Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

designr

Szerintem próbáld meg ugyanezt,de mondjuk 0,6mm legyen a mozgások között..Szerintem pontosabb lessz..

000000000

Hatalmas melléfogásaid, rossz megfogalmazásaid vannak.
Kezdjük az elsővel:
1. Nem hinném, hogy "pozíciószabályzós programról beszélünk".
Mesélj nekünk arról, mégis milyen visszacsatolásból tudja a programod, mi a motor tengely valós pozíciója?

Pali79

Két dolgot kellene megnézni:
1. javul-e a dolog, ha csak egész lépést használsz. Ugyebár a mikrolépést úgy állítja elő, hogy megosztja a tekercsek között a szuflát a vezérlő. A motor szempontjából ez ugyebár nem stabil, itt elég a legkisebb zavar is és máris ott a hiba.
2. valóban kottyanásmentes az orsó-anya páros? A trapézmenetes orsók különböző minőségben készülnek. A másik, hogy lehet kapni feszíthető anyát hozzá, amivel lehet finomítani ez a dolgot.

A kottyanásmentességet is illene órával ellenőrizni.

J-Steel

Robsy
 "Hatalmas melléfogásaid, rossz megfogalmazásaid vannak."
Nem is ismered a rendszert, de már egy bántó mondatot fogalmazol. Kérlek tisztelettel előbb kérdezz, aztán írj ilyen negatív dolgot!

A léptetőmotor végén van egy 1200 osztásos encodertárcsa, amely a quadratura jel miatt négyszereződik, így 4800 pozíciót tud megkülönböztetni. FPGA-val dolgozom fel, amely 200 Mhz-en képes számlálni, ezért nincs jelveszteségem.

A programomban a kívánt pozíció [mm] megadása után azt átszámolja inkrementekre és annyit mozdul, amennyi ahhoz szükséges, hogy  a pontot elérje. Nincs lépésvesztés sem, mert az encodertárcsa a tengely végén van fixen rögzítve.

J-Steel

Válaszok:
1. Ahogy az előző hsz-ben írtam Robsynak, nincs értelme egész lépéssel tesztelni, mert ez a visszacsatolás miatt inkább szervomotor. A microstepet csak azért írtam, mert sokan így jobban megértik. 100% is biztos vagyok benne, hogy a tengely pontosan 120 +/-0,075° fokban és 240 +/-0,075° fokban állt.

2. Amikor csak egy irányba mozgatom, akkor nincs kottyanás, mert a trapézmenet egyik fala nekiütközik az orsó falának, és így végig kontaktban vannak egymással.

J-Steel

Akinek van otthon trapézmenetes gépe, az nem tenné meg, hogy megméri mérőórával, hogy nála mi a helyzet?

000000000

1. Akkor miért a Mach3-ban írogatsz, ha semmi köze a programodnak ehhez?
2. Ha az álló helyzetű motortengelyt kézzel eltekered 1-2 fordulatot, visszaáll, tudja ezt is a programod?
3. Milyen gyári stepmotor vezérlőt használsz, amin van 4800-as felbontási beállítási lehetősség? Vagy a motorhajtásod is saját készítésű, ami tényleg tud 4800 mikrolépést?

000000000

"100% is biztos vagyok benne, hogy a tengely pontosan 120 +/-0,075° fokban és 240 +/-0,075° fokban állt."

Ez annyira szakmaiatlan, komolytalan kijelentés megint, hogy írhatsz le ilyet?[#circling]
Úgy tűnik, fogalmad sincs a léptető motorok gyakorlati pozíció viselkedéséről microstep esetén, különös tekintettel a 4800-as értékre.

J-Steel

2. Ha be van kapcsolva, akkor nem tudom eltekerni, mert a motor 2,5Nm-es, és amit észreveszi, hogy az encoder aktuális értéke megváltozott, azonnal korrigál. Amennyiben kikapcsolom, és eltekerem, majd újra bekapcsolom, akkor igen visszamegy ugyanoda ahova a kívánt pozíció mutatott.

3. Minden egyedi, a vezérlő is. A léptetőmotort igazából nem is léptetés módan használom, hanem valós kétfázisú szinusz jelet kap. A gerjesztés pedig mindig 90 fokkal nagyobb, mint az aktuális pozíció, hogy mindig a lehető negnagyobb nyomaték alakulhasson ki. Gyakorlatilag úgy vezérlem mint egy állandó mágneses (BLDC) motort, csak annál 3 fázis van, itt meg csak kettő.

A 3-as pont végülis lényegtelen, mert a kérdés nem az volt, hogy jó-e a rendszerem, hanem hogy a trapézorsó mennyire pontos.

J-Steel

Robsy
"Ez annyira szakmaiatlan, komolytalan kijelentés megint, hogy írhatsz le ilyet?"

Szerintem hagyjuk abba a beszélgetést, mert ez nem vezet sehova. Majd megvárom amíg másik fórumtárs jelentkezik valamilyen eredménnyel vagy ötlettel a mechanikával kapcsolatban.

000000000

".. mert a kérdés nem az volt, hogy jó-e a rendszerem, hanem hogy a trapézorsó mennyire pontos."

Irigylem a "magabiztosságodat".[#nyes]

Így van, veled kár szakmai alapon vitázni, hiszen az elvi hibás dolgaidat helyesnek hiszed, és csak sértődésként éled meg a kiigazítást.
Jó játszadozást kívánok Neked a műszaki komolytalanságaid, szakmai tévhiteid világában.

J-Steel

Most hogy voltam fent a http://www.robsy.hu oldalon, megértem hogy miért kaptam az érdeklődést.
 Nem tudtam, hogy te ilyen rendszereket tervezel vagy készítesz. Minden tiszteltem, én nem azért csinálom, hogy megéljek belőle, mert van jó kis izgalmas munkám. A vezérlőm is hobbyprojekt, komolyságát tekintve hobbi szintet azonban már valószínűleg elhagytam (ugye azzal nem tévedek nagyot, hogy nem sokan építenek encodert a motorukba, és töltenek szinusz lookup táblát a vezérlőbe, hogy szebb/pontosabb forgó mágneses mezőt alakítsanak ki), mégis hobbi gépet építek.
Amikor feljövök az oldalra, akkor nem a szakma jól tudóival akarok "vitázni", és az igazamat bizonygatni, hanem a többi hobbistával megbeszélni, hogy nekik milyen eredményük született a saját trapézorsójukkal.

Egy kivétel volt a múltkori, amikor a kézi tárcsával kapcsolatban érdeklődtem, hogy az ipari gépeknél ez hogyan van, de az tisztázódott.

J-Steel

Visszatérve a trapézorsó problémára.
 Azt fogom csinálni, hogy hazaviszek egy Siemens gyári 1024/HTL encodert a munkahelyről. Ez biztosan jól kell hogy működjön. Kézzel fogom betekerni a 0, 1, 2, 3 mm-eket ellenőrizve az impulzusokat, és úgy fogom összevetni az órán lévő értékkel.
Ezzel lecsökkentem a hibát okozó elemek számát, és fény derül a hiba forrására.

J-Steel

Kár hogy nincs olyan analóg indikátoróra ami az elfordulást szögpercekben és szögmásodpercekben mutatja. Fél óra googlizás után nem találtam sajnos.

Messer

Adatok egy trapézmenetes orsó katalógusból.
Menetemelkedés pontossága KEQ típus:200µm/300mm, KKA típus: 50µm/300mm.
katalógus