Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Az MPG kerék arra való, hogy finoman ráállj a munkadarabra.
így az ipari gépeken eleve csak 0,001 0,01 és 0,1 mm/fordulat felbontás van így nem tudod olyan gyorsan tekerni, hogy a gép - mely tud 20 m/percen felüli gyorsjáratot 1 vagy még nagyobb G-t - ne tudná lekövetni.

A Heidenhain vezérlők meg főleg más tészta.

Csak itt a hobbyban szokás 1 meg 10 mm/fordulattal szórakozni MPG esetén.

J-Steel

Jól van, ha ez a sebesség nem jellemző, akkor a megoldásom nem is olyan rossz.

dezsoe

Jelezheted csíkkal is. Akár olyannal is, ami középről indulva balra mínusz, jobbra plusz lemaradást jelez, grafikusan. Lehet ez a képernyőn vagy a tekerő mellett valami kis kijelzőn. Satöbbi. (Marha nehéz úgy ötletelni, hogy semmit nem tudunk a gépről, csak annyit, hogy - bár a Mach3 topikban vagyunk, de - nem Mach3 vezérli. :))

Pali79

Itt két dolgot hiányolok:
1. A végállásokat. Akár csak szoftvereket, hogy nem tudj túltekerni.
2. Igaza van a kollégának, ha nem tudod, hogy egyáltalán melyik koordinátákra tekerted akkor nincs értelme ilyen gyorsan  tekerni. Kellene a visszajelzés az aktuális vagy a programozott koordinátákról.

svejk

Most látom csak, hogy hülyeséget írtam egy osztás szokott lenni annyi a Fanuc vezérlőknél mint amiket lentebb írtam, tehát legdurvább állásban az iparban is 1 kézikerék fordulattal általában 10 mm elmozdulás jár.

svejk

Ennek függvényében a #16457 utolsó mondata is így alakul:

Csak itt a hobbyban szokás 1 meg 10 mm/osztással szórakozni MPG esetén.

0cphxg8ns

Üdvözletem mindenkinek!
A párhuzamos porttal játszok, és LPT port test programmal szépen billegnek a kimenetek (manuálisan kapcsolva), de Mach3 ban nem akar kimenetre jelet adni.

A config/ports and pins ablakban az első port engedélyezve van, és helyes a cím is (ez a cím, amin a teszter is megtalálja a portot).

Motor output DIR pin-jére állítok egy 2-est (D0).
Apply. OK.
Reset gombra kattintva (nem villog már):
A billentyűk jobbra ballra nyomkodva nem világít a "debug led", csak az érték növekszik a Mach kezelőfelületén.

Gondoltam arra, hogy a teszter program "használja" a portot, és mint erőforrás nem elérhető a mach számára, de ha csak a mach fut, akkor se világít a debug led-em.

Mit rontok el?

Rabb Ferenc

A Motor Output ablakban a Step Port és a Dir Port (utolsó két oszlop) is beírtad a beállított 1-es port számát?

0cphxg8ns

Igen igen, elvégre az első portot (az egyetlen LPT-t) használom! :) (csak nem írtam le, elnézést érte)

0cphxg8ns

Most jut eszembe: A Diagnostics ablakban látható Output Signals-ok közt kellene látni valahogy a kimenetet? (ha nyomkodom a nyilakat pl?)

Vagy pl ha input jelet lekötöm föld-re, akkor elméletileg jelezni kéne mint "kapcsolt" állapot nem?
Ha a logika nem jó, akkor invertálom a jel igényt "active low"-ra, de így sem jelez bejövő jelet.

Miként kéne bekötni egy szabványos NO kapcsolót?

4umhue7vh

Sziasztok!
A y tengelyemet 2 motor hajtja, a comfig, slave axis-ba kijelölöm az y tengelyhez az A-t. Amikor rányomok az OK-ra, a settings, inhibits ablakba kialszik az x tengyely ledje, ha visszajelölöm, müködik a gép,de ha gondol egyet megint kialszik, jobban mondva átugrik az A tengelyre a kijelölés.
Mi lehet a baj?

D.Laci

LPT port teszt programban és Mach3-ban milyen port címet adtál meg?

4umhue7vh

Megoldódott! A motor output-ba az A tengelyt nem szabad engedélyezni.

4umhue7vh

Más. Használ valaki ilyen mozgásvezérlőt?
A plugin control-ba megjelenik az RnR motion, itt van egy jog rapid stop négyzet, amit ha kipipálok, megállásnál lépést veszt a gép. Ha nincs kipipálva akkor meg nem áll meg egyből ha elengedem a gombot. Be lehet ezt valahogy állítani?
www.ebay.com/itm/NEW-CNC-USB-MACH3-100KHz-Breakout-Board-4Axis-Interface-Driver-Motion-Controller/292361134040?epid=17011019905&hash=item441214dfd8:g:J-MAAOSwZqZaKPmL  

Egyépként ez a kártya ugyan az, mint a 3x ennyibe kerülő SainSmart, csak kicsit máskép néz ki.

Pali79

A bemenő jelet akkor veszi ha a magas és alacsony szint között változik. Tehát valaminek először fel kell húznia magasra. A kínai leválasztó kártyák úgy vannak megcsinálva, hogy egy ellenállással magas szinten tartja a bemenetet. A kapcsoló - legyen az bármi, Estop, végállás, home, stb - ezt a magas szintet húzza a GND-re, ezért kell "Active low"-ot beállítani. Tehát ha egy bemenetet minden közbeiktatott elem nélkül földre húzol, nem történik semmi. Ha magasra húzod akkor látni kell a változást a diagnosztikai ablakban, ahol egyébként a STEP, DIR jelek nem jelennek meg, csak a többi.