Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

VViktor

Gratulálok,ügyesek vagytok.És ez a videó :D

sanka74

Szia! Köszi, megnézem.

f35ezvjs

Nálam már működik szépen folyik a teszt vele. Csak mint írtam még jó lenne ha mikor veszem fel a Z tengelyen a 0 pontot akkor ott azonnal tudnám nullázni. A rewind nyomógomb tűnik feleslegesnek mert azt az M30 pótolja. Helyébe mehetne a z nullpont felvétel és még esetleg a pause gomis felesleges lehet. erre meg rálehetne tenni az összes tengely nullázását. Ha meglesz a nagyobb szeretném tesztelni mert az ötlet nagyon jó.

kzoli

Az előtolás és motor fordulatszám állítása csak nyomógombbal valósítható meg, vagy potmétert is lehet használni?

Csaby

Enkódert még csak-csak de potmétert nem lehet a rendszerbe illeszteni. Ahoz még a Mach-ot is át kellene írni. Az meg pont nem cél.

Sz.József

Ez azt jelenti, hogy az előtolás és a fordulatszám "fel-le" nyomógombok
kiválhatók pl. egy 24 impulzusú enkóder potival?

svejk

Gyanítom kell hozzá még egy kis Qudratura -> Up/Down elektronika.

svejk

No meg a Type Rating is kérdéses lehet.

Csaby

Nincs több láb ezen procin. Valami(ke)t be kellene áldozni miatta.

svejk

Én meg jó nagy hülye vagyok...

Ígértem a debreceni talira pár embernek RAFI Hall-os nyomógombot.

Most előkotortam párat, hogy megnézzem mennyit kell vennem még és jött a felismerés, hogy mi jó francnak ragaszkodtam én az 1 nyomógomb--1 bemenethez, amikor ezeket a HALL-osakat is lehet mátrixba kötni.
Ugyanis 4 lábúak és két független nyitott kollektoros kimenetük van épp azért hogy egyszerre lehúzza GND-re a  mátrix adott vonalát és oszlopát is.  

Basszus, pedig olyan sok helyre használtam már ezeket... [#falbav]

svejk

No persze az is igaz, hogy a mezei egy kontaktusos mátrix másképp működik.

Meg kellett volna venni pár éve azt a 2-3 ezer HALL-os gombot és ráfejleszteni. :)

Sz.József

Tehát mondjuk az előtolás "fel" és "le" nyomógombjai (2db)  mellé fel kellene áldozni pluszba (1?) valamelyik funkciót,
hogy alkalmazható legyen egy enkóder poti az előtolás állításához?
Bocs, de teljesen laikus vagyok hozzá...

Csaby

Most, hogy aludtam rá egyet rájöttem, hogy nem szükséges másik funkciót levenni. Kell egy külső áramkör, ami értelmezi az enkóder jelét és "pöcögteti" a billentyűzet megfelelő inputját.

Sz.József

Köszönöm.
Ennek a gyakorlati kivitelezése is érdekelne...(esetleg egy skicc megoldható?...)
DE lehet más is szívesen alkalmazná ezt a "potméter utánzatot" az előtoláshoz és a fordulatszámhoz...

000000000

Józsi ez ami neked kell !  

http://onlinescience38.blogspot.hu/2011/03/rotary-encoder-converter-circuit.html" TARGET=_fnew>Rotary encoder converter LINK