Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

b2e4rtspg

Segítsetek! Most tanulom autodidakta módon a marózást. Lenne ez a program. Le is töltöttem,próbálom úgy csinálni mindent  mint a filmen. De sajnos a legutolsó fázisnál megakadok . A lenyíló ablaknál a legutolsó előtti lennea  " G ,, kódban való elmentés..  2-44 -nél.Na nekem ezt a lehetőséget nem adja fel... Csak ez nincs benne a lehetőségekben. Mit csinálhatok...?

b2e4rtspg

jeepatti

Ma újratelepítettem normál pc módban a compaq evo n610c-et.

A mach 3 teszt már megfelelőnek látja, kb egyenes a " vonal"

viszont a mach3 ban hiába lépek x  -  y ban nem mozdul semmi.

LPT portot kéne tesztelnem?

A MACH3 configolása egy sztali gépről származik, lehet más az LPT port beállítása?

Köszi

000000000

Nézd meg akár egy LED-del !
A step jelet úgysem látod tehát a dir portal kezdjed !
Ha itt az adott tengely irányváltására reagál a LED akkor a step is renden van.
De ha elárulnád milyen francos vezérlőt használsz akkor némileg egyszerűbb lenne a segítség is.
Például régi fos vezérlőknél ha nem állítasz be 10-15 step puls értéket akkor NEM működik !

jeepatti

Ez valami egyedi vezérlő ezzel a kis fém maró géppel együtt kaptam, le fogom fotózni és feltöltöm talán ráismertek.

Opto kapuk után van valami toschiba léptető motor driver ic kb ennyi és ezt kötöm a laptop párhuzamos portjára.

Egyedi gyártású panel, neki ment jól.

000000000

Akkor nézd meg, hogy a bekarikázott értékek min állnak aztán tekerd fel 15/5-re !

Mellesleg a motorok tartanak ?

yy2yggmv7

Kell, hogy lássa a step jeleket is ,nekem egy maszek lpt teszterem van 330R ellenállással sorba smd led.
Ha megnyomom valamelyik irányt, halványan folyamatosan világít a led.
Egy dogot viszont nem értek, úgy tudtam az XML file átviszi a beállításokat egy másik gépen lévő vagy újratelepített Mach3-nál.
Régen amikor ezt csináltam, működött viszont utoljára valamiért nem írta felül az XML a benne lévőt XML file-t, és nem jöttem rá mi a hiba.

jeepatti

Ott 3  és 0 van
ez egy meglévő gép volt egyébként csak asztali gépen futott így a config elvileg az eredeti.

A motorok tartanak rendesen igen.

Holnap tesztelem amit írsz de szerintem nem motor config hiba lesz.

yy2yggmv7

Az Output Signals-ban nézd meg van e Enable1 nél zöld pipa és ha igen a  Port  és a Pin Number az jó e?
Ha ez jó az Active Low sorban ha piros a pipa próbáld zöldre átjelölni.

dezsoe

Régen egy Asus laptoppal kezdtem az ismerkedést a CNC világával. A saját építésű elektronikám nagyon instabil volt. Végül rájöttem, hogy a printer porton nagyon gyöngécske a jel. Fogtam két 74(akármi)14-et (talán LS volt), meg egy USB-s döglött egér farkát tápnak és a 12 kimenő jelet átengedtem rajta. Minden kimenetet meg kellett fordítanom az eredeti állapothoz képest a beállításokban, de innentől atom stabil volt. Költség 0Ft, idő kb. 30 perc. :)

yy2yggmv7

Ezt már korábban én is leírtam sőt rajzot is beszúrtam, akkor az volt egyesek válasza, nem kell az oda simán rá a vezérlőre
az úgy is le van választva.(mintha a két dologbak köze lenne egymáshoz)
Nem én találtam ki, a kínai vezérlőmben is vannak a bemeneteken 7414-esek, portok felhúzva 5v-ra, egy külső tápról.

yy2yggmv7

Szerintem a jeepatti-nak Mach3 beállítási problémái vannak,
ha minden be lesz állítva jól, fog az menni.
Közben azt hiszem rájöttem amit az előbb kérdeztem az XML
file-vel kapcsolatban.
Utólag ugrott be, hogy nekem két gépen, két más verziójú
Mach3 van és valószínű csak azonos verziónál működik ez az XML
backup hurcolás.

jeepatti

Eszembe jutott valami:

Az okozhat gondot, ha  a léptetőmotor meghajtó rész
kapcsolóüzemű tápról megy?

Vagyis ha pl ne elég "sima " a táp?

yy2yggmv7

Az igen, hogy nem elég sima , de egy jómínőségű kapcsolóüzemű
táppal kell, hogy működkön.
De ha nálad el sem indul először azt nyomozd ki miért nem megy.
Nézd meg a portot is az Eszközkezelő-Portok-ECP nyomtatóport (LPT1)- Erőforrások. Ott I/O tartomány 0387-037F kell legyen.
A Mach3 Port And Pins-ben is ennek kell lenni Port Adress 0x387 Port Enable-ben pipa.stb.