Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Szerintem lehet, mert régen a régi oldalon még leírás is volt hozzá hogy kell hazsnálni, meg a Brain részét.

szf

Akkor akár a step-dir jeleket is kihozhatnám ?

Pali79

Nem, ahhoz lassú a kommunikáció. Nem időkritikus bővítésre való, hűtések, mágneskapcsolók stb, ahol nem számít 1-2  tized másodperc. A léptető vezérlés nem ilyen....

szf

Arra gondoltam ez lehetne egy Plc is.aminek van nagy sebességű impulzus kimenetek.

borvendeg

Sziasztok!
Ma elkezdtem a kézikerékkel játszani. Egyenlőre egy encodert kötöttem LPT portra. Működik is. Az a kérdésem hogy hol tudom beállítani a tengelyváltó kapcsolót? Neten elég kevés infó van a kézikerék beállításairól. Ha valaki tud ilyet azt is szívesen venném.

Köszi.:Matyko

000000000

Én úgy gondolom, hogy esélyes lehet a működésre. Mégpedig Modbus TCP-vel. Soros porton keresztűk us, de ott már a sebesség miatt érdemes lehet pozíciókban gondolkodni.
AZ I/O-k kezelésére sőt akár analóg kezelésre (Akár orsó esetén is) rentábilis lehet egy PLC. Lenne előnye is akár a bővíthetőség vagy egy HMI-vel az oprátori funkciók könnyítésére.

szf

Kifejtenéd ezt bővebben.
"Mégpedig Modbus TCP-vel. Soros porton keresztűk us, de ott már a sebesség miatt érdemes lehet pozíciókban gondolkodni. "

Köszönöm

000000000

A soros porton keresztűl futó Modbus kommunikáció nem túl gyors sajnos ezért ott azt tudnám elképzelni hogy ha mozgás vezérlésre is szeretnénk használni a PLC-, hogy koordinátákat küldünk át vagy parancsokat Az újabb PLC-k rendelkeznek már mozgás vezérléssel akár bonyolultabb polációs műveéetekkel is. Természetesen az I/O-k kezelésére maximálisan jó a soros porton történő kommunikáció is, akár analóg vagy kapcsoló jelek vagy szinte bármi.
ha mozgásban is gondolkodunk PLC-vel akkor jobb megoldás lehet a Modbus TCP ami etherneten keresztűl kommunikál a PLC-vel vagy egyéb MODBUS eszközzel.
Volt itt a fórumon is Modbus topic valaki készített is rá egyedi kártyát anno ha jól emlékszem.

J-Steel

Én nem értelek szf! Én épp most vettem egy PoKeys Ethernet dobozt. Van rajta vagy 100 be/kimenet. Az interfész amit adtak MACH3-hoz lehetővé teszi, hogy mindegyiket hozzárendeljem valamilyen funkcióhoz. Akár billentyűhöz.
 A step/dir jelek kimenete a három fő tengelyhez fixek. Encodereket is lehet rákötni.
 Miért használnál Modbust, ha van ilyen jó kis kártya 20E Ft-ért? Ráadásul a Ethernet vonal sokkal biztosabb az USB-vel ellentétben.

000000000

Én úgy gondolom pont emiat amit írtál van létjogosultsága. Egyre gyakrabban kell 4-5 tengely, a kártyáfon csak 3 van. Sokszor kellenek speciális dolgok a ki és bemenetekhez logikai dolgokat rendelni.
Ha belegondolsz akkor a nagy CNC-j is sokszor tartalmaznak PLC-t a szabadabb konfigurálás érdekében. Ma már elérhető áron vannak olyan PLC-k vagy mikrokontrollerek amelyek kompromisszum mentesen képesek CNC szoftverrel együtt dolgozni.
Nem utolsó ha bedöglik egy CNC vezérlő kártya és szerencséd van hogy a gyártó még működik akkor minden ok. Egy PLC-nél hosszú hosszú ideig megoldást jelent a működtetés azért is, emrt a programozása IEC szabvány szerinti így viszonylag könnyű a hw cseréje akár másra.
Másik. Ha valaki szeretne elindulni centralizált rendszer irányába esetleg i4.0 oda megint nem elég egy CNC mozgásvezérlő kártya.
A jövő úgy gondolom ez.

Kicsa

Az én gépemen a start-stop-pause , a feedrate potik mind-mind az itt bemutatott Modbus panelen keresztül csatlakoznak a pc-hez usb-n keresztül.
Kézikereket is kötöttem rá,de az nem az igazi. Nem is használom azt a részét,ellendben a többi egyszerűbb funkció viszont remekül működik!

Pali79

Azt hiszem egy részét értem. Nemrég felbukkant az apróban egy ilyen kártya. Gondolom, ezen buzdult fel hirtelen. Egyébként ez nem USB-s, hanem RS232 ami azért stabilabb cserébe lassú mint a dög. Az mondjuk rossz hír, hogy ha megvette a kártyát 16+posta áron és 20-ért meg tudott volna venni egy jobb megoldást.

szf

Hát így van néha én sem értem magamat.[#vigyor0]
De igazad van a helyes irány ethernet.[#eljen]

J-Steel

Szf!
 Ha megengeded megosztnám, hogy én ezt vettem, és sikerült összekötnöm a Mach3-mal. A kimenetet leddel vizsgáltam, mert még a motorvezérlőt nem volt időm rákötni.
Klavio PoKeys57E

Plutokas!
 Amikor tanulmányoztam az előzőleg linkelt szerkezet leírását, olvastam a másik vezérlőről ami már kezel annyi tengelyt amennyit a kommentedben írtál. A neve és linkje:
Klavio Pokeys 57 CNC

szf

Szia!
Látom te érted, hogy én mire gondolok.
Esetleg van valami kész megoldásod? Ethernet- PLC-motorhajtások?