Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

jani300

Szia !
Egy tekercs két végét cserélje meg ?
Én eddig úgy gondoltam akkor fordítva fog forogni a motor . Tévedek ?

Motoros

És az segit?

mu749a5by

8 kivezetéses unipoláris motor egyébként. Én csináltam belőle 4 kivezetéses bipolárist. A többi tengelyen minden jól működik. Pontosan lehet tudni hogy melyik pár vezetéket kellene felcserélni?
Nem akarnám rossz lyukba dugni. :D

Motoros

Csak annyit tanácsolok, hogy a berhelt motort próbaképpen nehogy rákösd a másik vezérlőre mert esetlegesen azt is hazavághatod.
.
Viszont a hibátlanul működő tengelyed motorját átrakhatod a gyanús Y ra és ezzel kilőheted a motorod hibás e vagy már a vezérlő is.
ha a tuti jó motoroddal megjavul az Y akkor szerencséd van és még jó a vezérlőd, azaz a bizonyos átkötött motorral van valami.

mu749a5by

Mindegyik motor így lett bekötve. A motor dokumentációban meg volt adva ez a lehetőség. De kipróbálom a cserét. Biztos ami biztos.  :)

mu749a5by

És köszi. 😃

Motoros

Mérj ellenállást azért bekötés előtt a motoron. Biztos tudod hogyan

mu749a5by

Na ki mértem mindent. Működnie kellene. Kicseréltem, a vezérlőket. Ugyanúgy működött, hibásan..  Még a motort is át dugtam nagy merészen. Aztán vissza mindent. Ugyanúgy az Y-al van valami. Pedig a vezérlése a Z és X tengelyek jó. Ugyanolyan minden. Egyszerre lettek vásárolva. Lehet hogy valami Motor Outputs--> pin kiosztás hiba van benne? A franc essen bele. Nem tudom mi lehet a probléma.  

mu749a5by

Azt a mindenit! A húgom akart játszani a gépen tegnap.. A Sherline 1/2 Pulse Mode ki van pipával. Most hogy vissza vettem a pipát így működik.
Valaki tudja hogy mire való a Sherline?

000000000

Most a mi szempontunkból négy vezetékesnek számit. Mivel 4 vezetékes bipolárisnak kötötted be.  
Az A+  és az A- felcseréled. Vagy a B+ a B- al. Vagyis, az összetartozó egyik párat kell felcserélni. Ezzel azt éred el mint amikor kipipálod a Dir –t. Az, az forgásirányt vált. Anélkül hogy pipálnál.
Az általad említett hiba akkor is szokott jelentkezni, ha a motor bekötés valamelyik szálának bekötése bizonytalankodik. (meglazult kötés).

Motoros

Ezen a vezérlőn vannak ledek amik jelzik ha az adott tengely step vagy dir jelet kap,  
Ha y nyilat nyomod akkor villog szaporán a panelom?

Motoros

"A Sherline 1/2 Pulse mode beállítása nagyon fontos!
 Nélküle a vezérlő bizonytalanul üzemelhet! A Port Address címe notebook-ok esetén eltérhet az alapbeállítástól. Beépített LPT port esetén az alapbeállítás maradhat."

Ezt már Magi István http://www.cnc.emiter.hu/H2.htm" TARGET=_fnew>ITT  megírta Kr u 2000 környékén.

És a hugodat tartsd távol a géptől.

Nem kell kérdezni, élvezni kell hogy jó lett :))))

000000000

A Dir jelet változtatja.

mu749a5by

Köszönöm srácok! Sikerült megoldani a problémát!  Itt közben be futtattam ónnal a  vezetékek végeit, és úgy kötöttem vissza őket. Illetve a Sherline is ki volt nálam pipálva valamilyen oknál fogva. Vagy az egyik vagy a másik miatt. De most már működik. Köszönöm nektek!  
Még egy olyan kérdésem lenne, hogyan tudom beállitani hogy ha 10cm -t akarok jobbra menni, akkor az annyi is legyen? 1/8as lépésszöget tud a motor, sfu 2005ös golyósorsó van a gépen, mikrolépést tudok állítani a vezérlőket 1/1,1/2,1/8,1/16ot.

000000000

Úgy értem a szélességét.