Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

f35ezvjs

Igen cseréltem már nyomógombot és azt tapasztalom nem mindegyik fajta nyomógomb jó hozzá de ez csak egy feltételezés most még. továbbá légy szíves fejts már ki bővebben a Te panelodon a három állásó kapcsoló funkcióit és bekötését. Köszi előre is.

Csaby

Ezek a funkciók mind bekerülnek a majd egyszer elkészítendő nagy testvérbe. Te még mindíg ott tartasz, hogy a trabantban miért nincs motoros ablakemelő.
De a jelenlegi hozzáállás alapján nincs sok kedvem újabb pénzt és energiát beleölni abba, hogy utána építő jellegű hozzászólások helyett csak piszkálás legyen a köszönet. :(
Amiket kérsz, azok nem a komolyabb munkavégzés feltételeit, hanem a te izlésedet és igényedet takarják. 17 funkciógombot csak másodbillentyűnek javasolnék, hiszen ennyi billentyűvel még a G kód sem szerkeszthető.

000000000

Ebben a mondatodban van akkor a megoldás "Az első ismétlés idejét, majd az ismétlés sebességét a windows billentyűzet drivere szabja meg. Ezért is a windows-ban állítható"

Kösz !  

f35ezvjs

Sajnálom, hogy Te piszkálódásnak veszed amit írtam. Én csak a józan véleményemet írtam meg ami  fontos lenne hogy tudja. Csak gondolj bele ott vagy a gépnél és veszed fel a Z-vel a az érintőt és ha eléred akkor ugye nullázni kellene.
De ez vonatkozik az X-re és az Y-ra is. tehát ez legalább olyan fontos lenne mint a Trabantban a dugattyú. De ne viccelődjek. Én csak segíteni akartam és nem piszkálódni jelezem. Egy új fejlesztésnél neked kellene kiadni egy jó párdarabot mások is teszteljék és az összes véleményből kellene kialakítani egy jó fejlesztést. csak vegyél példát az UCCNC vezérlő progi fejlesztéséről. Hanyadik verzió készült már el. Kérlek még egyszer ne vedd sértésnek hisz nem sértő szándékkal írtam véleményemet. Csak próbálok több felfogásból gondolkozni mi is lenne jó egy ilyen kis elektronika funkciói. Kérlek küldj egy skyp címet szeretnék veled beszélni egy két megoldással kapcsolatban

Csaby

Józsi! a 3 állású kapcsoló poziciói:
- balra fordítva: fixen bekapcsolja a Shift kimenetet.
- középállás: Nem csinál semmit.
- jobbra fordítva: fixen bekapcsolja a Ctrl kimenetet.
Így a rendszer kiadja a Shift+nyil, önálló nyíl, Ctrl+nyil funkciókat. A többi nyomógomb nem veszi figyelembe ennek a kapcsolónak az állását, ezért tud például Alt+R (futás) parancsot kiadni.  
Ezt természetesen meg lehet csinálni nyomógombokkal is. Nem lehet vele bajt csinálni, mert egyidejű Shift és Ctrl nyomásakor csak a Ctrl érvényesül. Viszont akkor már több gombot kell egyszerre nyomni.

f35ezvjs

Én ezt megoldottam kért kapcsolóval most a panelon látszik is a két kapcsoló. Nagyon jó működik így Ha gyorsjárat be van kapcsolva világít a piros lámpa. Beszéljünk már skypén. hívj meg
 dejopapa1

ANTAL GÁBOR

Szeretnék egy két mondatot hozzáfűzni Deák Józsi beírásaihoz.  Nos nekem 2 billentyű emulátorom van :egy 8 billentyűs házi fejlesztés ( egy fiatal kollega csinálta és egy Csaby féle)  
Az első nagyon fontos tapasztalat ( a sajátommal szívtam kb 8 órát ) Az esztergára szereltem,és a szánmozgatásra egy kínai kétirányú billenőkapcsoló került ( középhelyzet off )  Típusa RS201 . Üzemi áram 15A . Többször előfordult hogy nem küldte a jelet. Azután szétszedtem a kapcsolót és rájöttem hogy a libikóka billenőpontja lelehet a hiba oka. Ha 1-2 A keresztülment volna rajta akkor mikrohegedéssel összehegedt volna de a pár mA nél kontakthibás volt. ( Az idősebbek emlékeznek a tirisztoros tranzisztoros autógyújtásra , ott is direkt nagyobb áramot bíztunk a megszakítókalapácsra a biztos működés miatt . Kicseréltem a kapcsolót egy más típusra ( annál más a libikóka konstrukció ) és minden OK lett . Vagyis a kapcsoló  / nyomogómb konstrukciója nem elhanyagolható.  Egyszer a Geofizika Intézetnek csináltam egy vezérlő dobozt akkor is sokat szívtam a nyomógombokkal

A másik kérdés : szemléletbeli. Mi kell nekem ? Hogy az esztergánál a szánmozgást lassan és gyorsan meg tudjam csinálni , legyen egy ciklus startom egy egy stop om és egy EME stop om . A Csaby féle emulátor ezt bőven teljesíti . Ha több kell akkor a legegyszerűbb ha a billentyűzet és a monitor is a géphez kerül,mert a végén a nagy igyekezetben lesz egy emulált segédbillenytűzetünk

svejk

Minden kapcsolónak van minimális üzemi árama, hagyományos kapcsolóknál 20-30 mA körül már meg van az öntisztulás.
Persze léteznek profi aranyozott kapcsolók, stb...
Ide a fillérekért beszerezhető HALL-os kapcsolók az ideálisak melyeknél kizárt a prell, anno nem véletlen kértem Csaby-tól, hogy ezeket könnyen lehessen illeszteni.

A normál nyomógombokhoz pedig tessék akkora felhúzóellenállást rakni, hogy meglegyen az üzemi áram. Ez a zavarokkal szembeni immunitást is segíti.

svejk

A Hall-osok nem érzékenyek a porra, vízre sem.

f35ezvjs

Sikerült Csabyval konzultálni és semmi akadálya annak, hogy 2db elektronikát tegyünk a számítógép USB portjára. Így megoldható lesz a hiányzó gombok elhelyezése.
Ami megvan:
X Y Z nyilak 6 gomb, SHIFT 1gomb, Ctrl 1 gomb, Start Stop Pause 3 gomb, revind relay 2 gomb, Feed+ Feed- Rpm+ Rpm- 4 gomb Ez idáig 17 db nyomógomb ezzel betelt az elektronika 1.
A második elektronikára szerintem fel kell,hogy kerüljön:Az X Y Z nullára futás 3gomb, Home 1 gomb, Ref All Home1 gomb, a három relének 3 gomb. Esetleg a reset. Kérlek benneteket, hogy nézzétek át és ha van véleményetek akkor írjátok meg mi az ami még szükséges lehet. Ezek a Profi 21 es képernyőhöz programozva  

ANTAL GÁBOR

Majd ha jössz Debrecenbe akkor hozhatnál kapcsolókat . Manapság már nem látom árulni ( régen a Rafinak volt jó hallos kapcsolója ) Vagy te tudsz mai forrást ?  

KoLa

Mi a különbség egy usb billentyűzet, és egy billentyűzet emulátor között?

000000000

Van még pár ilyen nyomógombom (10-12 darab)
Ha erre jársz akkor ugor be érte.  
Én semmire nem fogom használni.

svejk

A billentyűzet emulátornál nem kell a mátrix-al kínlódni, no meg majd a nagytestvér bizonyára zavarszűrést is fog tartalmazni.

svejk

Rafi-kat árultam én is, talán 60 vagy 70 Ft/db-ért.
Akkor tudtam volna venni még 1000 db-ot, de nem volt rá igény.
De majd rákérdezek van-e még.  
Mennyi kellene?