Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Szerencsére nem lehet átírni.

De áruld el légyszíves, hogy miért lenne az jobb ha először az X-Y tengelyek nullára futásakor lezúznád a fél gépet és csak utána emelnéd ki a maradék Z tengelyt törött szerszámmal és görbe főtengellyel? Mert valami ilyesmit szeretnél [#nemtudom]

000000000

Nem vitát kezdek, de át lehet írni. Pont az a baja most, hogy nullára futáskor nem a Z kiemelésével kezd.

jeepatti

Ha valaki olvassa megköszönnék egy gondolatot a laptop / MACH3 műkődőképesség kérdésben.  Szivatós e stb?

svejk

Nem ajánlott.
Anno az őskorban még a Mach2 szépen elment az LPT portos Compaq PIII 366 MHz-es gépen, de a mai verziókkal már nics esély.

Valahol a P4 végével el is tűntek az LPT-k a notikról.

PCMCI-LPT átalakítóval elvileg lehetne eredményeket elérni, de egy ilyen eszköz is közel 10000 Ft.

Akkor inkább egy UCxxx eszköz, mely kompatibilis a mach3-mal és az UCCNC programmal is és USB-n vagy hálózati porton keresztül kommunikál a notival.

jeepatti

Azért küzdök vele :)

Nem értem hogy mi a különbség egy asztali gép párhuzamos port kezelése és egy laptop port közt?

Mi az ok amiért nem megy?

svejk

Én nemigen értek ezekhez a dolgokhoz, csak sejtésem van, hogy minden probléma a notik fogyasztásának alacsonyon tartása végett van.
Ez miatt sok mindent feláldoznak.

A szoftveres környezet, bios beállítás sem mindegy, nekem pl, egy IBM T41-en nem fut a Mach3, -100 %-ra terheli a procit,- míg egy fórumtárs szerint nála jól megy egy ilyen gép.

Az N610C egy elég jó konstrukció volt, de Compaq tulajdonság, hogy nem nagyon tudsz mit állítgatni, mert a Bios is butácska. (ami persze általában csak előny)

Írd majd meg az eredményt, hogy tanulhassunk belőle!

svejk

Megjegyzem két asztali gép is más-más. Az alaplaptól nagyban függ hogy milyen lesz a végeredmény, a step jel ingadozása.

yy2yggmv7

Olvastam,hogy komoly korszerű CNC-ket, nyolc magos procikkal ellátott PC-kel működtetik úgy, hogy a meg van osztva 4 mag az operációs renszert, másik 4 mag a mozgásvezérlőket működteti
az jelek korrekt időzítése végett.
Annó én is telepítettem egy notit un.Standard PC módban.
Egy oldalról vettem le az okosságot, működött is csak az volt az érdekes,hogy gyorsmenetben kattogott valami, mintha
mechanikai probléma lenne.
Csak PC ez nem jelentkezett.

http://www.rcmodellv.hu/jedicut2.php

http://www.rcmodellv.hu/jedicut2.php

jeepatti

Köszi!  Rátaláltam erre én is épp az előbb :)  tesztelem

yy2yggmv7

Most pihenten még egyszer átolvastam amit írtál és az jutott
eszembe, hogy ha egyáltalán nem működik az LPT port akkor mi a teendő.
Nekem egy régi Dell Letutide 610-em volt és először nekem sem
működött a port hiába állítottam be megfelelően az eszköz kezelőben.
Nekem egy un. I/O dll file hiányzott amit könnyen le lehet tölteni valamilyen oldalról.
Nem tudom ez miért hiányzott de szerintem ha nem volt még egy gépen LPT-s nyomtató telepítve akkor lehet, hogy nincs meg ez a dll file.

w0hgtwf3w

Laptop kontra mach.
Én nem ajánlom, ámbár most sokan leveszik a fejem, DE nekem ráment fél évem de nem sikerült.
Vannak itt olyanok akik azt mondják nekik minden ok működik.
De mikor segítséget kérsz konkrétumokat senki nem tud mondani, a beállításokat meghatározni vagy csak akár a hardverigényt pontosan leírni.
Ahogy Svejk is írja van akinek ugyanazon gépen jól megy van akinek nem.
Nekem például egyik nap tökéletesen ment, lépésvesztés nélkül csúcs sebességgel, másnap már a lépést vesztett és nem is akárhogyan konkrétan folyamatosan.

Ez kb. olyan mint a WIN7 alatt működő mach. Egy-ketten kioktattak már itt, hogy hogyne lehetne csak fel kell telepíteni ezt meg azt és menni fog. De ha stabilan akarod akkor még mindig az XP asztali gép.
De ugyebár egy hobbista mindig is kísérletezni fog, mert nem hiszi el, hogy a másik mit mond, saját bőrén akarja megtapasztalni

jeepatti

Lehet igazad lesz ezt is megpróbálom!

Köszi

yy2yggmv7

Egyáltalán nem veszik le a fejedet, mert sok mindenben igazad van,ugyanakkor egy gyengébb PC-ben is lehetnek olyan dolgok(processzor órajel változás, megszakítások,) aminek elvileg nem szabadna beleszólni az LPT porton megjelenő
jelek pontos működésébe de néha mégis beleszól.
Tény hogy a régebbi akkus notik energia ellátási szisztémája miatt jobban ingadozhat a proci frekije de ha be van dugva ?
Ahogy korábban Svejk is írta konkrét számítógéptől függ a dolog, mert én már működtettem komolyabb notivan a gépemet
minden gond nélkül.
Még egy gondolat, szerintem ha nincs bedugva internet a gépbe segíthet a stabil működésben.

PSoft

A minap, belebotlottam egy ilyen USB_to_LPT kütyübe.
Megkíváncsiskodtam, mit rakott a kínai a fekete tokba.:)
Ismeri, használja(ta) valaki?

000000000

Nyomtatóhoz jó, Mach-hoz nem !