Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

ru38j6dt2

Danibá, lehet nagyon buta lesz a kérdés de kezdő vagyok e téren, hogy tudom állítani a mikrosteppet a vezérlőn ?
Szerinted milyen mikrostep lenne a megfelelő? vagy ha nem lehet állítani akkor milyen megoldást javasolnál a probléma áthidalására ?

000000000

Butát lehet kérdezni, az is előfordul a fórumon:))  
De butaságot nem:))
Mert a kérdező (szinte) mindig azért kérdez, mert tudni szeretne valamit.
A tudásért kérdezés eleve okosságra vall.

Én azt tapasztaltam eddig, hogy 1200 és 1600 körüli mikrosteppnél megy legszebben a motor.
Sajnos most nem vagyok képbe milyen vezérlőd van. De annak leírásában valahol meg kell lenni a beállítási lehetőségeknek. Esetleg, a netten valahol.
Talán, ha küldenél róla képet az is lehet, segítene.  

Addig is tegyél egy próbát ezzel a lépésszám beírással. 4656  
Nézd meg kb azt megy e amit kellene.  
Írd meg az eredményt.

000000000

25600-as lépéshez a SW5 OFF, SW6 OFF, SW7 OFF, SW8 ON, állásban legyenek a dip kapcsolók.
Ha jól emlékszem a hűtőborda van alul és akkor lefelé van ON állásban a dip kapcsoló.
Visszahívtalak, de nem vetted fel.    

ru38j6dt2

Nos Danibá először is köszönöm a szavakat, másodsorban a tesztek azt mutatják, hogy kb-ra a Pál által adott instrukciók meghozzák az eredményt egy teljes körre kb 88 at mutat a mach3, de pontos elmozdulást majd csak akkor tudok mérni ha a motorokat beleszerelem a gépbe ! Azonban nem állnék itt meg, mert kiváncsivá tett az 1200-1600 as mikrosteppes javaslatod ! Amúgy a beállított 4656 step értékre csak magas hangot ad és egy jelzés értékű mozgás után csak hangja marad meg, gondolom ez az az érték amit már nem bír el a motor !  
Képet mindjárt rakok fel a vezérlőről !

ru38j6dt2

http://kepfeltoltes.hu/view/150425/20150425_181746_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/150425/20150425_181746_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu" TARGET=_fnew>http://www.kepfeltoltes.hu

0bn8uxmw

Szerintem kezdjük a nulláról:
Van egy motorod ami 1.8 fokot fordul egy lépés impulzusra tehát 200 lépés impulzus kell neki egy teljes körbeforduláshoz tehát a 360 fokhoz. Viszont  a vezérlőd képes ezeket az 1.8 fokos lépéseket még kisebb szögűre venni a motor tekercseáramainak "machinálásával". Tehát a te esetedben ha mondjuk a vezérlőd 25600-as módban van, akkor már 1.8 fokot 128 lépés impluzusra tesz meg, a teljes 360-as fordulatra így 25600 lesz.  
Ha van az a 30 fogas 3mm -es tárcsád akkor a jelenlegi  mikrolépéssel(128) 284.44 a lépésszámod a mach3-ban.

0bn8uxmw

És hogy jött ki, szégyen nem szégyen én netes kalkulátort használok igaz nem tudja a 128 mikrolépést mert 3D nyomtatáshoz készült de beállítod 1/1 full steppre és felszorzod a mikrolépés számmal, amit szeretnél.(magasabb mikrolépés nem biztos, hogy jobb veszítesz nyomatékot). Szerintem  bármi ami 100 lépés/mm felett van bőven jó szíjhoz úgy sem fogja tudni a pontosabban. Tehát a 64 vagy a 32 mikrolépés is megfontolandó majd ha helyén lesz a gépben a hajtás.

És akkor a végére a kalkulátor linkje:

http://prusaprinters.org/calculator/#stepspermmbelt" TARGET=_fnew>Steps per millimeter - belt driven systems
Ha nem tudsz angolul a te esetedben :
Motor step angle: 1.8
Driver microstepping: 1
Belt pitch (in mm): 3
Belt presets: nem kell de inkább legyen 3mm HTD GT2 de ami pitch mezőben van azt veszi figyelembe
Pulley tooth count: 30
És a lenti 2.22-őt szorzod a mikrolépés számmal amit beállítottál a vezérlőn

ANTAL GÁBOR

Pro és kontra többen  tévedtek a jószándékú segítségnél.   ( Mielött jönne a dörgedelmes válasz : kijelentem hogy T45 NEM ! )  . Szerintem aki elmúlt 14 éves az igenis ki tud számolni egy kör kerületet   De (!!)  a fogazott szíjhajtásnál amit tolómérővel megmérünk az nem az az átmérő amin a szíj gördül . A szíj egy virtuális (a mérhető átmérőnél nagyobb)  átmérőn dolgozik    Vagyis a virtuális átmérő *Pi = osztás * fogszám .  Hát ennyi ... És aki nem  tapasztalt az beleeshet ebbe a hibába én nem ítélem el . A fogaskerék és a lánchajtásnál a külső á( mérhető átmérőnél kisebb átmérőn zajlódik a legördülés és szerintem ott nem is tévednek el a vizuális típusú kezdők sem .. Hát ennyi.....

0bn8uxmw

És még mondok jobbat mivel csicsa meg mach3 akkor lehet olyat, hogy axis calibration a mach3-ban megmondod neki melyik tengely mennyit menjen, megméred mennyit ment és visszírod neki és erre megmondja mennyi a pontos lépszámod. Itt a videó róla, angolul nem kell érteni csak figyeld hova kattintgat:  
https://www.youtube.com/watch?v=XkO5tc-jSxw" TARGET=_fnew>Mach 3 Axis Calibration

ru38j6dt2

Vérnyúl köszi! Neked eddig nem tudtam olyat kérdezni amihez nem tudtál valamilyen megoldást javasolni, ez becsülendő ! Na de Csicsamert mach3 :D ... amúgy visszatérve, akkor tehát a progiban és a motor beállitásokban is azt kell feltételezzem hogy az 1/2 64 lépést a 3/4 96 1/4 32 Micsteppet jelent és ez alapján tudok is számolni ?  
ANTAL GÁBOR akkor ezek szerint ha kivonom a mérhető fogmélység kétszeresét az átmérőből akkor kapom meg a dolgozó átmérőt vagy ez még ennél fifikásabb dolog ? melyik része dolgozik a szíjnak valóságban a bordástárcsán ??  
Köszönöm srácok a sok kommentet, segítséget, már kezdem érteni, értelmezni ...

0bn8uxmw

Köszi, mondom a negyedik verziót mert amit kérdeztél nem értem. Csak egy osztás és meg is vagy.
Van a vezérlőd, ott van a rajta a mikrostepp tábla(pulse/rev, lépés/teljes fordulat)
Tehát ha 25600 mikrostepp-re állítottad akkor azt elosztod 90-el (30 fog X 3 mm-es szíj) és kijön a 284.44 lépés/mm, ennyi [#vigyor3] a 12800/90-nél 142.22 stb. és így tovább.

000000000

Sziasztok
Vettem egy CNC3020-at, mennek a motorok, megcsinaltam a beallitasokat de a program betoltese utan elmegy home-ba, aztan nem csinal semmit. vagyis csinal de olyan mintha nagyon kicsi lenne a vagando minta es alig megy. Picit lejjebb viszi a Z-t aztan olyan aprokat mozdul, mintha nem is menne. Kozben azt rajzolja, hogy elmegy a rajzon az elso pontig.  
Tud valaki segiteni mi lehet a gond ? A melyseg sem jo mert vagy 2 centit lejjebb kellene mennie.

000000000

Ja igen elfelejtettem. Mach3.

ANTAL GÁBOR

Ha azt az egyenletet amit leírtam  ( Dvirt*pi = fogszám *osztás  )rendezed D virt re akkor  
   D virt =  ( fogszám *osztás )/Pi    és kész. Az esetedben . 30*3 / 3.14 = 28.66 mm  ( te  a mérhető 28 mm el számoltál.  ) . Persze az is látszódik hogy felesleges a kerületet a virtuális átmérőből számolni.  Kerület = osztás*fogszám  Ez igaz a lánchajtásra is .A fogaskerekeknél is hasonló.  
( Ko= osztás * fogszám , csak ott az osztás értéke pi*modul )

000000000

Vagy lehet a program nem jo amit betoltok. Van erre teszt program ?