Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

dezsoe

No, csak megtaláltam. Elindítod a Mach-ot, Operator menü, ott Edit button script-et választod, egy pár gomb villogni fog, kattintasz az "Auto Tool Zero"-ra. Feljön a szerkesztő, ott elvileg csak ennyi van:

Message( "Not Yet Implemented" )

Ezt kitörlöd és bemásolod a következőt:

CurrentFeed = GetOemDRO(818) ' Feedrate DRO
DoSpinStop()

ZMove = 20.00 'Total lenght of Probe to move before Stop or no Contact Made.
ZOffset = 0.00 ' Plate Hight
ZSal = ZOffset + 5.00 '+ Free Hight, Will possition the Proble ZSal mm over the Material.

StopZmove = 0
If GetOemLed (825)=0 Then ' Digitize IN
   DoOEMButton (1010) ' Zero Z
   Code "G4 P2.5"
   Code "G31 Z-" & ZMove & "F25"
   While IsMoving()
      Sleep(200)
   Wend
   Probepos = GetVar(2002) ' 2000..2005: xyZabc
   If Probepos = - ZMove Then
      responce = MsgBox ("**ERROR** " , 4 , "Probe **ERROR**" )
      Code "G0 Z10"
      StopZmove = 1
      Code "F" &CurrentFeed
   End If
   If StopZmove = 0 Then
      Code "G0 Z" & Probepos
      While IsMoving ()
         Sleep (200)
      Wend
      Call SetDro (2, ZOffset)
      Code "G4 P1"
      Code "G0 Z" & ZSal
      Code "(Z zeroed)"
      Code "F" &CurrentFeed
   End If
Else
   Code "(Check Probe!)"
End If

Exit Sub

Az elején van egy sor: "ZOffset = 0.00 ' Plate Hight", itt a 0.00 helyére beírod a mérő bigyó hajszálpontos magasságát. Szép óvatosan, reset-en a kezeddel kipróbálod. :) Elvileg mennie kell, én anno ezt használtam, és átnézve a programot jónak kell lennie.

dezsoe

Szia!

Bocs, hogy ilyen soká válaszolok. Most sikerült kipróbálnom, és tényleg nem foglalkozik az emulált bemenettel. Gőzöm nincs, hogy miért, mert a digitize bemeneten jelzi, hogy megnyomtam a gombot. Úgyhogy innentől passz... :(

Rabb Ferenc

Béni szerszámbemérő makrója

Az egyik vezetéket a szerszámra (GND) kell csíptetni, a másikat pedig a MACH3 Input Signals fülön beállított Probe lábra.

Nekem az "ezer forintos" érintkező nem szimpatikus, mert a szerszám hegyét rendesen beleveri az első megközelítéskor. Ezért készítettem egy rugózott változatot, ahol a középső érintkező gomba szára egy perselyben mozog. Így nem kell félni a szerszám hegyének a sérülésétől.

ORCA17

Bocs, hogy csak most reagálok, de így 67 évesen a délutáni pihi volt napirenden.

Nagyon szépen köszönöm a hasznos segítséget, már is megyek a műhelybe[#wave]

Ferenc: természetesen nem a linkelt képen láthatót akarom használni - én is valami "rugalmas" megoldásban gondolkodom.

Amúgy a megközelítést illetően én ezt a kézikereket használom

Még egyszer köszönöm a segítséget mind a kettőtöknek

Barátsággal
Csaba
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

dezsoe

Ez a makró fix mérőponthoz készült, nem a tapintóhoz! Egyébként lényegében ugyanazt csinálja, csak előbb elmegy egy előre megadott koordinátára és ott mér, aztán visszamegy az eredeti helyére. Ja, meg a mérés eredményét beírja a szerszámtár adatai közé.

ORCA17

Üdv
Nos kipróbáltam, működik, de valamiért a 20 mm-es hibahatár nem aktív.
"ZMove = 20.00 'Total lenght of Probe to move before Stop or no Contact Made."

Valami kimaradt a beállításomból?

És még egy furcsa dolog: érintőt vesz, megindul föl és a "Z" pozíciójába beír 304,74. Teljesen mindegy honnan indítom,
következetesen ugyan azt a számot írja[#confused]
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

dezsoe

A ZMove az a maximális távolság, amennyit megy lefelé, hogy elérje az érzékelőt. Ha közben a probe aktív lesz, akkor ott megáll, ha nem, akkor onnan tudja, hogy nem sikerült a probe, hogy elment a ZMove értékéig.

Hogy a 304,74-et honnan veszi, arra nincs ötletem, mert a programban nincs ilyen, hacsak nem állítottad be a ZOffset-be ezt az értéket. A státusz sorba mit ír? (Ha sikeres volt, akkor "Z zeroed", ha nem, akkor valami más.)

000000000

Köszönöm!!

juh0557j0

Csak akkor kellene aktívnak lenni, ha fut a program.
A Charge pump ha így működik, az jó lehet, csak kell egy plusz áramkör hozzá ebben az esetben.

Köszönöm!

juh0557j0

A hűtőví és a permethűtés funkció is használatban van.
Köszi a tippet.

juh0557j0

Csak a futáskor kell, de sajnos az összes M parancsot használjuk már ( M3-M5, M7-M8-M9).
Azt a start ledet megnézem.

000000000

Csak akkor aktív ha fut a Mach 3 mikor reset villog akkor sincs 5KHz-es charge pump jel. (ez választható)
Ez ilyen hülyebiztosítás ha a windows indításakor matatna az LPT porton.
Általában ezt az összes mozgásvezérlő betáp körére szoktam kötni és így nincs az hogy elindul a főorsó vagy a gép mocorog miközben áll fel a rendszer.

dezsoe

Igen, de neki csak a Start kell. Ahogy Béni írta a 15957-ben, a 804-es OEMLED-et kell egy kimenethez rendelni. Nem értek a Mach-hoz, de ahogy látom, egy brain-t érdemes összekattogni hozzá. (Hacsak nincs egyszerűbb módja... :))

Béni

Készítettem egy Brain-t, ami talán alkalmas lesz a feladatra.

SRUN.BRN

dezsoe

A 179-es LED az mit jelez?