több.
Szervók programja általában tartalmaz egy monitorozó funkciót..számos paramétert ki lehet iratni és ebből jól látszik van-e hiba.
Általában a szervó erősítők manualja lirja a PID beállitás helyes menetetét,azonban sokszor elég nekünk az alapvető bekötési,beállitási funkciók leforditása,a nagy könyv szerinti PID beállitás bonyolult.
De tapasztalati uton szépen be lehet lőnni,próbálgatni..tesztelgetni..

Pali79

Köszönöm! Én léptetőket használok és az X tengelyem végén van egy fogazott tárcsa. Szerintem nem kínai utángyártott, mert a típusa is bele van gravírozva, HTD 3M típus. Most még agyalok rajta, hogy megmaradjon és akkor a híd mögé teszem a motort vagy maradjon a hagyományos tengelykapcsolós megoldás. Áttételt nem akarok feltétlen, mert az orsó is csak 2 mm emelkedésű.

2f428kduf

Mindenkinek egy jobb Újévet kívánok, de óvatosan a kívánságokkal, mert valóra válhatnak!
A "demo" gépemmel bajlódok, ceruza van a "kezében" rajzolja amit írok (sajnos nem mindig azt amit szeretnék). No erre készült, látható lesz mit is fog marni, csak a Z-t kell módosítani.
A bajom: a RESET állandóan villog, hiába kattintok rá, semmilyen végállás nincs!
Hol- és mit kell állítanom.

Pali79

A pinek miként vannak beállítva? Ha az estop bemenet be van állítva valahova és nem kap megfelelő jelet akkor lehet ilyen gond.

svejk

Vagy még majd motor/mechanika függően gyorsítanod is kell.

2f428kduf

Mindenhova piros x-et tettem.