Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Attól szeretnék most kérdezni, aki már dolgozott ipari CNC géppel, és rendszeresen használja a képen látható (vagy ehhez hasonló) kézi vezérlőt:
 Mi történik akkor, ha a legnagyobb léptékben eszeveszetten elkezdem tekerni (gyorsabban mint a gép max mozgási sebessége) majd hirtelen megállok. Megáll-e az adott tengely, vagy addig megy amíg a tárcsázott pozíciót el nem éri?

Pali79

Én nem használtam még ilyet, de logikusan végig kell csak gondolni. A tárcsa csak a pozíciót szolgáltatja a léptetési sebességre nincs befolyással. Tehát teljesen mindegy milyen sebességgel tekered a tengely ugyanazzal a sebességgel fog mozogni és ott fog megállni pozicionáltad hiába végeztél már rég a tekeréssel.

designr

"mindegy milyen sebességgel tekered a tengely ugyanazzal a sebességgel fog mozogni "
Ez azért nem igy van,mondjuk inkább hogy max sebessége adott..

kmajer

Vezérlés és paraméterfüggő a működése.
Általában beállítható egy max tároló méret a
léptetések számának, amit még lelép miután abbahagytad a tekerést.

Pali79

Igen, így értettem én is, csak nem így sikerült megfogalmazni.

dezsoe

Nem akarok beleokoskodni, de egy-két dolog nem stimmel. Egyrészt, nem tudom elképzelni, hogy ipari környezetben bárki használna egy kb. 3m hosszú USB kábellel rendelkező tekerőt. Plazma mellett akár egy 50cm-es is gond lehet. (Lehet, hogy a kép csak illusztráció.)

A másik, sokkal lényegesebb dolog, hogy a nem ipari környezetben (pl. Mach3 használata) a kézitekerőket csak a legritkább esetben használják abszolút pozíció adására. Magyarul, a tekerőt kezelő program nézi, hogy merre tekered és milyen gyorsan. Ebből az adatból generál mozgást, így ha abbahagyod hirtelen, akkor általában a rendszerben beállított tengely lassítással meg is áll. Ha van rajta szoftveres filter, akkor egy kicsivel lassabban áll meg. Egy kicsit konkrétabb kérdésre lenne szükség, hogy pontosabban tudjak válaszolni.

Pali79

Szerintem itt a tekerő használata volt a fő kérdés. Több gyári CNC esztergán láttam ilyet a vezérlővel építve. A lényeg megszámolni, hogy hány impulzus érkezett annak megfelelően mozgatja a tengelyt. A mozgás sebességét a vezérlő adja és nem a tekerés sebessége.

dezsoe

Igen, ezért írtam, hogy nem ipari. A gyári gép beépített tekerővel egy másik kategória. Gondolom, hogy a Mach3 topikban nem egy gyári csúcsgépről van szó. Aztán lehet, hogy tévedek. :) (A PC-hez írt pendant-kezelők lelkivilágában most éppen eléggé otthon vagyok, mert jó párat megnéztem, pl. több XHC verziót is.)

J-Steel

Készítettem videót. Ez egy egyedi rendszer. Még fapados.
Annyi megjegyzésem van, hogy ez nem Mach3, nem USB-s hanem hardver alapú, tehát itt a válasz azonnali.

A videón pozíciót tárcsázok. Nálam egy tárcsakörülfordulás kb 16mm mozgást okoz. Ezt úgy kell elképzelni, mintha a kívánt pozíció mezőbe beírnánk, hogy hova kell mennie a motornak. De mivel ez egy encodertárcsa, ezért ezt az értéket folyamatosan változtathatom. Itt nincs indító jel, a mozgás azonnal próbálja felvenni az új kívánt pozíciót.

Mivel a motor sebessége korlátozva van, az eszeveszett tárcsázás után továbbmegy, ami szerintem veszélyes. Látszik, hogy visszafele tekeréskor egy idő után vált csak irányt.

Olvasva a korábbi hozzászólást, annyit csináltam, hogy a tárcsázáskor csak max. egy körülfordulással járhat a tárcsa a valódi pozíció előtt. Ha ennél több, akkor szünetelteti az encodertárcsa feldolgozását. Így ha a tárcsázást abbahagyom, az motor is megáll. Ezt majd később paraméterezem a felbontás és feed rate szerint.
 Ezzel elkerülhetem a balesetet.

A motor pozitív és negatív fogásának határolása nem azonos sebességgel történik. Ennek itt nincs is jelentőssége.

Pali79

Szerintem ez így nem jó. Az encoder tekerésének a koordinátáját kellene léptetnie majdnem mindentől függetlenül. Ha változik a koordináták a tengely a megadott gyorsulással és sebességgel követi az értéket. Ha sok az impulzus akkor azt tárolnia kell és sorban végrehajtani.

dezsoe

Ha egyedi rendszer, akkor olyanra csinálod, amilyenre szeretnéd, te határozod meg a működését.

A piacon található kézitekertyűk már csak azért sem annyit lépnek, ahányat tekersz rajtuk, mert többféle üzemmódban is működnek. Egyrészt van a folyamatos és lépéses üzemmód, aztán meghatározható, hogy lépésnél mennyit is lépjen stb. Ha ennyi változó van benne, akkor már nincs értelme, hogy abszolút értékben számolja az utat, éppen ezért szokták úgy megcsinálni, ahogy írtam. Tulajdonképpen a felhasználás módja sem az abszolút útszámítás mellett szól, hiszen általában nem fixen vannak felszerelve (kézi eszközök), hanem egy vezetéken lógnak, fogod a kezedben és az asztal körül mászkálva próbálsz valamilyen pozíciót felvenni vele. Ehhez a felhasználáshoz pedig az a praktikus, hogy a tekerés iránya és sebessége számítson, nem a beosztások száma, ha lassan tekered, lassan megy, ha gyorsan, akkor gyorsan. Ha pedig abbahagyod, akkor a gép is gyorsan megáll.

J-Steel

Palinak:

Lent készítettem egy móriczkarajzot.
Kezdetben minden nulla. A motor áll, a tárcsa egyhelyben van.

Elkezdem tekerni az encodertárcsát (kívánt pozíciót változtatva), gyorsabban mint a motor azt elérni (követni) tudja. Ezután leállok valamikor. A motor folyamatosan megy tovább, de fogalmam sincs mikor fog megállni. Ezt veszélyesnek tartom, ezért kédeztem, hogy ipari gépeknél ezt hogyan oldják meg.

Ezt fogom kézi módnak használni egyébként, mert kézzel odatekerem a marót, ahova akarom.

Én azt vettem észre, hogy nagy gépeknél a visszacsatolás nagyon fontos, mert véletlen ütközések javítása nagyon drága. Ezért ha nem tekerem nem is megy elv egyfajta védelmet biztosít.

dezsoe

Nem tudod kijelezni a hátra levő mozgást? (DTG: distance to go)

J-Steel

Igen, az fontos kérdés, hogy az ember pozíciót vagy sebességet akar-e tekerni.
 A sebességnél az a baj, hogy nem olyan pontos. Ha belegondolunk, a kézzel kurblizott ősi marógép is egy olyan szerkezet, ahol pozíciót tekerünk, csak az a különbség, hogy ott van "force feedback" (erővisszacsatolás) aminek köszönhetően nem lehet gyorsabban tekerni mint amilyen gyorsan az asztal mozog.
 A CNC technikában a kézi tekerő már nem erővisszacsatolásos, szabadon tekerhető, ezért ott valamilyen megoldást kell találni erre.

A kérdésem az volt korábban, hogy az ipari gépek ezt hogyan oldották meg. Erre kaptam választ, és ezt építettem be a második videóban.

J-Steel

De ki tudom jelezni, de az emberi szem számokkal nem tud mit kezdeni.