Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

mma6fim4

J-Steel

A mach3-ban a vannak varázsló (wizard) lehetőségek. Egy köztük pl. a zseb marás (pocket mill).
 Melyik varázslókkal lehet a következő feladatokat megcsinálni?
 - Munkadarab külső konturjának méretre marása
 - munkadarab plán marása x-y síkban, olyan maróval aminek átmérője kissebb mint a munkadarab x és y mérete

Pali79

A Shapes nevű varázslóval lehet hasonlót csinálni ha jól értelmezem a kérdést. Viszont ez is csak egyszerűbb, előre definiált formákat tud megcsinálni. Ha valami összetettebb, akkor javaslom inkább próbáld meg kézzel létrehozni a G kódot.

J-Steel

Egy másik kérdés:
Ha megállítom a futást stoppal, akkor hogyan tudom folytatni? A ciklus indítást (start cycle) megnyomva ugyanúgy megy tovább?

Ha véget ért a kód, hogy veszem rá a Mach 3-at, hogy kezdje előlről? Eddig mindig újra be kellett töltenem a G-kódot, ahhoz hogy újrainduljon.

tibs

M30-at irjál a progam végére ne M2-t

Pali79

1. Igen STOP után START és ott folytatja, ahol abbahagyta. De ez nem a legjobb megoldás. Nem tudom mi az indok amiért megállítod, de lehet programszünetet tenni a kódba, az kicsit elegánsabb megoldás.
2. Erre is több lehetőség van céltól függően:
2.1. Rewind gombbal újratölti kódot.
2.2. A kód végére M30-at írva visszatér a kód elejére, de nem indul újra a végrehajtás.
2.3. A kód végére M47-et írva ismétel elölről teljes végrehajtással. Végtelen ciklus!!!

Bár nagyon szívesen segítek, de a múltkori Klavió-s linken megtalálod a MACH3 teljes magyar nyelvű leírását. Ezek mind benne vannak. [#wink]

Rabb Ferenc

STOP-al csak nagyon indokolt esetben állítsd meg. Akkor azonnal megáll mintha betonfalnak menne. Ezért esetleg lépést is téveszthet és újraindításkor már helytelen pozícióból folytatja  G-kód futtatását.

Ha nincs konkrét "vészhelyzet" akkor a Feed Hold gombbal (vagy SPACE billentyű) állítsd le. Így befejezi az aktuális mozgást és utána korrektül áll meg.

A többit Pali79 a #201-ben pontosan leírta

Rabb Ferenc

Bocs, a #16537-ben

J-Steel

Meg tudja mondani valaki, hogy jutok el ehhez a dialógusablakhoz?

J-Steel

Melyik az a G-kód, amelyikkel a program közben megáll a gép, és arra vár, hogy a felhasználó továbbengedje? Illetve, ha ez megtörténik, akkor mit kell nyomni, hogy továbbmenjen?

prinx

Üdv M0 kóddal program stop M5 főorsó stop. Ciklus starttal tovább tudsz menni. Ha főorsó nem indul el akkor az M5 után újra kell programozni a főorsó fordulatát, irányát. Remélem tudtam segíteni.
Üdv H.Attila

Pali79

Nem G kód hanem M0 vagy M1. Most hirtelen nem tudom mi a különbség, de levan írva a doksiban.

prinx

Üdv mint írtam M0 a program stop. Utánna ciklus starttal folytatható.

Pali79

Ez rendben, van egy M0 is amit nem értettem eddig, hogy miként működik. Most találtamegy jó leírást:

Feltételes és feltételnélküli program állj [M01, M00]
CNC programozásnál számos esetben előfordul, hogy szükségünk van az alkatrészprogram futásának egy adott pontbeli megállítására. Tipikus példa erre a kézi szerszámcserélés problémája. Két alapvető típusa van a programmegszakításnak. A ,,feltétel nélküli állj" programozásakor a vezérlés a megmunkálási feladatot az alkatrészprogramban betáplált parancs sorában megállítja és csak a ,,start" gomb hatására indítja újra. Ezt a megoldást ISO szabvány szerint az ,,M00" kóddal lehet aktivizálni. Feltételes programmegszakítás programozásakor a vezérlés csak abban az esetben állítja meg a megmunkálási műveletet, amennyiben az adott feltétel teljesül, például, ha az erre szolgáló kapcsoló ,,ON" állásban van. A feltételes programmegszakítás parancsa az ,,M01".

J-Steel

A szerszámcserével kapcsolatban. Van lehetőség, hogy megálláskor egyúttal a Mach állapotsorában (ahol az üzenetek jelennek meg) saját üzenetet írassak ki? Pl a cserélendő szerszám mérete?